Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ? 😊

Nauči me, Isuse, zastati, shvatiti, razumjeti i „dešifrirati“ zašto supružnik reagira kako reagira

RAZMATRANJE I MOLITVA

Isuse, danas pred tebe donosim situacije koje su jako česte u našem braku, a koje često ne znamo riješiti. Na primjer, supružnik i ja dogovaramo nešto oko djece ili trebamo nešto kupiti, i ja napravim ono što sam smatrao dobrim – i često je to čak u skladu sa zajedničkim dogovorom i sve je onako kako mislim da je ispravno – no onda mi on/a dođe i kaže zašto to nismo učinili tako i onako. U takvim situacijama često najprije reagiram burno, obrambeno. U srcu odmah kao da osjećam da me supružnik ne ljubi ili ne poštuje, u glavi mi se pojavljuje misao „pa nikad ništa ne valja; kako da uopće išta napravim, a da bude dobro?; čak i kad se dogovorimo, kad napravim tako ili barem približno tako, opet ne valja“. Ili, ako u takvim situacijama kažem svoje mišljenje, ako kažem da smo imali takav dogovor, supružnik mi često odgovori nešto poput: „Polako, što se odmah uzbuđuješ i ljutiš? Uvijek se na sve ljutiš“. Do tada se nisam ljutio i tek mi onda osjećaji navru i postanem ljut. Gospodine, pomozi mi u takvim situacijama, blagoslovi prvenstveno mene, da shvatim da sve ono što ću napraviti u takvim situacijama u narednim sekundama može silno osnažiti ili pak opteretiti naš brak i odnos. Izbor je moj! Želim naučiti zastati. Želim, Isuse, da mi ti pokažeš kako da zastanem i kako da takve situacije ne shvaćam krivo, da ne gledam to kao napad i nepoštovanje, već da to shvatim kao slabost svog supružnika kojemu je vjerojatno krivo što je pogriješio. Ali i njemu je to teško priznati, pa se brani, ne napada, nego je ustvari samo slab. Ali slab je kao i ja, jer i ja često tako reagiram, obrambeno i očekujem da će on to shvatiti, ali ne shvati, pa se zavrtimo u „ludom krugu“ i komunikacija nestane, a mi se udaljimo ili čak postanemo ogorčeni. Želim biti zreliji, želim svome supružniku u tim situacijama pokazati ljubav i poštovanje, želim shvatiti da je to prilika da budem poslušan tebi, Isuse Kriste. Ne želim na to gledati „crno“, već kao priliku za posvećenje. Nauči me, Isuse, zastati, shvatiti, razumjeti i „dešifrirati“ zašto supružnik reagira kako reagira. Pomozi nam!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Tako često reagiram upravo onako kako supružnik reagira prema meni, a njega za to osuđujem ili mu zamjeram. U komunikaciji je bitno zastati i pokušati razumjeti situaciju, supružnika, više slušati. Reakcija na prvu je „obrambena“ reakcija koja često napravi više štete nego koristi. Pokušajmo češće zastajati i ne dopuštati emocijama da nas vode. „Ohladimo“ se.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh