Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Uvijek sam bio svjestan da imam jedan talent i nikad se nisam žalio Gospodinu jer On sve čini dobro Nije mi nedostajalo volje da sve učinim da talent kojeg mi je Gospodin uručio urodi plodom

Mt 25,14-30

Misliš da imaš samo jedan talent? Neka te to ne demoralizira. Ako ti je Bog Otac i Stvoritelj uručio samo jedan talent, ne demoraliziraj se i ne obeshrabruj, jer pred Gospodinom si dragocjen i važan kao i onaj koji je primio više talenata od tebe. Ne njeguj ni kompleks manje vrijednosti. Znam, ljudi te ne cijene mnogo, ali ako se trudiš rasti u ljubavi, Gospodinov pogled je na tebi. Gospodina zanima zalaganje koje ulažeš u to da talenti koje imaš urode plodom. Ne reci: „Imam samo jedan talent i što mogu učiniti ili dati drugima!“ Ako padneš u napast da ne budeš marljiv, Gospodin će jednog dana biti strog s tobom. Ne budi lijen.

…jedno zrno pšenice bačeno u zemlju postat će klas koji će poljoprivredniku dati puno drugih zrna pšenice

U prirodi samo jedno zrno pšenice bačeno u zemlju postat će klas koji će poljoprivredniku dati puno drugih zrna pšenice. Nemoj držati ovo zrno pšenice u vreći jer će, ako tu ostane, uvijek ostati zrno. Osobno, uvijek sam bio svjestan da imam samo jedan talent i nikad se nisam žalio Gospodinu jer On sve čini dobro. Ali moram reći da mi nije nedostajalo volje da sve učinim da talent kojeg mi je Gospodin uručio urodi plodom. Danas mogu reći da je Gospodin učinio i čini velike stvari u meni.

Još nešto moram reći, a to je: nikad nisam osjetio zavist prema onima koji su talentiraniji od mene. Gospodin ljubi ljude dobre volje. Jednog dana želim doći pred Gospodina govoreći: „Gospodine, dao si mi jedan talent, a ja sam, tvojom milošću, učinio da urodi i vraćam ti sto“. Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Sjeme; Book.hr

Foto: Lucas Marconnet; Unsplash

Naš glavni urednik nedavno je za međugorski Glasnik mira pisao o talentima. Tekst možete u cijelosti pročitati ovdje, na str. 36.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh