Osobni razvoj

KAKO ZADOBITI ZDRAVLJE NA DUHU, DUŠI I TIJELU

NAJVAŽNIJI KORAK JE OPROST: Fra Ivo Pavić o ozdravljenju Zašto Isus liječi? Koje su zapreke ozdravljenju i kako ih prepoznati?

Foto: Michael O'Keene, Shutterstock

Foto: Michael O’Keene, Shutterstock

Isus nikada nije odbio one koji su ga molili da ih ozdravi. Bog želi da budemo zdravi. Krist i danas čini čudesa, kao što je činio prije dvije tisuće godina. U nastavku vam donosimo pet koraka prema fra Ivi Paviću, koji vam mogu pomoći da zadobijete zdravlje.

1.      Bog daruje zdravlje

Kad nastupi bolest, prvi korak jest taj da se okrenemo Bogu i da ga zamolimo da nas ozdravi. U Knjizi Izlaska Bog progovara preko Mojsija: „Ja sam Gospodin, koji dajem zdravlje“ (Izl 15, 26). Neki bibličari te riječi prevode ovako: „Ja imam lijek za vas, ja sam vaš liječnik!“. Bog poručuje svome narodu: Želim biti vaš liječnik. Mojsijeva sestra Mirjam ozdravila je od gube kada je Mojsije molio: „Bože, molim te ozdravi ju“! (Br 12, 10-15). Zatim slijedeći tekst kod proroka Siraha govori koliko je važno utjecati se Bogu da otkloni bolest: „Sine moj, u bolesti ne budi potišten, već se Bogu moli, jer On zdravlje daje“ (38,9).

U Novom Zavjetu vidimo mnoge bolesnike kako dolaze k Isusu i bili su izliječeni. Ozdravljenjima, koja je Isus izvršio tijekom svoga kratkog javnog djelovanja, posvećena je otprilike trećina Evanđelja. Evanđelist Luka piše: „O zalasku Sunca, svi koji su imali bolesnike od raznih bolesti, dovedoše ih k njemu. A On bi na svakoga stavljao ruke i ozdravljao ih“ (Lk 4, 40). Isus je došao izliječiti čovjeka; njegovu dušu, duh i tijelo. On je također svojim učenicima naredio da nakon njega čine isto: „I posla ih propovijedati kraljevstvo Božje i liječiti bolesnike“ (Lk 9,2).

Sakrament bolesničkog pomazanja, koji je ustanovio Isus znak je posebne Božje brige za sve koji pate od teških bolesti. Apostol Jakov u svojoj poslanici sve nas potiče da „molimo jedni za druge da ozdravimo“ (v. 5,16). Prije par godina došao mi je čovjek koji je imao užasne bolove u leđima; htio se ubiti jer to nije mogao više podnositi. Čak se počeo opraštati sa svojom rodbinom. Po molitvi je u Isusovo Ime ozdravio. Bol u leđima je potpuno nestala. Ne samo da je fizički ozdravio, već se i obratio. Slava Isusu!

2.      Misa je gozba ozdravljenja

Ako ste se iskreno molili Bogu, i još niste ozdravili, tada je potrebno učiniti slijedeći korak. Darovati ili prikazati svetu misu za svoje zdravlje. Jer misa je mjesto gdje počinje naše zdravlje. Vidio sam mnoga ozdravljenja koja su se dogodila tijekom mise. Zapravo, svaki dio mise nas ozdravlja. Dok slušate Božju riječ možete ozdraviti. To je slično kao da uzimate lijekove. U knjizi Mudrih izreka stoji: „Sine moj, pazi na moje Riječi, prigni uho svoje mojim besjedama. Ne gubi ih nikad iz očiju, pohrani ih usred srca svoga. Jer su život onima koji ih nalaze i ozdravljenje svemu tijelu njihovu!“ (4,20-2).

Dok sam jednom čitao evanđelje pod misom u Wiesbadenu u Njemačkoj, moje desno uho se najedanput zatvorilo. To je bio znak da Gospodin nekoga ozdravlja od bolesti ušiju. Nakon pročitanog evanđelja pitao sam tko je ta osoba? Jedna gospođa izašla je iz druge klupe, izvadila  slušni aparat iz ušiju i rekla: „Ovo mi više ne treba. Jako dobro čujem“. Prošlo je puno godina od njezina ozdravljenja i još uvijek dobro čuje.  Osobito je važno moliti za zdravlje tijekom svete pričesti, dok Isus prolazi kroz grlo. Tada Gospodinovo Tijelo liječi naše tijelo. Ono je lijek besmrtnosti (sv. Ignacije Antiohijski).

Kao što su bolesnici u Evanđeljima Isusu pristupali sa živom vjerom, tako i mi pristupajmo Gospodinu u Euharistiji sa živom vjerom da nas ozdravi.

3.      Kajanje i važnost ispovijedi

Ako je bolest ostala usprkos molitvi da nas Gospodin ozdravi i nakon slavljenja mise za zdravlje. Što činiti? Važno je priznati svoje grijehe i pokajati se za njih. Grijeh je katkada uzrok mnogih bolesti. Mudri Sirah kaže ovako: „Bježi od nepravde i ne budi pristran, i od svih grijeha očisti srce“ (38,10). I dalje: „Sine moj, ako si griješio nemoj više, a za prijašnje grijehe moli oproštenje. Bježi od grijeha kao od zmije, jer ako se primakneš, ujest će te. Kao u lava zubi su njegovi; ljudima život oduzimaju“ (Sir 21,1-2). Bog želi da ne griješimo i da očistimo svoje srce od nepravde.

Sveti Augustin kaže da je najveći bolesnik grešnik koji ustraje u grijehu. Bolest je posljedica grijeha, kaže veliki naučitelj Crkve – sv. Toma Akvinski. Ako je bolest posljedica grijeha, onda je Isus Lijek za bolesti. Ne možemo očekivati da budemo zdravi i sretni, a da istovremeno živimo i ustrajemo u teškom grijehu. Sjećam se jednog čovjeka iz Mülheima (Njemačka). Tijekom priprave za misu, rasplakao se kao maleno dijete. Bio je bolestan u duhu, duši i tijelu. Hodao uz pomoć štaka. Iskreno se pokajao za grijehe. Nakon dugo godina ispovjedio se i potpuno ozdravio. Štake je donio pred oltar i ovako je posvjedočio: „U ispovijedi sam susreo Isusa Krista – Liječnika“.

4.      Oprostiti da bismo ozdravili

I nakon ispovijedi i kajanja bolest je ostala. Što činiti dalje? Koji je slijedeći korak? Oprostiti svima uvrede. U knjizi proroka Siraha piše: „Kako možeš od Gospoda tražiti ozdravljenje, a gojiš mržnju prema drugome“ (v. 28,3). Oprosti da bi ozdravio. Dakle, riječ je o opraštanju svima koji su nas povrijedili. Na duhovnoj obnovi u Švicarskoj, došao mi je bračni par koji nije mogao imati djece, a liječnici su kazali da su zdravi. Dok sam molio, došla mi je je riječ ‘neopraštanje’. Snaha nije mogla oprostiti svojoj svekrvi., jer je svim silama željela razoriti njihov brak. Zamolio sam ju da oprosti svojoj svekrvi što je ona i učinila. Dok sam molio za nju, pala je na zemlju. Jako je trzala i plakala. Bila je oslobođena po molitvi.

Kad sam ponovno došao slijedeće godine čekali su me s djetetom u naručju. Aleluja! Slava Isusu! Došao sam i dvije godine poslije. Već su imali dvoje djece. To je snaga opraštanja. Aleluja! Ne samo da je potrebno oprostiti drugima, nego je potrebno oprostiti i sebi. Mnogi i nakon ispovijedi imaju s tim problema. Primjerice, opraštam sebi pobačaj, grijehe prije braka, gledanje pornografije, čitanje horoskopa, vračanje… Isto tako je ljekovito tražiti oprost od onoga koga sam povrijedio. Katkad je dovoljno samo reći ‘žao mi je’. Ako smo optuživali Boga za stanje u kojem se nalazimo, onda moramo oprostiti i Bogu. Jer Bog ništa nije kriv. Pravi se krivac sakrio. Treba ga pronaći. Isto je važno oprostiti i svojim precima, jer na taj način raskidamo negativne veze s njima i ozdravljamo.

5.      Tražiti pomoć kod liječnika

Ako smo prošli ova četiri koraka, a bolest je i dalje ostala, onda trebamo ići liječniku. Jer Bog liječi i preko liječnika, lijekova, terapija, zahvata…Vidimo da je liječnik na petom mjestu, a mi obično mijenjamo redoslijed. Na prvo mjesto stavljamo ono što je na zadnjem. Tražimo liječnika, a onda se utječemo Bogu. I zato današnjim liječnicima nije lako. U Knjizi proroka Siraha piše: „Ali i liječniku mjesto daj, i njega je Gospod stvorio: nek’ nije daleko od tebe, jer je i on potreban“ (38,12). Kad nas liječnici liječe, oni vrše Božju volju.

Neki vjernici ne ozdrave jer ne žele ići liječniku, niti uzimati lijekove, već od Boga ili od nekoga tko posjeduje dar ozdravljanja, očekuju ozdravljenje. Jednom je na duhovnu obnovu u Šurkovac došlo devet liječnika iz Splita. Bili su oduševljeni onim što su doživjeli. Na kraju sam molio za njih, da im Bog udijeli dar ozdravljanja. Liječnici bi trebali koristiti svoje stečeno znanje, ali i moliti u ime Isusovo za svoje pacijente. Bilo bi sigurno više uspjeha.

Što ako ne ozdravimo?

Prošli smo svih pet koraka, a nismo ozdravili. Kako to možemo protumačiti? Je li Božja volja da budemo bolesni? Zašto nismo ozdravili? Možda nam Gospodin želi dati nešto puno veće od ozdravljenja. Na primjer – poslije smrti život vječni. U Raju su svi mladi i zdravi. Tamo neće biti bolesnika ni bolesti. Vrhunsko ozdravljenje sastoji se u tome da zaslužimo Božje kraljevstvo. Poznam jednu obitelj kojima se razboljelo dijete. Svi su počeli moliti za zdravlje djeteta, i dok su molili, dijete je ozdravilo, ali i oni su također duhovno ozdravili. U bolesti je važno biti strpljiv i predati bolest Isusu.

Poznam ljude koji su zdravi, a očajni su i nesretni. S druge strane, znam one koji su bolesni i opet su radosni i vedri. Treba znati da je duhovno zdravlje važnije od tjelesnoga. Svakako bolesnik u poniznoj molitvi može pitati Gospodina: „Molim te, reci mi, zašto sam bolestan?“. Cantalamessa je rekao: „Božja se snaga također očituje u davanju sposobnosti, ponekada i radosti da nosimo svoj križ s Kristom, te tako nadoknadimo ono što nedostaje njegovim patnjama“ (usp. Kol 1,24). Svi mi poznajemo osobe koje su u bolesti ili nakon bolesti duhovno ojačale kao kršćani, ili su se obratili. Kada se razbolimo, moramo osobito biti blizu Krista. Na kraju je važno reći da Bog ne šalje bolest, već zdravlje.

Iako Bog može dopustiti sotoni da nam pošalje bolest radi većega dobra (kao u primjeru starozavjetnog Joba). Ako u bolesti ostanemo strpljivi, mirni, povezani s Bogom tada ozdravljamo i pobjeđujemo sotonu (Job). Ako pak počnemo optuživati Boga, onda je sotona pobijedio i teško nam je ozdraviti. Kada smo bolesni, sotonina se taktika sastoji u tome da u nama stvori psihozu koja će nas odvratiti od Boga i ispuniti nas gorčinom.

Autor: fra Ivo Pavić (Rastimougospodinu.com; Book.hr)

Priredila: Gabriela Jurković, odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Najčitanije

Na vrh