Svjedočanstva

ČUDO IZ ŽIVOTA SVETICE

Neraspadnuta glava svete Katarine Sijenske I stoljećima nakon njezine smrti, glava sv. Katarine ostala je neraspadnuta…

Neraspadnuta glava svete Katarine Sijenske

Foto: Dominican Sisters of Hope

 

Jedna od najzanimljivijih svetih relikvija čuva se u bazilici sv. Dominika u Sieni u Italiji, gradu udaljenom oko 72 kilometra od Toskane. Vjernici i turisti ondje mogu vidjeti mumificiranu glavu svete Katarine Sijenske, iza zaključane pozlaćene rešetke. Katarina Sijenska (1347. – 1380.) poznata je po nevjerojatnim vjerskim vizijama, a bila je i utjecajna reformatorica Crkve i istaknuta papinska veleposlanica.

Čudo za vrijeme prenošenja glave u Sienu

Sveta je Katarina Sijenska prvotno bila pokopana na groblju u blizini bazilike Santa Maria sopra Minevra u Rimu. Raymond od Capua želio je poslati dio Katarininog tijela natrag u Sienu zbog njezine obitelji. To je bio zadatak koji je obavio potajno, s obzirom da nije imao dopuštenje.

Dobio je priliku 1383. kada je Katarinina grobnica preseljena u baziliku Santa Maria sopra Minevra. Tada je uredio da se glava odvoji od tijela i doveze u Sienu. Dužnosnici bazilike rekli su da je glavu bilo lako odvojiti jer je kišnica ušla u grob i ubrzala raspad.

Ljudi koji su obavljali taj sablazni posao jedva su uspjeli pobjeći. Stražari su ih zaustavili dok su napuštali Rim, pa su se molili Katarini za pomoć. Kad su čuvari provjeravali sumnjivu torbu s glavom, vidjeli su samo latice ruže. Tek kad su glavu isporučili u Sienu, latice ruže pretvorile su se natrag u Katarininu glavu.

Mumificirana glava svete Katarine postavljena je na pozlaćenu bistu i izložena u bazilici sv. Dominika. Lubanja sv. Katarine nije bila jedini dio tijela uklonjen iz groba u Rimu. Dijelovi njezinog tijela bili su podijeljeni među crkvama diljem Italije.

Kanonizirao ju je papa Pio II. 1461. godine.

Izvor: Strange Remains

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh