Osobni razvoj

PREPOZNAVANJE RANA

Muče vas strahovi, osjećaji krivnje, depresije…? Možda ste to ‘zaradili’ još u majčinoj utrobi Ako ste skloni strahu, srdžbi, želji za smrću, čestim bolestima , možda ste bili neželjeno dijete; ako se osjećate kao da ste drugima teret, možda je to zato što su vaši roditelji kad su vas začeli bili u lošem financijskom stanju…

Muče vas strahovi, osjećaji krivnje, depresije...? Možda ste to 'zaradili' još u majčinoj utrobi

Foto: Shutterstock

 

Ključevi za prepoznavanje rana zadobivenih u majčinoj utrobi

Stanja u majčinoj utrobi (in utero) vezana su uz redovito uočavane obrasce stavova i ponašanja nakon rođenja (Napomena: okolnosti koje slijede, ne dovode uvijek do odgovarajućega ploda. No, ondje gdje plod postoji, potražite korijen[e].):

Neželjena trudnoća – u tom slučaju dijete postaje osoba koja se iznimno trudi i usmjerena je k postizanju rezultatâ nastojeći tako „zaslužiti” pravo na postojanje; neuredna želja za udovoljavanjem (ili, suprotno, odbacuje prije no što sama bude odbačena); napetost, sklonost isprikama, srdžba, želja za smrću, česte bolesti, problemi povezivanja s drugima, odbija naklonost ili ima neutaživu potrebu za njom.

Začeće izvan braka – dubok osjećaj srama, nedostatak osjećaja pripadnosti.

Loše novčane okolnosti – „Predstavljam teret”.

Premladi, nespremni roditelji – „Predstavljam smetnju”.

Majka je lošeg zdravlja – osjeća krivicu što postoji; može doći do preuzimanja emocionalne odgovornosti za majku.

Roditelji su željeli dijete suprotnog spola – problemi vezani uz spolnu identifikaciju, ponekad jedan od uzroka homoseksualnosti, nastoji biti ono što žele roditelji, osjećaj nevrijednosti, defetistički stav: „Od početka sa mnom nešto nije u redu”.

Začeće je uslijedilo nakon spontanih pobačaja – prekomjerna ozbiljnost, ambicioznost, nastojanje; težnja da nadoknadi gubitak, srdžba što mora biti „zamjena“, a ne jednostavno „ono što jest”.

Majka ima neuredan strah od poroda strah, nesigurnost, strah od rađanja.

Svađe u kući – živčanost, napetost, strašljivost, uznemirenost, sklonost umiješati se u raspravu kada se stanu pojavljivati razlike u mišljenju, krivnja, zamjena roditeljske uloge (preuzimanje emocionalne odgovornosti za roditelje): „Ja sam uzrok svađe”.

Otac preminuo ili otišao – krivnja, srdžba, gorki korijen očekivanja da će biti napušteno, neuredna težnja za pronalaskom oca, želja za smrću, depresija, „ja sam kriv(a)”.

Majka je izgubila blisku osobu duboka žalost, depresija, želja za smrću, strah od smrti, usamljenost, „nitko me ne podupire: moram se sam(a) pobrinuti za sebe”.

Nezdravi spolni odnosi, otac se majci približava na bezosjećajan i nasilan način, ili postoji više spolnih partnera averzija prema spolnim odnosima, strah od muškog spolnog organa, općenito nezdrav stav.

Majka se boji da će se udebljati i ne hrani se ispravno neutaživa glad, srdžba.

Majka prekomjerno pušipredispozicija za tešku tjeskobu.

Majka konzumira puno kofeina dijete će vjerojatno imati loš tonus mišića i nisku razinu aktivnosti.

Majka konzumira alkohol više od samih kemijskih posljedica, dijete upija negativne osjećaje koji majku tjeraju na piće.

Porod na zadakvelika opasnost od poteškoća s učenjem.

Neobično bolan porod – Srdžba koja nema odgovarajući ispušni ventil, depresija.

Razmjerno normalan porod – bijes ukoliko se čini da bol (bilo majčina, bilo djetetova) potvrđuje odbacivanje ili višeznačne osjećaje in utero.

Izazvan porod – može utjecati na stvaranje povezanosti između majke i djeteta, može pridonijeti mazohističkoj osobnosti ili spolnoj izopačenosti.

Carski rez – snažna žudnja za svim oblicima tjelesnog doticaja, problemi s poimanjem prostora, nespretnost.

Pupkovina oko vrata – problemi s grlom, poteškoće s gutanjem, govorne poteškoće, protudruštveno ponašanje i sklonost kriminalu.

Biblijski navodi za ozdravljenje

  1. Čitav Psalam 139
  2. Na krivu su putu bezbošci od krila majčina,

na krivu su putu lašci od utrobe. (Ps 58,4)

  1. Ako me otac i mati ostave,

Jahve će me primiti. (Ps 27,10)

  1. Otac sirota (…)

Bog je u svom svetom šatoru.

Napuštene okućit će Jahve (…) (Ps 68,6–7; v. i Ps 10,14)

  1. Iz krila majčina ti si me izveo,

mir mi dao na grudima majke.

Tebi sam predan iz materine utrobe,

od krila majčina ti si Bog moj. (Ps 22,10–11) …

Ulomak iz knjige Oslobođenje i unutarnje ozdravljenje autorâ Johna Lorena i Marka Sandforda. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh