Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, ponedjeljak 30. listopada: Bog naš jest Bog koji spasava Hvala ti, Kriste, što vidiš i što ti nije svejedno kad tvoj narod pati od đavolskih utjecaja

https://www.shutterstock.com/g/Mehaniq

ČITANJA

Rim 8,12-17; Ps 68,2.4.6-7ab.20-21; Lk 13,10-17

XXX. tjedan kroz godinu, ponedjeljak, 30. 10. 2023., svagdan

IMENDANI

Marcijan, Marcel, Marsela, Klaudije, Gerard

Prvo čitanje

Rim 8,12-17

Primiste Duha posinstva u kojem kličemo: »Abba! Oče!«

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima

Braćo, dužnici smo, ali ne tijelu da po tijelu živimo! Jer ako po tijelu živite, umrijeti vam je, ako li pak Duhom usmrćujete tjelesna djela, živjet ćete.

Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji. Ta ne primiste duha robovanja da se opet bojite, nego primiste Duha posinstva u kojem kličemo: »Abba! Oče!« Sam Duh susvjedok je s našim duhom da smo djeca Božja; ako pak djeca, onda i baštinici, baštinici Božji, a subaštinici Kristovi, kada doista s njime zajedno trpimo, da se zajedno s njime i proslavimo.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 68,2.4.6-7b.20-21

Pripjev: Bog naš jest Bog koji spasava.

Bog nek ustane! Razbježali se dušmani njegovi!
Svi mrzitelji njegovi pobjegli pred njim!
A pravedni neka se raduju,
neka klikću pred Bogom,
neka kliču od radosti.
Otac sirota, branitelj udovica,
Bog je u svom svetom prebivalištu.
Napuštene Bog će okućiti,
sužnje izvest na sretnu slobodu.
Blagoslovljen Gospodin dan za danom,
nosi nas Bog, naš Spasitelj.
Bog naš jest Bog koji spasava,
Gospodin od smrti izbavlja.

Evanđelje

Lk 13,10-17

Nije li ovu kćer Abrahamovu trebalo odriješiti od spona u dan subotni?

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Jedne je subote naučavao Isus u nekoj sinagogi. Kad eto žene koja je osamnaest godina imala duha bolesti. Bila je zgrbljena i nikako se nije mogla uspraviti. Kad je Isus opazi, dozva je i reče joj: »Ženo, oslobođena si svoje bolesti!« I položi na nju ruke, a ona se umah uspravi i poče slaviti Boga.

Nadstojnik sinagoge — ozlovoljen što je Isus u subotu izliječio — govoraše mnoštvu: »Šest je dana u koje treba raditi! U te dakle dane dolazite i liječite se, a ne u dan subotni!« Odgovori mu Gospodin: »Licemjeri! Ne driješi li svaki od vas u subotu svoga vola ili magarca od jasala da ga vodi na vodu? Nije li dakle i ovu kćer Abrahamovu, koju sotona sveza evo osamnaest je već godina, trebalo odriješiti od tih spona u dan subotni?« Na te njegove riječi postidješe se svi protivnici njegovi, a sav se narod radovaše zbog svega čime se on proslavio.

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Kad je Isus opazi, dozva je i reče joj: „Ženo, oslobođena si svoje bolesti!” I položi na nju ruke, a ona se umah uspravi i poče slaviti Boga.«

S divljenjem gledam na našeg Gospodina Isusa! Nije ova žena sama došla Isusu i molila ga da je ozdravi, mada je osamnaest godina trpjela đavolsko tlačenje. Trpjela bi vjerojatno do kraja života da je bilo po milosrđu nadstojnika sinagoge i ostalih njemu sličnih, koji o Bogu samo pričaju, a njegova djela ne vrše. Dakle, nemoguće je ne vidjeti da je Isus taj koji je prvi primijetio ovu zgrbljenu ženu i pozvao ju k sebi. Možemo samo zamisliti kakva je bila kvaliteta njezina života, koliko se samo mučila tako hodajući i radeći! Možemo vidjeti i svu okrutnost đavla i njegovo nemilosrđe prema toj ženi; koliko ju je samo mučio sve te godine, i mučio bi ju i dalje da Isus nije naišao. Koliko samo danas postoji bolesti koje je đavao dao ljudima, jer ih iz svoje zloće i nemilosrđa želi mučiti, a mi te bolesti pripisujemo Božjoj volji! Tako mnogi danas govore! A kako će jednog dana, kad se nađu pred Isusom, objasniti svoju teoriju, kako će objasniti da su zlo pripisivali dobrom Bogu?

Molitva

Hvala ti, Kriste, što si došao uništiti djela đavolska. Hvala ti što vidiš i što ti nije svejedno kad tvoj narod pati od đavolskih utjecaja. Molim te da mi koji se tvojima priznajemo uvijek pokazujemo tvoje konkretno milosrđe. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
ap; Book.hr
Foto: Mehanique , Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh