Razno

NEISPRIČANA PRIČA O KREATIVNOSTI // Istina o fidget spinneru Kako su majka i kći kreirale popularnu igračku, a za to nisu dobile ni novčića

Istina o fidget spinneru

Foto: Shutterstock


 

Svjetski hit koji je zaposlio milijune dječjih prstića i pomogao djeci s problemima koncentriranja izumljen je u SAD-u. Iza njega stoji predana majka Catherine Hettinger. Na toj igrački nije ništa zaradila, ali joj barem možemo odati priznanje.

Što je fidget spinner?

Ako još ne znate, iako je već mjesecima u rukama gotovo sve školske djece, fidget spinner ili ručni vrtuljak jest igračka s tri lopatice koje se vrte oko središnje osi pomoću prstiju, čela, nosa ili bilo čega drugoga što vam padne na pamet, zahvaljujući kugličnim ležajevima. Za divno čudo, ne proizvodi nikakav zvuk.

Ta vrckava stvarčica namijenjena je odraslima i djeci koji pate od ADHD-a ili autizma. Dr. Steven Shapiro, voditelj pedijatrije Bolnici „Jefferson Health“ u Abingtonu kaže da „okupacijski terapeuti odavno koriste slične naprave da bi pomogli ljudima s problemom koncentracije na ono što rade“. Prava je svrha te igračke i bila pomoći autističnoj i hiperaktivnoj djeci da se koncentriraju i da se smire.

Tko je izumio fidget spinner i zašto?

Fidget spinner je nastao trudom bolesne majke koja se je samo htjela igrati sa svojom kćeri. Catherine Hettinger bolovala je od mijastenije (kronične neuromišične bolesti koja dovodi do slabljenja kosturnih mišića) i 1997. godine postalo joj je teško podizati predmete. Usprkos tomu izazovu htjela se je nastaviti igrati sa svojom autističnom kćeri. Za novine The Guardian ispričala je kako je počela istraživati razne stvari, naprimjer od novina i ljepljive vrpce, te se njima igrala sa svojom kćeri i pomoću tih predmeta razvijala različite aktivnosti. Majka i kći tako su stvorile i početnu, nemehaničku verziju današnje popularne igračke. „Na neki način smo ju zajedno izumile – oboje smo ju vrtjele i zabavljale se s njom i tako je ta igračka nastala.“ S vremenom je nastao oblik vrtuljka kakav je danas.

Nevjerojatan uspjeh

U SAD-u, kao i u Europi, igračka je postala naglo popularna i trgovine nisu uspjele snabdijevati sve zainteresirane. Naprava se je vrtjela na igralištima, u učionicama, u autobusima, čak i u rukama odraslih koji nisu mogli odoljeti vrtnji. Taktilna igračka postala je problem kad su ju neke škole zabranile. Naime djeca su stalno bila usredotočena na nju umjesto na nastavu. Nažalost, to je štetilo onoj djeci koja su zbilja od nje mogla imati koristi, poput one s poremećajem pozornosti.

Iako je taj vrtuljak zabranjen u nekim školama, još uvijek je velik hit na YouTubeu, gdje je blogist Alfie Deyes promovirao svoju verziju spinnera i prodaje ga zainteresiranima. Štoviše, iz izvornog oblika razvili su se razni drugi oblici, koji svijetle, oponašaju simbole superjunaka itd. Što je sljedeće?!

Veliki hit – ali ni novčića za izumiteljice

Očekivalo bi se da su tvorci nečega takva danas u prekrasnoj vili na karipskom otoku. Nažalost, to nije slučaj. Iako je Hettinger uredno prijavila svoj izum i zaštitila ga kao svoj patent još 1997. te je pobudila početno zanimanje tvrtke „Hasbro“, od proizvodnje igračke se je ipak na kraju odustalo. Godine 2005. Hettinger je morala obnoviti zaštitu svojeg patenta, za što nije imala novca. (To bi ju došlo oko 400 dolara.) Tako je izum postao javno dobro i 12 godina poslije postigao svjetski uspjeh. „Hasbro“ danas dobro zarađuje na tom proizvodu, a majka i kći koje su ga izumile nemaju nikakva prava na njega i nisu dobile ništa.

Iako Catherine sa svojom kćeri danas živi u malenu stanu, morajući prodati kućicu u kojoj su prije živjele, i čudi se kako si može priuštiti auto koji vozi, nije ogorčena zbog ishoda. „Nekoliko ljudi me je pitalo nisam li ljuta. Ali meni je dovoljno to što je nešto što sam stvorila ljudima od koristi i pomaže im te mi je drago zbog toga“, velikodušno kaže Catherine Hettinger.

Tko zna, možda samopouzdana i odvažna majka izumi još koju ludu stvar koja će pomoći ljudima s problemima, a i njoj samoj olakšati život.

Autor: Amélie Hillairet (Aleteia.org; Book.hr)

Preveo Josip Sinjeri

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh