Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, subota 21. listopada: Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reći Gospodine, daj da vidim da Tvoju Riječ ništa nije moglo uništiti, da ona može biti moj siguran oslonac

https://www.shutterstock.com/g/Mehaniq

ČITANJA

Rim 4,13.16-18; Ps 105,6-9.42-43; Lk 12,8-12

XXVIII. tjedan kroz godinu, subota, 21. 10. 2023., svagdan

NAPOMENA:
▪ Dubrovačka biskupija: Sv. Hilarion, spomendan

IMENDANI

Kajo, Hilarion, Vendelin, Vendelina

Prvo čitanje

Rim 4, 13.16-18

U nadi protiv svake nade povjerova.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima

Braćo! Obećanje da će biti baštinik svijeta nije Abrahamu ili njegovu potomstvu dano na temelju nekog zakona, nego na temelju pravednosti vjere. Zato — zbog vjere da bude po milosti te obećanje bude zajamčeno svemu potomstvu, ne potomstvu samo po Zakonu, nego i po vjeri Abrahama, koji je otac svih nas — kao što je pisano: Ocem mnoštva naroda ja te postavljam — pred Onim komu povjerova, pred Bogom koji oživljuje mrtve i zove te bude ono što nije.
U nadi protiv svake nade povjerova Abraham da postane ocem naroda mnogih po onom što je rečeno: Toliko će biti tvoje potomstvo.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 105, 6-9.42-43

Pripjev: Gospodin se uvijek sjeća svojega Saveza.

Abrahamov rod sluga je Gospodnji,
sinovi Jakovljevi njegovi izabranici!
On je Gospodin Bog naš;
po svoj su zemlji njegovi sudovi!

On se uvijek sjeća svojega Saveza,
riječi koju dade tisući naraštaja:
Saveza koji sklopi s Abrahamom
i zakletve svoje Izaku.

On se sjeti svete riječi svoje
što je zada sluzi svome Abrahamu.
Puk svoj s klicanjem izvede
i s veseljem izabrane svoje.

Evanđelje

Lk 12, 8-12

Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reći.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Tko se god prizna mojim pred ljudima, i Sin Čovječji priznat će se njegovim pred anđelima Božjim. A tko mene zaniječe pred ljudima, bit će zanijekan pred anđelima Božjim.«
»I tko god rekne riječ na Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko pohuli protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti.«
»Nadalje, kad vas budu dovodili pred sinagoge i poglavarstva i vlasti, ne budite zabrinuti kako ćete se ili čime braniti, što li reći! Ta Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reći.«
Riječ Gospodnja.

Komentar

„On se uvijek sjeća svojega Saveza, riječi koju dade tisući naraštaja…”

Danas je teško naći čovjeka koji se drži svoje dane riječi. Mi ljudi olako dajemo obećanja, a još ih lakše ne ispunimo. Zato nam i Biblija govori: „Proklet čovjek koji se uzda u čovjeka i slabo tijelo smatra svojom snagom”. Pritom ne mislim da se ne bismo uopće trebali pouzdavati jedni u druge, već kažem da je čovjek slab i krhak, iz raznih razloga podložan promjenama: bilo iz straha, bilo zbog nekog interesa, zbog ucjena itd. Svakako trebamo jedni s drugima izgrađivati odnose povjerenja jer bez izgradnje takvih odnosa ne možemo živjeti jedni s drugima. Ipak najveći dio svog povjerenja trebamo dati Bogu; s Njim trebamo najviše graditi svoj odnos. Nemamo povjerenja u Riječ, koju nam je dao Bog, a kako bi naš kršćanski život bio kvalitetan i Bogu ugodan nužna je upravo izgradnja povjerenja prema Božjoj Riječi. Jednom je Padre Pio rekao da Boga najviše vrijeđa naša nevjera. Ako čitamo Riječ Božju, vidjet ćemo da je Bog vjeran svojim obećanjima i da se njegovu obećanju ništa ne može suprotstaviti. Sjetimo se, npr. obećanja dana Abrahamu – Bog mu je obećao da će biti otac vjere mnogim narodima, i Abraham se i danas spominje kao naš otac vjere, zar ne? Što je sve učinjeno da se uništi Izrael a poslije i kršćanstvo, kakvim sve zlom nisu bili iskušavani, ali Božje obećanje stoji i danas. Jer ga nitko ne može uništiti. Jer je tisući naraštaja Bog obećao da će im Abraham biti otac vjere.

Molitva

Gospodine, Tvoje Riječi obećanja nitko nije mogao uništiti već tisućama godina. Gospodine, daj da vidim da Tvoju Riječ ništa nije moglo uništiti, da ona može biti moj siguran oslonac, i Ti da možeš biti jedini kojem ću vjerovati do kraja. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
ap; Book.hr
Foto: Mehanique , Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh