Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, petak 3. studenoga: Ako nekomu od vas sin ili vol upadne u bunar, ne će li ga izvući i u dan subotni? Gospodine Isuse, hvala ti što se nisi ni pred kim savijao; hvala ti što nas svojim primjerom potičeš na beskompromisan život za Istinu, na život za dobro Božje

Aaron Burden, Unsplash

ČITANJA

Rim 9,1-5; Ps 147,12-13.15-16.19-20; Lk 14,1-6

XXX. tjedan kroz godinu, petak, 3. 11. 2023., ili: Sv. Martin iz Porresa, svagdan

IMENDANI

Martin, Martina, Silvija, Berard, Ida

Prvo čitanje

Rim 9,1-5

Htio bih ja sam proklet biti za braću svoju.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima

Braćo! Istinu govorim u Kristu, ne lažem; susvjedok mi je savjest moja u Duhu Svetom: silna mi je tuga i neprekidna bol u srcu. Da, htio bih ja sam proklet biti, odvojen od Krista, za braću svoju, sunarodnjake svoje po tijelu. Oni su Izraelci, njihovo je posinstvo, i Slava, i Savezi, i zakonodavstvo, i bogoštovlje, i obećanje; njihovi su i oči, od njih je, po tijelu, i Krist, koji je iznad svega, Bog blagoslovljeni u vjekove. Amen.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 147,12-13.15-16.19-20

Pripjev: Slavi, Jeruzaleme, Gospodina.

Slavi, Jeruzaleme, Gospodina,
hvali Boga svoga, Sione!
On učvrsti zasune vrata tvojih,
blagoslovi u tebi tvoje sinove.

Besjedu svoju šalje na zemlju,
brzo trči riječ njegova.
Kao vunu snijeg razbacuje,
prosipa mraz poput pepela.

Riječ svoju on objavi Jakovu,
odluke svoje i zakone Izraelu.
Ne učini tako nijednom narodu:
nijednom naredbe svoje ne objavi!

Evanđelje

Lk 14,1-6

Ako nekom od vas sin ili vol padne u bunar, neće li ga izvući i u dan subotni?

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Jedne subote dođe Isus u kuću nekoga prvaka farizejskog na objed. A oni ga vrebahu. Kad evo: pred njim neki čovjek koji je imao vodenu bolest. Nato Isus upita zakonoznance i farizeje: »Je li dopušteno subotom liječiti ili nije?« A oni mukom ponikoše. On ga dotaknu, izliječi i otpusti. A njima reče: »Ako komu od vas sin ili vol padne u bunar, neće li ga brže bolje izvući i u dan subotni?« I ne mogoše mu na to odgovoriti.

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Jedne subote dođe Isus u kuću nekoga prvaka farizejskog na objed. A oni ga vrebahu.”

Naš je Gospodin Isus bio hrabar čovjek koji se nije dao lako zastrašiti i pokolebati. Isus nije bio netko tko se svima pokoravao i tko se nije znao braniti, i nije ga bilo lako uplašiti. Isus je bio beskompromisan kad je činio dobro, kad je činio volju Božju. Koliko su ga puta pokušali na razne načine zaustaviti: prijetnjom, progonom, klevetom, smrću, lažnim prijateljstvom itd. Danas bismo rekli da nije bio politički korektan. Nije išao linijom manjeg otpora. Često bi svojim protivnicima tako odgovorio da bi oni dugo ostali bez riječi. Isus se svojim djelovanjem mnogima zamjerio, jer je bio u službi Istine. Mnogi kršćani danas pokušavaju živjeti svoje kršćanstvo tako da se svide svima, da sa svima budu u dobrim odnosima, da se nikom ne zamjere, da budu politički korektni. Ali ako ćemo živjeti u službi Istine, to nije moguće postići. Ako ćemo braniti malene i slabije, to nije moguće postići. Ako ćemo govoriti Istinu Božju, to nije moguće postići. Nastojmo se, kao Isus i sv. Pavao, svidjeti Bogu, a ne ljudima. Tako su uvijek govorili i djelovali istinski Božji ljudi.

Molitva

Gospodine Isuse, hvala ti što se nisi ni pred kim savijao; hvala ti što nas svojim primjerom potičeš na beskompromisan život za Istinu, na život za dobro Božje. Molim te, ispuni me duhom jakosti da se mogu boriti sa svim protivštinama i izazovima koje pred mene stavlja evanđelje. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
ap; Book.hr
Foto: Aaron Burden, Unsplash

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh