Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, utorak 7. studenoga: Iziđi na putove i među ograde i prisili neka uđu da mi se napuni kuća! Gospodine Isuse, molim te da ja prvi krenem od sebe i da svoj dio tvoga uda učinim svijetlim svoj zajednici; da moj život bude plodonosan i povezan s tvojim cijelim tijelom

https://www.shutterstock.com/g/Mehaniq

ČITANJA

Rim 12, 5-16a; Ps 131, 1-3; Lk 14, 15-24

XXXI. tjedan kroz godinu, utorak, 7. 11. 2023., Svagdan

IMENDANI

Baldo, Lazar Stilit, Engelbert, Anđelko

Prvo čitanje

Rim 12, 5-16a

Udovi smo jedan drugomu.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima
Braćo, mi, mnogi, jedno smo tijelo u Kristu, a pojedinci udovi jedan drugomu. Dare pak imamo različite po milosti koja nam je dana: je li to prorokovanje – neka je primjereno vjeri; je li služenje – neka je u služenju; je li poučavanje – u poučavanju; je li hrabrenje – u hrabrenju; tko dijeli, neka je darežljiv; tko je predstojnik – revan, tko iskazuje milosrđe – radostan!
Ljubav nehinjena! Zazirite oda zla, prianjajte uz dobro! Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pretječite jedni druge poštovanjem! U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite! U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani! Pritječite u pomoć svetima u nuždi, gajite gostoljubivost!
Blagoslivljajte svoje progonitelje, blagoslivljajte, a ne proklinjite! Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima! Budite istomišljenici među sobom!
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 131, 1-3

Pripjev: Čuvaj dušu moju u miru kod sebe, Gospodine!

Gospodine, ne gordi se moje srce
niti se oči uznose.
Ne idem za stvarima velikim
ni za čudima što su iznad mene.

Ne, ja sam se smirio,
i upokorio dušu svoju; kao dojenče na grudima majke,
kao dojenče duša je moja u meni.

U Gospodina se, Izraele, uzdaj od sada dovijeka.

Evanđelje

Lk 14, 15-24

Iziđi na putove i među ograde i prisili neka uđu da mi se napuni kuća!

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isusu jedan od sustolnika: »Blago onome koji bude blagovao kruh u kraljevstvu Božjem!« A on mu reče:
»Čovjek neki priredi veliku večeru i pozva mnoge. I posla slugu u vrijeme večere da rekne uzvanicima: ‘Dođite! Već je pripravljeno!’ A oni se odreda počeli ispričavati. Prvi mu reče: ‘Njivu sam kupio i valja mi poći pogledati je. Molim te, ispričaj me.’ Drugi reče: ‘Kupio sam pet jarmova volova pa idem okušati ih. Molim te, ispričaj me.’ Treći reče: ‘Oženio sam se i zato ne mogu doći.’«
»Sluga se vrati i javi to domaćinu. Tada domaćin, gnjevan, reče sluzi: ‘Iziđi brzo na trgove gradske i ulice pa dovedi ovamo prosjake, sakate, slijepe i hrome.’ I sluga reče: ‘Gospodaru, učinjeno je što si naredio i još ima mjesta.’ Reče gospodar sluzi: ‘Iziđi na putove i među ograde i prisili neka uđu da mi se napuni kuća.’ A kažem vam: nijedan od onih pozvanih neće okusiti moje večere.«
Riječ Gospodnja.

Komentar

„Budite istomišljenici među sobom!”

Čitajući cijeli tekst prvog čitanja, ne možemo ne primijetiti da Duh Sveti po Pavlovim riječima potiče kršćansku zajednicu neka bude slika i odsjaj Krista koji se razdaje, koji se jednostavno daje u svojoj preobilnoj dobroti. Kad bismo mi koji se nalazimo u užim i širim kršćanskim zajednicama (bilo u jednoj od brojnih molitvenih zajednica, bilo u zboru, bilo u pastoralnom vijeću, bilo u župi) odlučili da ćemo kao pojedinci vršiti svoja djela po uputama ovog teksta, bili bismo istomišljenici koji zajedničkim djelom predstavljaju svu dobrotu našeg Krista; naš bi život bio svjedočanstvo da je utjelovljena Riječ živa. Kad bi oni koji dijele zaista bili darežljivi, velikodušni, bez skrivenih motiva; kad bi oni koji iskazuju milosrđe zaista bili radosni, a ne tužni i kad bi uživali u djelu milosrđa, a ne bi to činili preko volje; kad bismo uvijek gledali da prvi iskazujemo poštovanje i kad bismo cijenili tuđi rad; kad bi se na predstojniku vidjelo da mu je stalo do zajednice i da je odan i revan; kad bismo svi bili u molitvi postojani, a ne bismo, ovisno o emocijama i životnim situacijama, malo molili, malo ne – odašiljali bismo ovu sliku u svijet: „Gle kako se ljube!” Danas je više nego potrebno da Riječ postane djelom.

Molitva

Gospodine Isuse, molim te da ja prvi krenem od sebe i da svoj dio tvoga uda učinim svijetlim svoj zajednici; da moj život bude plodonosan i povezan s tvojim cijelim tijelom. Gospodine, molim te za one dijelove tvoga tijela koji su bolesni: ozdravi ih i oživi da te možemo svi zajedno predstavljati baš onakvog kakav uistinu jesi – kruh koji se daje za život svijetu. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
lm; Book.hr
Foto: Mehanique , Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh