Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, četvrtak 19 listopada: U Gospodina je milosrđe i obilno je u njega otkupljenje Hvala ti što je tvoja živa prisutnost uvijek tamo gdje su sveci i tvoji proroci!

https://www.shutterstock.com/g/Mehaniq

ČITANJA

Rim 3,21-30a; Ps 130,1-6b; Lk 11,47-54

XXVIII. tjedan kroz godinu, četvrtak, 19. 10. 2023., ili: Sv. Ivan Brebefski, Izak Jogues, i drugovi, mučenici; ili: Sv. Pavao od Križa, prezbiter, svagdan

IMENDANI

Ivan Brebeuf, Pavao od Križa, Petar Alkantarski, Izak, Joel prorok

Prvo čitanje

Rim 3, 21-30a

Čovjek se opravdava vjerom bez djela Zakona.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima

Braćo! Sada se izvan Zakona očitovala pravednost Božja posvjedočena Zakonom i Prorocima, pravednost Božja po vjeri Isusa Krista, prema svima koji vjeruju. Ne, nema razlike! Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja; opravdani su besplatno, njegovom milošću po otkupljenju u Kristu Isusu. Njega je Bog izložio da krvlju svojom bude Pomirilište po vjeri. Htio je tako očitovati svoju pravednost kojom je u svojoj božanskoj strpljivosti propuštao dotadašnje grijehe; htio je očitovati svoju pravednost u sadašnje vrijeme — da bude pravedan i da opravdava onoga koji je od vjere Isusove.

Gdje je dakle hvastanje? Isključeno je. Po kojem zakonu? Po zakonu djela? Ne, nego po zakonu vjere. Smatramo zaista da se čovjek opravdava vjerom bez djela Zakona. Ili je Bog samo Bog Židova? Nije li i pogana? Da i pogana. Jer jedan je Bog.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 130, 1-6b

Pripjev: U Gospodina je milosrđe i obilno je u njega otkupljenje.

Iz dubine vapijem tebi, Gospodine:
Gospodine, usliši glas moj!
Neka pazi uho tvoje
na glas moga vapaja!

Ako se, Gospodine, grijeha budeš spominjao,
Gospodine, tko će opstati?
Al’ u tebe je praštanje,
da bismo ti služili.

U Gospodina ja se uzdam,
duša se moja u njegovu uzda riječ.
Duša moja čeka Gospodina
više no zoru straža noćna.

Evanđelje

Lk 11, 47-54

Tražit će se krv proroka od krvi Abelove do krvi Zaharijine.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih ubiše, a vi spomenike podižete! Zbog toga i kaza Mudrost Božja: ‘Poslat ću k njima proroke i apostole. Neke će poubijati i prognati — da se od ovog naraštaja zatraži krv svih proroka prolivena od postanka svijeta, od krvi Abelove do krvi Zaharije, koji je pogubljen između žrtvenika i svetišta.’ Da, kažem vam, tražit će se od ovoga naraštaja!«

»Jao vama, zakonoznanci! Uzeste ključ znanja: sami ne uđoste, a spriječiste one koji htjedoše ući.«

Kad Isus izađe odande, stadoše pismoznanci i farizeji žestoko na nj navaljivati i postavljati mu mnoga pitanja vrebajući na nj, ne bi li štogod ulovili iz njegovih usta.
Riječ Gospodnja.

Komentar

„Tražit će se krv proroka od krvi Abelove do krvi Zaharijine.”

Moramo biti jako oprezni kako se odnosimo prema onima u Crkvi koji imaju Božji poziv proroka u našem vremenu, zbog nas, a ne zbog njih, jer Bog će nam suditi. Kada gledamo svece i njihove živote, trenutke kada su imali razna mistična iskustva, ili kad gledamo određene kipove u crkvi kako, npr. drže dijete Isusa, mi vjerujemo da im se to dogodilo, da su imali mistična iskustva ili da ih je pohodilo dijete Isus. A kad bi netko od naših suvremenika posvjedočio da mu se to dogodilo, ne znam baš kako bi se proveo u Crkvi. Možda bi bio proglašen psihičkim bolesnikom, zavodnikom; možda bismo rekli da umišlja, da želi privući pažnju, ismijavali ga. Zašto nam je teško vjerovati da se to događa našim suvremenicima, a vjerujemo da se to događalo svecima? Takvim stavom ograničavamo Boga, i mi smo ti koji određuju kad će Bog nešto napraviti na zemlji. Zar Isus ne kaže da je Zaharija ubijen između žrtvenika i svetišta? Dakle, u samom središtu Hrama Božjega ubijen je Božji prorok. Kako je to moguće? Mi smo skloni prebrzo donositi sud, a ne gledamo plodove, kako nas je Isus poučio: po plodovima ćete ih prepoznati.

Molitva

Gospodine Isuse, hvala ti što je tvoja živa prisutnost uvijek tamo gdje su sveci i tvoji proroci! Molim te, daj da ih prepoznam i poštujem, i da mi ono što mi želiš po njima progovoriti bude na blagoslov i spas. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
ap; Book.hr
Foto: Mehanique , Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh