Brak i odnosi

SVAKODNEVNE OBVEZE SU DOBRE ZA BRAK

Ne morate više maštati o godišnjem odmoru, kućnoj pomoćnici… Svakodnevne obveze su dobre za vaš brak! Koliko često kukamo nad hrpom rublja za peglanje, bunimo se zato što gubimo vrijeme vozeći djecu na sportske aktivnosti…? Razumljivo, ova je rutina za mnoge sinonim za dosadu, ali izgleda da upravo te svakodnevne obveze pozitivno utječu na bračni život…

Ne morate više maštati o godišnjem odmoru, kućnoj pomoćnici… Svakodnevne obveze su dobre za vaš brak!

Foto: Shutterstock

 

Naizgled dosadna rutina može biti dobra za brak. Svakodnevne obveze mogu osnažiti bračni odnos.

Koliko često kukamo nad hrpom rublja za peglanje, bunimo se zato što gubimo vrijeme vozeći djecu na sportske aktivnosti ili gunđamo jer se naš supružnik ne zna pravilno koristiti perilicom za suđe? Razumljivo, ova je rutina za mnoge parove sinonim za dosadu, ali izgleda da upravo te svakodnevne obveze pozitivno utječu na bračni život.

Rutina je bitna u našem nastojanju da budemo vjerni partneru i da ispunimo svoje obećanje kako ćemo ga usrećiti. Sve što trebamo učiniti jest to da…

Supružnici pomoću malih rituala koji im pružaju osjećaj sigurnosti i udomaćenosti, stvaraju svoje malo privatno utočište u kaosu današnjeg društva.

Do problema dolazi kad počne blijedjeti početna zanesenost i uzbuđenje koju je par osjećao na početku braka, kad nastupi ustaljena rutina. Tada je ponekad jako teško oduprijeti se porivu za svađanjem i prigovaranjem. Ali, kako vrijeme prolazi, bračni par osnažuju upravo rutinske navike.

Rutina je bitna u našem nastojanju da budemo vjerni partneru i da ispunimo svoje obećanje kako ćemo ga usrećiti. Sve što trebamo učiniti jest to da u svoj svakodnevni život uključimo ugodne rituale za dvoje. Donosimo savjete obiteljske i bračne savjetnice Maylis Duffaut i psihoterapeutkinje Karine Danan.

To je prilika da međusobno prepričaju kako su proveli dan, da se zajedno opuste i odmore; neka vrsta ‘prijelaza’ iz poslovnog u obiteljski život

Pozitivan stav prema rutini jača vezu među supružnicima, pružajući im osjećaj sigurnosti. Rutina može uključivati zajedničko jutarnje ispijanje kave, pozive ili poruke pod pauzom za ručak, ili prepričavanje radnog dana navečer. Rutina se može činiti kao negativna stvar, ali svaki dan proveden u zajedništvu dobro je proveden dan. Utješno je ponovno otkrivati mirise, specifične grimase i poznate okuse.

Danan kao potvrdu važnosti rituala prenosi primjer iz prakse, o paru koji dolazi k njoj na konzultacije. Oni svakoga dana po povratku kući s posla zajedno ispijaju aperitiv. To je prilika da međusobno prepričaju kako su proveli dan, da se zajedno opuste i odmore; neka vrsta ‘prijelaza’ iz poslovnog u obiteljski život. Oni kažu da ih zajednička rutina zbližava. Oboje su jako zaposleni i aktivni i ovaj im ritual omogućuje da se opuste. Ponekad ga naravno i propuste, ali kažu da se osjećaju izgubljeno ako provedu dva-tri dana bez njega.

S druge strane, rutina može i izmoriti par, upozorava Duffaut. Nema više leptirića u trbuhu, ni one „iskre”. Unatoč tome što rutina uključuje ustaljene rituale, ne smijemo dopustiti da se strast izgubi ili prestati iznenađivati partnera.

Budimo ono što jesmo

Rutina nam omogućuje da obavljamo svoje obveze bez razmišljanja, ili bolje rečeno, dok razmišljamo o nečem drugom. Tako izbjegavamo gubljenje vremena. U svakodnevnom životu rutina je sinonim za komfor, u smislu da zahtijeva jako malo truda. U našem profesionalnom i privatnom životu uvijek postoji potreba za prilagodbom na nove stvari, na vanjski svijet ili nepoznati ambijent. Vrlo je utješno kad možemo doći kući i prepustiti se rutini, bez potrebe da se dokazujemo. Pritom nam ljubaznost supružnika može pomoći u otkrivanju naše stvarne osobnosti, dopušta nam da budemo „svoji”.

Iako su to trenuci svojevrsnog „psihičkog odmora”, tada možemo planirati kako ćemo rasporediti svoje vrijeme i na taj način biti produktivniji. Rutina nam omogućuje da malo ispraznimo um te se na taj način posvetimo novim izazovima. Muž i žena mogu tijekom izvršavanja brojnih bračnih obveza staviti mozak na opciju autopilot, i tako ostaviti prostor za planiranje novih zajedničkih aktivnosti.

Rutina može biti poticaj da se još više zavolimo

Umjesto da s nestrpljenjem čekamo priliku da otputujemo na zajednički odmor, trebali bismo se zapitati skriva li se sreća upravo u našoj dnevnoj rutini. Ako nam srca više ne zaigraju svaki put kad se vidimo, ponovno buđenje tog plamena može nam biti pravi izazov, ali ako imamo volju za ponovnim oživljavanjem strasti, sve je moguće. Uostalom, puno je zanimljivije kad je nešto teže i izazovno.

Kako rutina ne bi postala sinonim za dosadu, potrebno je jednolične zadatke učiniti zabavnijima. Smatramo li naše brojne zadaće napornima i dosadnima, oni će to na kraju i postati. Trebamo se zapitati kako te aktivnosti poboljšavaju kvalitetu našeg života, i ako trenutna rutina ne služi svrsi, zapitati se zašto joj i dalje robujemo i što možemo učiniti kako bismo bolje iskoristili svoje vrijeme. Postavljanje pitanja o svakodnevnoj rutini metoda je analiziranja odnosa, kako bismo mogli rasti, napredovati.

Što možemo učiniti da nam i sutrašnji dan bude pun života kao današnji? Naš svakodnevni život treba biti izvanredan! Što god se dogodi, ostajemo zajedno. Ali pod koju cijenu? Kršćanski brak podrazumijeva vjernost između supružnika i ispunjenje obaveze na koju smo pristali pred Bogom: da usrećimo supružnika do kraja života. Prvo što trebamo poduzeti da bismo održali ovo obećanje jest unijeti sreću u svoj svakodnevni život. Pažnja mora biti obostrana, napredak mora biti zajednički – radi se o zajedničkom trudu.

Učinimo rutinu ugodnom

Unatoč užurbanom stilu života, supružnici nekako moraju naći vremena jedno za drugo. Daffaut naglašava koliko je bitno pronaći trenutke za zajedničko druženje ili izlazak. U tim trenucima trebamo biti u potpunosti na raspolaganju jedno drugom, ne smijemo dopustiti da na išta ometa, makar to bilo samo 10-15 minuta dnevno. Bitno je pronaći zdravu ravnotežu. Obiteljski život zahtijeva puno vremena, a fokus je najčešće na djeci. Trebali bismo nešto od tog vremena osloboditi za svog supružnika, ali tako da u to vrijeme ne radimo ništa drugo, npr. peremo suđe ili hranimo bebu. To može biti povremeno iskazivanje nježnosti, na primjer zagrljaj barem tri puta na dan. U početku će to vjerojatno djelovati malo neprirodno i izvještačeno, ali uskoro će se to pretvoriti u nešto čemu se par veseli – u ugodnu naviku.

Izvor: Aleteia.org

Autorica: Mathilde Dugueyt

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh