Svijet

MRŽNJA

Mladića koji se obratio na kršćanstvo napali kiselinom Iako motiv napada još nije poznat vjernička zajednica sumnja da je to djelo antikršćanskih aktivista u selu. Naime, Nitish i njegov brat Sanjith aktivni su u mjesnoj crkvi i gotovo svakodnevno vode molitvena okupljanja

Mladića koji se obratio na kršćanstvo napali kiselinom

Foto: Pixabay


 

Šesnaestogodišnji mladić imena Nitish, iz sjeverne indijske države Bihar, napadnut je kiselinom krajem kolovoza, a iako motiv napada još nije poznat, vjernička zajednica sumnja da je to djelo antikršćanskih aktivista u selu jer je mladić preobraćenik na kršćanstvo.

„Užasan prizor“

Žrtvina sestra Raja Davabi rekla je za International Christian Concern (ICC) da se incident dogodio u ranim jutarnjim satima kada je Nitish napustio kuću kako bi otišao na tržnicu. Nakon nekog vremena Nitisha je povrijeđenog nekoliko ljudi donijelo je natrag u njihov dom. „Bio je to užasan prizor. Kasnije su nam rekli kako je 60% njegova tijela doživjelo neki vid opeklina. Počela sam vikati i plakati. U tom je trenutku osjećao užasnu bol i sve što sam mogla učiniti je zagrliti ga“, rekla je Raja, prenosi Nedjelja.ba.

Uz pomoć lokalnog pastora Nitish je hitno prevezen u obližnju kliniku gdje mu je pružena prva pomoć prije nego što je poslan u specijaliziranu jedinicu za opekline u mjestu Patni.

Iako motiv napada još nije poznat, vjernička zajednica sumnja da je to djelo antikršćanskih aktivista u selu. Naime, Nitish i njegov brat Sanjith aktivni su u mjesnoj crkvi i gotovo svakodnevno vode molitvena okupljanja.

Prije dvije godine postali kršćani

Žrtvin otac Bhakil Das objasnio je ICC -u da je njegova obitelj prije dvije godine prešla na kršćanstvo, a u njihovoj se kući redovito održavaju molitve gdje u prosjeku sudjeluje 25 ljudi.

„Ne razumijem zašto se to dogodilo mom sinu i tko je to mogao učiniti, nikome u našem selu ili bilo gdje drugdje nismo učinili nikakvu štetu“, rekao je uplakani otac.

Lokalni pastor, koji je zatražio anonimnost, rekao je ICC -u kako je napad preplašio kršćansku zajednicu u regiji. „Pojačan je protukršćanski osjećaj, a napadi na kršćane u okrugu su sve veći. Oni postaju sve brutalniji, baš poput onoga što se dogodilo Nitishu“, naglasio je pastor.

Oko 1000 sličnih napada godišnje

Inače, napadi kiselinom česta su pojava u mnogim azijskim zemljama, a posebice Indiji. On uključuje čin bacanja kiseline ili slične korozivne tvari na tijelo druge osobe s namjerom da unakazi, osakati ili ubije. Počinitelji tih napada bacaju korozivne tekućine na svoje žrtve, obično po licu, oštećuju kožu, a mogu dovesti i do trajnog sljepila. U Indiji godišnje ima oko 1 000 ovakvih napada. Prema statistikama, ako se izuzmu novci i bračni problemi, većina napada su motivirani rasnom i vjerskom mržnjom.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh