Brak i odnosi

DR. EMERSON EGGERICHS

Neuredan muškarac i žena opsjednuta urednošću Muževi često zahtjeve nas žena doživljavaju kao naporne i kao zanovijetanje, a nama ženama nije jasno kako može ostavljati odjeću posvuda, cipele izvan ormarića, stol za sobom pun suđa, mrvica i ostataka hrane! Zbog tih sitnica nerijetko izbijaju velike svađe. Dr. Emerson Eggerichs je svojim bestselerom „New York Timesa“ „Ljubav i poštovanje“ pomogao brojnim parovima da izađu iz ludog kruga koji se tada opasno zavrti. (Nije bezveze prodan u više od 1 600 000 primjeraka!)

LJUBAV I POŠTOVANJE Nisam neuredan, ali moja žena je opsjednuta urednošću...

Foto: Shutterstock

 

Ostavljam mokre ručnike gdje god stignem. Ne pospremim kruh nakon što si odrežem komad. Ne zatvaram vrata kuhinjskih elemenata. Gomilam knjige na podu dnevnog boravka. Naravno, imam ispriku: „Misli su mi previše zaokupljene drugim stvarima.“ Kao što Sarah kaže: „On uvijek o nečemu razmišlja.“ Katkad sam sebe iznenadim pokušavajući se prisjetiti jesam li nešto napravio. Tada zastanem i pogledam prema kuhinjskim elementima, da bih shvatio kako je većina vrata još uvijek otvorena. „Zašto nisam zatvorio vrata? Gdje su mi bile misli?“ upitam samog sebe. Slično je i kada ostavim ručnike na podu spavaće sobe umjesto da ih objesim u kupaonici da se osuše. (Usput, na ručnicima smo naučili takvim stvarima ne pridavati preveliku važnost, što svakako smanjuje napetost među nama. Kada mi Sarah zamahne ručnikom ispred nosa, samo se nasmijem i kažem: „Koja slučajnost! Baš sam sada htio objesiti taj ručnik!“)

Ona nije perfekcionist, ali je vrlo logična. Zašto ostaviti ručnik u spavaćoj sobi ako se u kupaonici nalazi stalak za ručnike? Zašto ostaviti vrata ormara otvorena ako vrata imaju funkciju zatvaranja i otvaranja?

Nemojte me krivo shvatiti. Nisam ja neuredan, ali oženjen sam za Sarah koja je opsjednuta urednošću i čistoćom pa ponekad prekršim njezina pravila. Ona nije perfekcionist, ali je vrlo logična. Zašto ostaviti ručnik u spavaćoj sobi ako se u kupaonici nalazi stalak za ručnike? Zašto ostaviti vrata ormara otvorena ako vrata imaju funkciju zatvaranja i otvaranja? Zašto ostavljati knjige na podu ako je potrebno samo nekoliko sekundi da ih se vrati na policu?

Ne bi li bilo prirodno da se razbjesni? Ne bi li bilo ispravno da počne sumnjati u moje dobre namjere?

Ali ni njoj ne pada na pamet da ja to radim kako bih je ignorirao ili živcirao. Ona zna da razmišljam o drugim stvarima i da također često stvari radim automatski. Rekla mi je tisuću puta: „Molim te, pokupi stvari i vrati ih na mjesto.“ Zar joj ne bi bilo lakše reći: „Poslušao bi me da me zaista voliš.“ Ne bi li bilo prirodno da se razbjesni? Ne bi li bilo ispravno da počne sumnjati u moje dobre namjere? Ne bi li bilo ispravno da počne zapisivati sve stvari koje joj, jednako kao i ova, kod mene smetaju? Sve bi joj to poslužilo kao dokaz da meni uopće nije stalo do nje, zar ne?
Međutim, ona je spremna mene gledati u mnogo ljepšem svjetlu te je odlučila vjerovati da joj ja duboko u svome srcu nemam namjeru uskratiti ljubav i poštovanje. Donijela je tu odluku kao i mnoge druge žene.

„Uistinu je dobronamjeran, grešnik poput svih nas, ali dobra srca. Zaključila sam da su možda moja očekivanja bila nerazumno prevelika“

Ovo je napisala jedna žena koja je u braku više od 30 godina:

„Prisjećajući se prijašnjih vremena, tek sada shvaćam da sam se prema mužu odnosila bez poštovanja. On je po prirodi jako dobar i suosjećajan muškarac, vrlo je otvoren prema drugima i ima dar služenja (uvijek je spreman napraviti nešto za mene u trenutku kada ga to zatražim)… Uistinu je dobronamjeran, grešnik poput svih nas, ali dobra srca. Zaključila sam da su možda moja očekivanja bila nerazumno prevelika.“

„Od samoga početka našega braka činilo mi se da je moj muž opsjednut kontroliranjem stvari i da ne vidi koje su moje potrebe. Nisam znala što se događa u njegovu srcu…“

Druga je gospođa pak napisala:

„Od samoga početka našega braka činilo mi se da je moj muž opsjednut kontroliranjem stvari i da ne vidi koje su moje potrebe. Nisam znala što se događa u njegovu srcu. Postala sam prava ogorčena žena koja bi mu sve sasula u lice. Sada sve više shvaćam s čime se sve on borio u sebi i koliko su ga povrijedile moje riječi.“
Ove žene su također shvatile ono što je bitno. Odlučile su da će promijeniti svoj pristup, a tako možete učiniti i vi.

Ludi krug uvijek se želio zavrtjeti, ali možemo ga kontrolirati prisjećajući se veze ljubavi i poštovanja…

Da, i Sarah i ja imamo svoje nedostatke. Ludi krug uvijek se želio zavrtjeti, ali možemo ga kontrolirati prisjećajući se veze ljubavi i poštovanja. Znamo da to funkcionira te vam još mnogo želim reći o tome kako i zašto ta veza zaista funkcionira. Prije svega trebamo shvatiti kako muževi i žene komuniciraju. (…)

Za Book.hr priredila I. A.

Iz knjige „Ljubav i poštovanje“ autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za nove naslove, pogodnosti i popuste biblioteke Figulus! Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh