Roditelji i djeca

ODNOS MAJKA-KĆI

Majke, ovo je za vas – naizgled jednostavan tekst, a objašnjenje fra Vučkovića otvara oči Ovdje nije riječ o nametanju krivnje, već o poteškoćama u stvaranju ispravnih odnosa...

Foto: fra Ante Vučković/Youtube


 

Fra Ante Vučković u predavanju o odnosu majka – kći i poteškoćama u njemu donosi razmatranje o jednom tekstu iz Matejeva evanđelja:

»U ono vrijeme: Ode Isus i povuče se u krajeve tirske i sidonske. I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: „Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!“ Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: „Udovolji joj jer viče za nama.“ On odgovori: „Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova.“ Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: „Gospodine, pomozi mi!“ On odgovori: „Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.“ A ona će: „Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!“ Tada joj Isus reče: „O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš.“ I ozdravi joj kći toga časa.« (Mt 15,21-28)

Koji je problem ove žene? Onako, kako ga Isus vidi? Ona sama kaže da joj je kći teško opsjednuta. Iako govori koji je njezin problem, Isus vidi stvarno stanje. Čovjek ne može sam sebi biti liječnik…

Žena je Isusovim gestama postavljanja granica pomalo shvatila da je problem u njoj, da se ona treba promijeniti, pa kaže: Pomozi mi!

Fra Ante Vučković vrlo je slikovito i jasno objasnio ovaj naizgled jednostavan tekst; poslušajte, možda i vama pomogne razumjeti vlastite odnose:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh