Duhovnost

OBNOVA UMA

Molitva koja oslobađa od rastresenosti, umiruje um, olakšava slušanje Duha Svetog… Naši su umovi bojno polje. Većina problema u kojima se nalazimo postoji upravo zbog sposobnosti našeg uma da nas zavede. Ova će vam molitva pomoći da obnovite svoj um i počnete živjeti život koji vam je Bog namijenio

Molitva za obnovu uma

Budući da smo toliko navezani na razmišljanje, nije mi poznato ništa drugo što bi nas upornije pokušavalo vraćati u krivo postavljanje stvari u našemu životu negoli što je to naš vlastiti tjelesni um! Gospodnji strah početak je mudrosti a razboritost je spoznaja Presvetog (Izr 9,10). Malo svetoga straha od sposobnosti našega vlastitoga uma da nas zavede, može se pokazati upravo suštinskim sastojkom spomenutoga početka mudrosti.


Objavljena mi je zavodljivost ovozemaljskoga znanja

Pohađao sam Drury College u Springfieldu, država Missouri – jedan od najkvalitetnijih fakulteta humanističkih znanosti u svoje vrijeme. Potom sam krenuo na bogosloviju u Chicago, u to vrijeme poznatu kao pravu méku liberalizma, modernizma i intelektualizma. Poput Daniela i njegove trojice sudrugova, koji bijahu poučavani u pismu i jeziku Kaldejaca (…) Neka se odgajaju tri godine (…) (Dn 1,3-6) te, poput svetoga Pavla, odgajan do nogu Gamalielovih (Dj 22,3) – sasvim sam sigurno primio ono najbolje što je svijet imao za ponuditi.

Ali, kada sam prihvatio Gospodina Isusa Krista za svoga osobnoga Gospodina i Spasitelja, objavljena mi je zavodljivost ovozemaljskoga znanja koje sam bio primio (Kol 2,8), te sam rekao…

Molitva za obnovu uma

„Gospodine, ne želim svoj um, već Tvoj.

Vjerujem da posjedujem Tvoju misao.

Neka Tvoja misao živi i upravlja mojim razmišljanjima i osjećajima.

Ne želim svoje znanje. Želim Tvoju istinu.

Pročisti moj um po svojoj Riječi.

Povedi me na beskonačan put u Emaus i svakoga mi dana otvaraj Pisma,

uzimajući i zamjenjujući sve što sam naučio u svijetu.

Neka moj um umre za sva vlastita znanja, načine razmišljanja, kao i načine nadziranja mojih osjećaja,

u svemu što sam naučio misliti i osjećati u svijetu.”

Osjećao sam potrebu mnogo puta izgovoriti ovu molitvu te je i dalje svako toliko znam ponoviti. Gospodin ju je i prvi put čuo, ali je ja moram uvijek iznova ponavljati kako bi je sve u meni uvijek iznova čulo.

Gospodin gorljivo čeka priliku da svakoga od nas povede na osobni put u Emaus

Ustanovili smo kako mnogi kršćani smatraju da im se um automatski obnavlja kada se nanovo rode. To, međutim, ni izbliza nije tako! Mnogi stoga nisu nikada izrekli misaonu „molitvu grešnika“, poput one što sam je netom naveo. Snažno vas potičem da si ovoga trenutka uzmete vremena i izgovorite je. Slobodno se možete izraziti svojim riječima, ali svakako to učinite! Morat ćete joj se još mnogo puta vratiti, ali ćete se osvjedočiti kako vam, upravo zahvaljujući njoj, bivaju objavljene stvari kao nikada prije!

Naš ljubezni Gospodin gorljivo čeka priliku da svakoga od nas povede na osobni put u Emaus, kako bi nam mogao otvoriti srca za stvari iz Svetoga Pisma što se odnose na Njega (Lk 24,27). Naše predaje lišavaju Riječ Božju njena istinskoga sadržaja (Mt 15,2-6; Mk 7,5-13). Svi mi posjedujemo nebrojene tradicionalne načine razmišljanja („predaje“) što ih smatramo kršćanskima, ali to uopće ne mora odgovarati istini.

„Umiri Johnov um, Gospodine!”

Kada sam počeo moliti tu molitvu, Gospodin mi je počeo davati upravo čudesne objave, iz kojih su onda proizašle i naše knjige, i naša služba kojom se bavimo zbog Njega i za Nj. No, molitve nisu taj rat okončale, već su ga naprotiv započele. Godinama kasnije, nada mnom je molio velik svetac Božji, riječima: „Gospodine, zahvaljujemo ti za oštroumnost koju si podario Johnu. Zahvaljujemo ti za sve njegove napore prikupljanja znanja. Ali, Gospodine, njegov je um sada pretjerao i prevršio mjeru. Umiri Johnov um, Gospodine! Utišaj ga. Makni ga iz središta, kako bi, po Johnovu duhu, njime mogao vladati Duh Sveti. Isključi njegov um na neko vrijeme, Gospodine. On time neće izgubiti svoju moć. Neće ni zatupjeti. Nakon nekog vremena, imat će više snage no ikada, ali će njime vladati samo Tvoj um. On će biti Tvoj sluga, kojime Ti upravljaš te će od gospodara postati rob.“

Um mi je postajao sve manje rastresen i prestajao mi je prekidati molitvu

Ta mi je molitva donijela veliko olakšanje. Moja su pitanja i dvojbe jenjali. Rastresenost uma bila je manje kadra prekidati mi molitvu i pripravu za propovijedi. Postalo mi je lakše prepoznati pomazanje Duha Svetoga i ostati unutar njegovih okvira. Razabiranje više nije bilo ometano nebitnim preispitivanjima. Objave su dolazile daleko češće i lakše. Sposobnost raskrinkavanja obmana i zamki mojega tjelesnoga uma toliko se povećala te je postala zabavna – sve dok se on jednostavno nije umorio neprestano upućivati kritike!

Svesrdno potičem čitatelja na tu vrstu molitve, kojom se neobnovljeni um šalje k učinkovitoj smrti na Križu. I to će možda biti potrebno ponoviti mnogo puta. Naši se nametljivi umovi moraju uvjeriti kako stvarno mislimo ozbiljno! (…)

Iz knjige Johna Lorena i R. Lorena Sandforda Preobraženi životDo nedjelje, 4. ožujka, knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 70 kuna (redovna cijena iznosi 100 kuna). Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

Autori: John Loren i R. Loren Sandford

O knjizi “Preobraženi život”

Oslobodi se misli koje te drže u ropstvu!

Jesu li ti misli postale prepreka napretku? Vraćaju li ti se uvijek iznova stari osjećaji, i ne daju ti mira?

Kako bi živio životom kakav je Bog za tebe predvidio, nije dovoljno pozabaviti se samo uvriježenim obrascima ponašanja. Tvoj um također mora naučiti razmišljati na nov način.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

  • 150
  •  
  •  
  •  
Na vrh