Zanimljivosti

BIJELE VJENČANICE SU TRADICIJA, NO JESU LI OBAVEZNE?

Moraju li kršćanke nositi bijele vjenčanice? „Bijela haljina postala je simbolom kršćanskih vjenčanja, ali i vjenčanog prstenja i dijamantnog zaručničkog prstenja. Znači li to da je bijela haljina obavezna za kršćanske mlade?“

Moraju li kršćanke nositi bijele vjenčanice

Foto: Shutterstock

 

Gotovo svi u glavi imamo određenu sliku koja nas asocira na vjenčanje. Djeveruše u pažljivo usklađenim ili jednakim haljinama, mladoženja u crnom odijelu. Mladu do oltara vodi njezin otac. Ona nosi prekrasan nakit i ima lijepu frizuru. Njezina je haljina duga do poda i, naravno, potpuno bijela.

Bijela haljina postala je simbolom kršćanskih vjenčanja, ali i vjenčanog prstenja i dijamantnog zaručničkog prstenja. Znači li to da je bijela haljina obavezna za kršćanske mlade? Haljine drugih boja su manje tradicionalne, no jesu li manje kršćanske? Bijele vjenčanice povezujemo s nevinošću i čistoćom, vrlinama koje su nekim kršćanima iznimno važne. Međutim, povezanost bijele haljine s nevinošću postoji tek od nedavno.

Boja žalosti

Tijekom srednjega vijeka i renesanse nikad se nisu nosile bijele vjenčanice. Bijela se boja povezivala sa žalovanjem, a kada je Marija, škotska kraljica, obukla bijelu vjenčanicu 1559. godine, optužili su ju da je bacila kletvu na svog supruga. Omiljena joj je boja bila bijela, ali vjerovalo se da je njezina kletva uzrokovala smrt njezinog supruga samo nekoliko godina kasnije.

U to su se vrijeme nosile bogato obojane vjenčanice od svile, muslina, baršuna i krzna. Bile su ukrašene draguljima i drugim simbolima bogatstva. S obzirom da su se brakovi sklapali većinom iz političkih ili financijskih razloga, vjenčanice su prikazivale bogatstvo mladenkine obitelji.

Osim svega navedenog, bijela boja nije bila praktična u to vrijeme. Bijelu haljinu bilo bi nemoguće oprati, a na kraju vjenčanja bila bi prljava od hrane, pića i plesa. Vjenčanice su se u to doba nastavljale nositi kao dio ženine uobičajene garderobe pa bi upropaštena haljina bila neiskorištena.

Bijela haljina kraljice Viktorije

Bijele vjenčanice postale su popularne tek sredinom 19. stoljeća. Do tada su vjenčanice većinom bile plave ili crvene boje. Plava boja se povezivala s nevinošću i čistoćom, zbog čega je i Djevica Marija često prikazivana u plavom. Crvena je pak simbolizirala plodnost, a stoljećima je najvažniji aspekt braka bio broj djece rođene u njemu.

Bijela vjenčanica postala je omiljena gotovo preko noći, nakon vjenčanja kraljice Viktorije, 1840. godine. Viktorija je namjerno odabrala bijelu vjenčanicu zbog njezine jednostavnosti. Kada se udala za princa Alberta, htjela je izreći svoje zavjete kao zaljubljena žena, a ne kao monarh. Mnogi su bili prvotno razočarani Viktorijinim odabirom, ali već nakon par godina, bijele vjenčanice postale su nešto uobičajeno.

Bijele haljine počele su se nositi i na krštenjima i na Prvim pričestima. To je samo potvrdilo ideju prema kojoj bijela vjenčanica označava nevinost.

Istok voli crveno

Danas su bijele vjenčanice uobičajene na Zapadu, no na Istoku su česte crvene vjenčanice jer crvena boja označava sreću. Bijela boja tamo još uvijek simbolizira žaljenje. Kršćanka iz Indije se sigurno neće vjenčati u bijeloj haljini, nego u crvenom sariju.

Iako su bijele vjenčanice i dalje popularne, sve veći broj mladih ih izbjegava. Takva vjenčanja nisu ništa manje kršćanska. Zavjeti i osobe definiraju vjenčanje, a ne boja vjenčanice.

Izvor: Beliefnet

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh