Duhovnost

„MOLITE SA MNOM“

Oni nose naše molitve Bogu Ako ne znate kako se moliti Bogu i klanjati mu se, obratite se svome anđelu čuvaru!

Foto: Shutterstock


 

Ne bi nam trebalo biti teško shvatiti koju bismo korist dobili kad bi nam sveti anđeo pomagao u našoj molitvi. U Starom zavjetu Rafael govori Tobitu: „I kad ste molili ti i tvoja snaha Sara, ja sam nosio vaše molitve Svetomu.” (Tob 12,12) Kad je anđeo molio za mir u Jeruzalemu, Gospodin mu je odgovorio riječima punim utjehe (Zah 1,13). Činjenicu da anđeo svojom molitvom posreduje za nas ne možemo baš lako shvatiti. Ali činjenica je da anđeo to radi, što možemo vidjeti u svetoj misnoj žrtvi, kada svećenik moli: „da ovu žrtvu ruke svetoga anđela tvoga prenesu na tvoj nebeski žrtvenik”. Sveti Toma Akvinski pridodaje svetom anđelu posebnu moć u posredovanju, veću nego je ima svećenik i narod kod Boga. On piše: „Sveti anđeo, prisutan u božanskom otajstvu, uzdiže molitve svećenika i naroda prema Bogu kao što stoji u Otk 8,4: ‘I vinu se dim kadni s molitvama svetih iz ruke anđelove pred lice Božje.’” (Suma teologije, III, 83, 4, 9) U istom tekstu piše: „Sveta misa je zbog toga tako nazvana (misa dolazi od glagola mittere i znači poslati, uputiti) jer svećenik šalje svoje molitve Bogu posredstvom anđela, kao što narod svoje molitve upućuje Bogu posredstvom svećenika.” (…)

Zbog Kristove ljubavi i dionika njegova mističnog tijela, anđeli nam žele pomagati u molitvi i klanjanju. Zbog toga pravoslavni vjernici pjevaju na bizantinskoj misi: „Učitelju, Gospode naš Bože, koji si uredio nebesku hijerarhiju i vlast anđela i arkanđela na svoju slavu, učini da prigodom našeg ulaska ostanemo zajedno s anđelima slaviti s njima liturgiju i slavu tvoje dobrote.” Nadalje ista molitva govori: „Sada se sjedinjuju s nama duhovne moći u klanjanju.” A mi u slavljenju prema rimskom obredu molimo: „Po njemu se tvome veličanstvu klanjaju čete anđela što se svu vječnost pred tvojim licem raduju. Molimo te, s njima i naše glase primi dok složno s njima kličemo: ‘Svet, svet, svet.’” Molitva Crkve je savršena samo kada su na svetoj misi anđeo i čovjek sjedinjeni u Kristu u slavljenju Presvetog Trojstva. (…)

Iz knjige „Pastiri i anđeli iz Fatime” autora Marcella Stanzionea. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh