Ivana Ćosić

NA SLIKU BOŽJU

Logoterapeutkinja piše za Book.hr: Kako odgojiti zadovoljno dijete Zadovoljno dijete ima pozitivan stav prema sebi, drugima i svijetu oko sebe. Takvo dijete postiže emocionalne i fizičke dobrobiti, kao i uspješniji akademski i socijalni život. Ono je manje sklono razvoju problematičnog ponašanja i mentalnih zdravstvenih problema kasnije u životu (depresiji, anksioznosti, agresiji..). Kada su djeca zadovoljna, imaju više samopouzdanja i vjere u sebe, što im pomaže da se osjećaju ugodno u različitim društvenim situacijama i da izraze svoje ideje i potrebe. To također pomaže u razvoju pozitivnih odnosa s drugima, uključujući prijatelje, obitelj i autoritete kao što su učitelji i roditelji

Foto: Unsplash, R.D. Smith 

Postoje određene tendencije i znakovi kod djece koji mogu ukazivati ​​na mogućnost razvoja psihopatskog ponašanja u budućnosti (nedostatak empatije, manipulativno ponašanje, manjak osjećaja krivnje, nedostatak straha, agresija). Uzrok može biti biološki, genetski i/ili uvjetovan okolišnim čimbenicima. Važno je uočiti takva ponašanja i poraditi na djetetovom zdravom razvoju.

Kako odgojiti zadovoljno dijete

Za dobar odgoj djeteta, nužno je i da roditelji posvete djetetu određeno vrijeme u danu svojom punom pozornošću i da se aktivno uključe u ono što dijete radi te da osiguraju sigurnost (rutinu), ljubav, toplinu, pažnju i podršku.
Evo nekoliko načina kako odgojiti zadovoljno dijete:

Izgradite emocionalnu povezanost

Djeca koja su emocionalno povezana s roditeljima i skrbnicima manje su sklona razvoju psihopatskih osobina. Važno je da roditelji pružaju ljubav, podršku i pažnju svojoj djeci kako bi se osjećala sigurno i voljeno. Ako je jedan od roditelja agresivan, jako je važno da roditelj koji nije agresivan preuzme aktivnu ulogu u zaštiti djeteta, pruži mu emocionalnu podršku, da dijete zna da je voljeno, da je sigurno, da se brine o njemu. Često je potrebno razgovarati s djetetom, naučiti ga kako postaviti granicu i reći „ne“ agresivnom roditelju i objasniti mu da agresivno ponašanje nije prihvatljivo. Prema potrebi, roditelj bi trebao potražiti stručnu pomoć i prijaviti nasilje.

Razvijte djetetovo samopoštovanje

Samopoštovanje je ključna komponenta emocionalnog zdravlja i mnogi, koji dolaze na psihoterapije, ga nemaju. Pazite da pohvalite napore svog djeteta, a ne samo konačni rezultat! Pomažite djetetu da postigne uspjeh u stvarima koje voli jer će tako osjetiti radost i zadovoljstvo, što pojačava samopoštovanje. Naučite ga nositi se s neuspjehom i ohrabrite da proba ponovo, da nije kraj svijeta i da svi ljudi ponekad griješe. Pokažite mu da je ono važno, potaknite ga da dijeli svoje mišljenje i stavove i pokažite da se njegovo mišljenje cijeni. Pokažite prihvaćanje, ljubav i podršku bez obzira na to što radi ili koliko je uspješno. Pri tome treba imati na umu i J. Petersonovo 5. pravilo za život:

„Ne dopuštajte svojoj djeci da rade bilo što zbog čega vam se neće sviđati“.

Dakle, zlatna sredina u svemu.

Naučite dijete da dođe k sebi

Naučite dijete prepoznati svoje emocije: sreću, tugu, bijes, strah itd. Potičite ga da izrazi svoje emocije, a vi ih prihvatite bez prosuđivanja i osude jer će se tako dijete osjećati prihvaćeno. Ako je dijete frustrirano ili uznemireno, možete ga naučiti da se smiri disanjem ili jednostavnim vježbama opuštanja. Potaknite dijete da traži pomoć od vas ili druge osobe od povjerenja ili stručnjaka. Pažljivo promatrajte i slušate dijete i prilagodite svoj pristup njegovim potrebama.

Razvijte djetetovu empatiju

Empatija je ključna osobina koja pomaže u razvijanju moralnih vrijednosti i suosjećanja s drugima. Roditelji mogu poticati razvoj empatije kod djeteta tako da ga uče prepoznavati osjećaje drugih ljudi, razgovaraju s djetetom o važnosti razumijevanja tuđih perspektiva i traže od njega da se stavi u tuđe cipele. Pokažite vlastitim primjerom empatiju jer dijete uči iz primjera, potičite dijete da govori o svojim osjećajima, čitajte knjige o empatiji, igrajte uloge, poslužite se legićima, barbikama, autićima, igračkama koje su djetetu zanimljive i kreirajte empatijski poučne situacije. Potaknite dijete da pomogne drugima u zajednici ili izvan nje, uključite se s djetetom u neka dobrotvorna događanja.

Učenje socijalnih vještina:

Socijalne vještine igraju pak ključnu ulogu u uspješnom odnosu s drugima. Djeca koja su sposobna razvijati prijateljstva, surađivati s drugima i rješavati konflikte na pozitivan način, manje su sklona razvoju psihopatskih osobina. I ovdje je važno dati dobar vlastiti primjer željenog ponašanja u društvenim situacijama. Uključite dijete u vaše razgovore i dijaloge, pohvalite ga za dobre ideje i pokušajte ga uključiti u različite aktivnosti u kojima se mora komunicirati s drugima.

Naučite dijete odnosu s Bogom

Vjera pruža djeci osjećaj smisla i svrhe u životu, motivaciju za postizanje ciljeva, discipliniranost, mogućnost razvijanja osobnih vrijednosti, pomaže u formiranju morala te može pružiti utjehu i snagu u teškim vremenima i pomoći im da se nose s gubitkom ili drugim izazovima u životu te donosi duševni mir. Naučite dijete o odnosu s Bogom vlastitim primjerom. Pokažite kako primjenjujete svoju vjeru u svakodnevnom životu, pokažite kako se moli i potaknite ga da redovito izražava svoje molitve. Čitajte s djetetom dječju Bibliju, učite ga da svaki dan izrazi Bogu zahvalnost, pokajanje, posvećenje i osobnu molitvu. Vjerujte, bit će vam zahvalno.

Odnos roditelja

Sve gore navedeno, dijete će spontano naučiti iz dobrog odnosa majke i oca jer on daje sigurnost, pruža model zdravog odnosa i ponašanja i odnosa s drugim ljudima te pozitivno utječe na mentalno zdravlje djeteta koje se osjeća sigurno i zadovoljno. Vidimo koliko je dobar odnos roditelja važan za razvoj djeteta, a time shvaćamo i koliko je velika odgovornost na roditeljima poraditi na odnosu, potražiti stručnu pomoć, ako ne mogu sami, te tako pomoći i sebi i najmilijima.

A ako dijete doživi traumu, možete mu pomoći tako da mu pružite sigurnost i podršku, a to ćete postići uspostavljanjem strukture i rutine u danu kako bi dijete imalo osjećaj kontrole nad svakodnevnim životom te svojom emocionalnom otvorenošću. Dopustite djetetu da osjeća tugu ili bijes, nemojte ga susprezati. Budite uz njega dok se ne umiri. Potaknite dijete da sudjeluje u aktivnostima koje voli i koje mu pomažu da se osjeća dobro u svojoj koži.

Potražite stručnu pomoć ako se ne snalazite s djetetom i vodite računa o vlastitom mentalnom i fizičkom zdravlju kako biste bili najbolja podrška svome djetetu.

Autorica: Ivana Ćosić, logoterapeutkinja za Book.hr

Logoterapija je treća bečka psihoterapijska škola. Viktor Frankl je osnivač koji je dokučio što je smisao života i ponovno uveo u antropološku sliku čovjeka duhovnu dimenziju. Pošto se duh ne može razboljeti, on je izvrsno uporište kada ne vidimo rješenje. Liječenje smislom je vrlo učinkovito kao i tehnike koje se primjenjuju u logoterapiji.

Zatražite svoj termin za individualnu, bračnu ili partnersku terapiju ili savjetovanje na broj 091/6555 307 ili [email protected] ili https://www.instagram.com/psihoterapija.logoterapija?r=nametag.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh