Duhovnost

DAVID WILKERSON

Ne moli više za to, nego djeluj! Kad se suočimo s vlastitom krizom, možda smo uvjereni da je najvažnije što u tim trenucima možemo učiniti – moliti. Ali dođe vrijeme kad nas Bog poziva da djelujemo!

Ne moli više za to, nego djeluj

Foto: Shutterstock

 

Znamo za molitvu vjere, ali vjerujem da postoji zrcalna slika te molitve koja se temelji na tijelu – molitva nevjere. Takva molitva potpuno je neprihvatljiva Bogu; zapravo, Pismo kaže da je u njegovim očima grešna.

„Zašto urlate na mene?“

Mojsije, pobožan, čovjek molitve, koji je slijedio Božji poziv na svakom koraku, ušao je u jednom trenutku svog života u krizu. Faraon je gonio Izraelce i nije bilo nikakve nade za bijeg osim kroz Crveno more. U svom je srcu znao da je tu krizu osmislio Bog, a ipak, panična vika stotine tisuća ljudi odzvanjala mu je u ušima te je otišao na osamljeno brdo i glasno izlijevao svoje srce u molitvi. Bog nije blagonaklono gledao na njegov cjelonoćni vapaj jer je on bio dokaz korijena nevjere u njegovu srcu.

Sumnjam da ste ikada čuli Gospodina kako vam govori: „Prestani plakati i ustani s koljena!“ Ali Gospodin je ukorio Mojsija: „Zašto zapomažete prema meni?“ (Izl 14,15). Doslovno hebrejsko značenje ovoga retka glasi: „Zašto urlate na mene?“

Zašto bi Bog to rekao Mojsiju? Zato što kad ga je Bog pozvao da oslobodi Izraela, obećao mu je dati glas koji će narod slušati (vidi Izl 3,18). Međutim, Mojsije je odgovorio nevjerom: „Ali ako mi ne povjeruju i ne poslušaju me, nego mi reknu: ‘Jahve ti se nije objavio?’“ (Izl 4,1).

Kad nas Bog poziva da djelujemo

Zamislite kako je glupava bila Mojsijeva nevjera. Božjom silom već je izvršio nevjerojatna čuda, a kasnije je iskusio i prisnost s Bogom licem u lice. Ali ovdje na Crvenom moru oklijevao je te je Bog zapovjedio: „Uzmi duhovni autoritet nad tom krizom i kreni dalje u vjeri. Nekoliko sati kasnije plesat ćete od radosti.“

Kad se suočimo s vlastitom krizom, možda smo uvjereni da je najvažnije što u tim trenucima možemo učiniti – moliti. Ali dođe vrijeme kad nas Bog poziva da djelujemo, da poslušamo njegovu Riječ s vjerom, jer u suprotnom će naše molitve biti prinesene u nevjeri.

Autor: David Wilkerson (1931-2011)

Izvor: http://www.davidwilkersonincroatian.blogspot.hr / http://www.worldchallenge.org/devotions; World Challenge, Inc.; PO Box 260, Lindale TX 75771, SAD

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh