Duhovnost

ČUTI BOGA U SNOVIMA

Mi, ljudi smo most koji donosi nebo na zemlju. A najprirodnije vrijeme u kojem se to događa je – kada spavamo! „Mi nismo ljudska bića s duhovnim iskustvima. Mi smo duhovna bića s privremenim tjelesnim iskustvom” (Pierre de Chardin)

Foto: Maeghan Smulders; Unsplash


 

U kvantnoj fizici postoji termin superpozicija, koji označava stanje kad se nešto nalazi na dva različita mjesta u isto vrijeme. Isus je rekao za sebe: „Nitko nije uzašao na nebo doli onaj koji siđe s neba, Sin Čovječji.“ (Iv 3, 13) On je istodobno bio i na nebu i na zemlji, jer je, sišavši na zemlju, ostao istovremeno i u nebu.

Mi također živimo na zemlji dok smo istodobno ukorijenjeni u nebu (usp. Ef 2, 4 – 6). Duhovi smo i lako se možemo kretati u duhovnom svijetu, moleći Boga da se povežemo s njim. Također smo i tjelesni i imamo tijelo od krvi i mesa, zbog čega možemo s istom lakoćom djelovati i u materijalnom svijetu.

Zato smo savršena, jedinstvena bića, nevjerojatno dizajnirana da budemo most. Mi smo most i spojnica koja povezuje duhovni svijet s materijalnim svijetom i donosi nebo na zemlju. To se događa po nama. A najprirodnije vrijeme u kojem se to događa upravo je ono u kojem spavamo.

Isus objašnjava da je on bio prolaz i vrata kroz koja je nebo ušlo u naš svijet, a ako je on, onda smo to i mi u ovom svijetu (usp. 1 Iv 4, 17).

Jasan primjer za to nalazimo u Postanku 28, 12 – 17, kada Bog potvrđuje Jakovu savez koji je sklopio s njegovim djedom Abrahamom. U snu je Jakov vidio ljestve postavljene na zemlju, a koje su dosezale do neba te su po njima silazili i uzlazili anđeli Božji. Kad se je probudio, rekao je: „Zaista se Jahve nalazi na ovome mjestu, ali ja nisam znao!“ „Kako je strašno ovo mjesto! Zaista, ovo je kuća Božja, ovo su vrata nebeska!“ (Post 28, 16 – 17)

Ti redci nam govore da je kuća Božja prolaz u nebo. Znamo da je u Novom savezu svatko od nas, kao Kristov sljedbenik, hram Božji (usp. 1 Kor 6, 19). Mi smo vrata i ljestve koje povezuju nadnaravni i naravni svijet.

U Ivanu 1, 51 Isus to otkriva Natanaelu: „Zaista, zaista, kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega.“ Znamo da se ono što se događa po Isusu može dogoditi i po nama, a čak i više od toga (usp. Iv 14, 12). Isus objašnjava da je on bio prolaz i vrata kroz koja je nebo ušlo u naš svijet, a ako je on, onda smo to i mi u ovom svijetu (usp. 1 Iv 4, 17).

Iz knjige „Čuti Boga u snovima” autorâ Marka Virklera i Charity Virkler Kayembe. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh