Duhovnost

KOŠULJA OD VATRE

Ne osjećati se voljenim ili korisnim – mora biti korijen svih neuroza Ono što je uistinu posebno je ideja da potražimo pomoć ne od onih koji su jači od nas već od onih slabijih.

Ne osjećati se voljenim ili korisnim - mora biti korijen svih neuroza

Foto: Shutterstock


 

Zajedno s Terezijom možemo moliti s onima za koje nema tko moliti, s djecom koja su umrla vrlo rano, s onima koji su se utopili u alkoholu, s onima koji nikada nisu znali da ih „Nebo voli”

(…) Ovisnost, strah, mrlja na savjesti koje se ne možemo riješiti bez obzira koliko duhovno radili na sebi, ispitivali savjest, išli na ispovijed, vodili duhovni dnevnik ili pričali s duhovnikom, posebna je vrsta patnje. Ono što je uistinu posebno je ideja da potražimo pomoć ne od onih koji su jači od nas već od onih slabijih.

Zajedno s Terezijom možemo moliti s onima za koje nema tko moliti, s djecom koja su umrla vrlo rano, s onima koji su se utopili u alkoholu, s onima koji nikada nisu znali da ih „Nebo voli”. Ne osjećati se voljenim ili korisnim mora biti korijen svih neuroza – osobito neuroza modernog doba, sa svom tom tehnologijom, dehumanizirajućom brzinom, dubokim osjećajem egzistencijalnog progonstva. Obraćajući se za pomoć onima slabijima od sebe i moleći za njih, zatvaramo krug na poseban način.

Ako je Terezija svetica našeg doba, možda je jedna od stvari koje nam želi poručiti ta da…

Ako je Terezija svetica našeg doba, možda je jedna od stvari koje nam želi poručiti ta da je Krist put, ne put nagradâ i pobjedâ, nego put misterijâ i paradoksâ: da smo „iscijeljeni” ne da bismo se šepirili pobjedom nego da bismo bili suosjećajni i pomogli nositi breme onih koji još uvijek pate.

Možda trebamo preispitati način na koji poimamo iscjeljenje. Možda ljudi koji nisu nikad iscijeljeni, koji istovremeno žele baciti bocu, ali u tome ne uspijevaju – koji žele da ta neuroza prođe, ali ona ne prolazi – možda su zapravo oni ti koji pokreću ovaj svijet. Možda je sama činjenica da uopće molimo odgovor na molitvu. Možda je najdublja čežnja naših srca ta da se jednostavno okrenemo Bogu, „čuli” mi odgovor ili ne. Možda je najviše što možemo, pripremiti se da budemo otvoreni milosti – molitvom, sakramentima i djelima milosrđa – iako se ponekad osjećamo da ništa od toga ne pomaže ni nama ni nikome pored nas.

 

Molitva

Za one među nama koji pate od opsesivnih misli,

za one među nama koji sve moraju imati pod kontrolom,

za one među nama koji stalno mjere svoju emocionalnu temperaturu,

za one među nama koji bolesno gomilaju novac i ljubav,

za one među nama koji misle da znaju najbolje,

za one među nama koji pate od toga da imaju sve same petice u svjedodžbi života,

za one među nama koji su do te mjere disciplinirani da im je to mana,

za one među nama koji teško opraštaju samima sebi i drugima,

za one među nama koji nisu uspjeli –

sveta Terezijo, moli za nas!

Iz knjige „Košulja od vatre“ autorice Heather King. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh