Roditelji i djeca

NAUČITE IH OVIM ‘TRIKOVIMA’ // 7 savjeta koji mogu spasiti život vašeg djeteta

7 savjeta koji mogu spasiti život vašeg djeteta

Nastojimo zaštiti djecu u svojem domu. Tjeramo ih da nose kacige. Držimo ih u sjedalicama u autu i nakon što su ih prerasli. Želimo izbjeći svaku mogući nesreću. Svaku osim one koju ne možemo predvidjeti. One neočekivane. Poput opasnih stranaca. Problem je što ponekada opasnost ne dolazi od stranaca, pa naša djeca ni ne znaju da su u opasnosti.

U svakom slučaju upoznajte svoju djecu s ovih sedam savjeta koji mogu spasiti njihove živote.

1. Ako ga stranac pokuša odvesti…

Recite svojemu djetetu da, ako ga stranac pokuša odvesti, svaka pristojnost nestaje. Recite mu da je dopušteno udarati, vrištati i napraviti scenu. Naučite ih kako se obraniti.

2. Neka potraži mamu i tatu s djecom.

Recite djetetu, ako se izgubi i osjeća nesigurno, da potraži mamu i tatu s djecom. Obično policajac ili ljubazan prodavač nisu u blizini u takvim trenutcima.

3. Ako ga tko slijedi u autu…

Naučite dijete da, ako ga tko slijedi u autu, treba potrčati u suprotnom smjeru. To će mu dati nekoliko sekunda vremena dok se auto ne okrene.

4. Ako mu tko kaže da čuva tajnu koja se odnosi na tijelo…

Naučite svoje dijete da nema nikakvih tajna u svezi s tijelom. Ako mu tko kaže da čuva tajnu koja se odnosi na tijelo, recite mu da vam to odmah kaže.

5. Ne ispisujte djetetovo ime posvuda

Nemojte na ništa napisati ime i adresu, bile to naprtnjače, vrećice, ukrasi… Kada stranac dozna djetetovo ime, dijete će mu lakše vjerovati. Nemojte mu olakšati tako što ćete ispisati djetetovo ime posvuda.

6. Dogovorite šifru

Dogovorite šifru raspoznavanja sa svojim djetetom. Naučite ga kako da ju uporabi kad se nađe u opasnosti ili u neugodnoj situaciji. Kada čujete šifru, odmah potražite dijete.

7. Naučite svoje dijete što da viče

Naučite dijete da viče kad je u opasnosti: „Ne znam tko si!“ Svatko će se zaustaviti ako vidi da se dijete otima iz ruku nepoznate osobe. Djeca se stalno deru i na to se ne obaziremo. Naučite svoje dijete da viče stvari koje će uzbuniti odrasle. Nešto poput: „Tko si ti? Upomoć! Pusti me! Ne poznajem te! Gdje su mi mama i tata? Upomoć!“

Ono što možemo naučiti djecu u 30 minuta može im spasiti život. Stoga se isplati.

Izvor: anxioustoddlers.com; Book.hr

Priredila Martina Vidaković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh