Svetac dana

17. OŽUJKA

Sveti Patrik – zaštitnik Irske Prema legendama istrijebio je zmije sa „zelenog otoka“, a trolist djeteline, njegov zaštitni znak, poslužio mu je kod tumačenja vjerske istine o Presvetom Trojstvu

Sveti Patrik – irski zaštitnik, misionar i apostol

Danas slavimo spomendan svetog Patrika, zaštitnika Irske, misionara i apostola. Rođen je oko 385. u Velikoj Britaniji kao sin kršćanskih roditelja. Njegov otac bio je đakon, koji je u starosti postao i svećenik. Na očevu imanju u Britaniji kao šesnaestogodišnjeg mladića zarobili su ga irski razbojnici i prodali ga u ropstvo. Kao rob u Irskoj čuvao je ovce. Boraveći uz stada u samotnim brdima i šumama, pronašao je Boga i posvetio se molitvama i pokori. To sudbonosno otkriće odredilo je njegovu budućnost.

Obratio je na kršćanstvo gotovo cijelu Irsku

Pobjegao je oko 407. godine iz ropstva u Irskoj i vratio se je kući. Usnuo je jedne noći neobičan san, u kojem su ga irska djeca ispruženih ruku zvala da ih poduči kršćanskoj vjeri. Želio je postati svećenikom te je tako otišao na školovanje u Galiju. Nekoliko godina proveo je kao monah u opatiji Lérins i kao klerik biskupa Germana iz Auxerrea. Papa Celestin I. poslao ga je u Irsku da proširi radosnu vijest. Vratio se je na „smaragdni otok“ oko 432., kao nasljednik prvoga irskog misionara Paladija i zaređen je za biskupa. Njegovo djelovanje urodilo je sjajnim uspjesima. Obratio je na kršćanstvo gotovo cijelu Irsku, naročito sjeverne i zapadne pokrajine, osnovao više samostana i biskupija. Organizirao je biskupije koje su se poklapale s područjem pojedinih plemena i zaređivao domaće sinove za svećenike.

Zaštitnik Irske

Irska je postala glasovita kao „Otok svetaca“, a irski monasi, sljedbenici svetog Patrika, odigrali su veliku ulogu u širenju kršćanstva i postali vjerovjesnici novih europskih naroda. Za svoje biskupsko sjedište izabrao je Armagh u sjevernoj Irskoj (Ulster). Napisao je na latinskom jeziku „Ispovijesti“ i „Poslanicu Korotiku“, u kojoj opominje britanskoga kralja zbog progona kršćana. Prema legendama istrijebio je zmije sa „zelenog otoka“, a trolist djeteline, njegov zaštitni znak, poslužio mu je kod tumačenja vjerske istine o Presvetom Trojstvu. Preminuo je vjerojatno na današnji dan, 17. ožujka 461., po svemu sudeći u Saulu (grofovija Down, Ulster). Zaštitnik je Irske, Nigerije, inženjera, te mnogih naselja, učilišta, ustanova, biskupija, župa, crkava i kapela širom svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh