Vijesti

MOTIV – MRŽNJA PREMA CRKVI?

Mladići koji su nosili okrenute križeve napali zadarskog župnika Incident se dogodio prije jutarnje nedjeljne mise, kada su vjernici prijavili don Martinu da su u crkvu upali sljedbenici okultnih sekti, navodno sotonisti, s okrenutim križevima na sebi, te su prolijevali pivo unutar posvećenog prostora i ismijavali sakralne sadržaje…

Mladići koji su nosili okrenute križeve napali zadarskog župnika

Foto: Shutterstock

 

Don Martin Jadreško, župnik crkve sv. Josipa na zadarskoj Plovaniji i policijski kapelan PU zadarske zadobio je lakše tjelesne ozljede ove nedjelje u sukobu s dvojicom Zadrana od 20 i 25 godina,  javlja Slobodna Dalmacija.

Incident se dogodio prije jutarnje nedjeljne mise, kada su vjernici prijavili don Martinu da su u crkvu upali sljedbenici okultnih sekti, navodno sotonisti, s okrenutim križevima na sebi, te su prolijevali pivo unutar posvećenog prostora i ismijavali sakralne sadržaje.

Izrugivali se vjerskim simbolima

Don Martin je lakše ozlijeđen nakon što je htio fotografirati dvojicu počinitelja dok su sjedili u dvorištu crkve. Na njih su ga uputili vjernici koji su primijetili kako su ušli u crkveni prostor kroz sporedna vrata dok je don Martin zračio dvoranu. Bili su glasni, izrugivali se vjerskim simbolima i prolijevali piće.

Spasio ga umirovljeni branitelj

Kada ih je don Martin krenuo fotografirati mobitelom na klupi u dvorištu crkve, oni su se tome usprotivili i fizički nasrnuli na njega, a jedan od njih ga je i uhvatio za vrat. Kad mu je u pomoć priskočio susjed, inače umirovljeni branitelj, mladići su pobjegli. Uz pomoć župljana uhićeni su nekoliko sati kasnije.

„Ovaj čin obeščašćivanja crkvenog prostora koji je rezultirao i napadom nije učinjen iz koristoljublja, već iz mržnje prema Crkvi, a motiv svega je nesnošljivost prema vjeri“, izjavio je don Martin, navodeći da je već dva puta prijavio policiji nepoznatog počinitelja zbog neprimjerenih grafita koji su se pojavili na zidovima župne crkve prije dva mjeseca.

Motiv je mržnja?

Da je motiv napada mladića na don Martina nesnošljivost prema vjeri, smatraju i u Zadarskoj nadbiskupiji. U priopćenju tvrde da to potvrđuje i Facebook profil jednoga mladića kojega su, kako tvrde u priopćenju, upravo župljani otkrili i o tomu izvijestili župnika.

„Zadarska nadbiskupija oštro osuđuje blasfemično ponašanje u sakralnom prostoru crkve sv. Josipa na Plovaniji, koje je kulminiralo i fizičkim nasrtajem na župnika. To izaziva osudu i zgražanje. Nadamo se da će roditelji dotičnih mladića pomoći svojoj djeci da se odgovorno ponašaju, a tijela sigurnosti učiniti sve da ne bude takvih izgreda u našem gradu u Nadbiskupiji“, navode u Zadarskoj nadbiskupiji.

Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh