Ivana Ćosić

NA SLIKU BOŽJU

Logoterapeutkinja za Book.hr: O osjećaju krivnje kada ne odgovorimo na nečiji zahtjev – zbog vlastite potrebe Što kada se bliske osobe ljute na nas jer nismo postupili prema njihovoj zamolbi ili zahtjevu, odbili smo ih i kasnije osjećamo krivnju jer će se na nas ljutiti, bit će razočarani?

Foto: Unsplash, Naomi August

Ako se ne pobrinete za svoje potrebe, drugi će se potruditi da se pobrinete za njihove!

Želite li se osloboditi krivnje, živite odgovorno! Lako je shvatljivo i normalno da osjećamo krivnju kada prekršimo dogovor, kada iznevjerimo nečije povjerenje odnosno kada činimo izbor protivan smislu ili kada činimo nešto u suprotnosti sa savješću. Lijek za ovu vrstu krivnje je ispraviti pogrešku, nadoknaditi izgubljeno, donijeti smislenu odluku, promijeniti smjer, ispričati se…

Jednom je jedan čovjek potražio pomoć Gandhija jer je osjećao strahovitu grižnju savjesti. Ubio je dječaka muslimana jer su i njemu samom muslimani ubili sina. Nije mogao više živjeti s tolikim osjećajem krivnje. Gandhi ga je saslušao i savjetovao da usvoji napušteno dijete, malenog muslimana, othrani ga i odgoji – u muslimanskoj vjeri. To je lijek za konkretnog pokajnika, njegovo iskupljenje.

Što kada se bliske osobe ljute na nas jer nismo postupili prema njihovoj zamolbi ili zahtjevu, odbili smo ih i kasnije osjećamo krivnju jer će se na nas ljutiti, bit će razočarani?

No, postoje situacije koje nisu toliko logične, kada osjećamo krivnju jer nismo odgovorili na nečiji zahtjev zbog vlastite potrebe. Što kada se bliske osobe ljute na nas jer nismo postupili prema njihovoj zamolbi ili zahtjevu, odbili smo ih i kasnije osjećamo krivnju jer će se na nas ljutiti, bit će razočarani?

Vrijeme je da se pozabavimo s još jednom odgovornošću o kojoj rijetko mislimo, a to je odgovornost prema samima sebi. Važno je promisliti o dvije stvari: s kakvim osobama imamo posla i kako se bolje pobrinuti za sebe.

Najčešće se problemi javljaju kada živite uz narcisa u obitelji ili među bliskim ljudima u okolini. Recimo, majka vas zove i moli da joj obavite kupovinu, a vi ste, umorni nakon zahtjevnog i napornog dana na poslu, željeli kratko odmoriti prije obveza koje vas čekaju u ostatku dana. Njoj je ta kupovina važna i ne čuje vašu potrebu za odmorom i snom. Jedan scenarij je da se svejedno dižete, odlazite u trgovinu kako se ona ne bi ljutila, a po povratku kući osjećate ljutnju prema majci koja vas često zivka da joj obavite ovo ili ono, koju ne zanima kako se vi osjećate niti vaš umor. Drugi scenarij je da odbijete poći u trgovinu, ostanete kod kuće odmoriti se, no kasnije osjećate grižnju savjesti jer znate da će vam spočitavati kako je ona uvijek bila tu za vas i zamjerati vam jer ste je odbili.

Živjeti odgovorno

U logoterapiji, živjeti odgovorno je zapravo smisao života. Ovo je životna situacija koja pred vas stavlja zadatak i očekuje se da ćete na njega odgovoriti – odgovorno. Pogrešan odgovor je onaj protivan smislu ili u suprotnosti sa savješću. Da biste bili u miru sa savješću procjenjujete gore već naglašeno pitanje: s kim imate posla?

Nema smisla udovoljavati tuđoj potrebi u vrijeme kada odgovarate na vlastitu

Ako primjećujete da osoba koja zahtjeva uslugu je često egocentrična, nema empatiju prema vama, najčešće rješava samo svoje probleme kada je uz vas, nadmoćna je nad vama, perfekcionist koji očekuje da se događaji odvijaju onako kako ona očekuje – jasno je da tu nema prostora za osjećaj krivnje. Nema smisla udovoljavati tuđoj potrebi u vrijeme kada odgovarate na vlastitu. Niti vas treba peći svijest jer niste momentalno udovoljili majčinu prohtjevu. Slijedom gore navedenom, ova situacija zahtijeva da se pobrinete upravo za sebe.

Krivnju valja preobraziti u osjećaj odgovornosti prema sebi

Krivnju valja preobraziti u osjećaj odgovornosti prema sebi. Vaša je krepost odrediti granicu, znati reći ne, zaštititi vlastiti integritet. Stvoreni ste na sliku Božju, vaše tijelo, psiha i duh zahtijevaju higijenu koju vi morate održavati. Štiti vlastite vrijednosti koje Vam je Bog povjerio, a koje „grabežljivci“ žele uzeti. Narcisi su predatori, a vaš zadatak je obraniti sebe, svoje nutarnje nagnuće, svoju potrebu, svoje vrijeme i vlastite vrijednosti. To ćete učiniti tako što ćete odrediti granicu prema bližnjima, u ovom slučaju ćete se izjasniti da vam nikako ne odgovara sada otići u kupovinu, ponudit ćete vrijeme koje ćete moći izdvojiti za majku (jer ste tako u skladu i sa savješću), završiti razgovor jer nemate vremena duljiti i mirno sklopiti oči.

Osjećaj krivnje će nestati jer ste zadovoljili vlastitu potrebu, pobrinuli se za sebe, a majka će svakako biti sretna kada već obavite tu kupovinu. Ako što prigovori, znajte da je to jače od nje, utješite ju da bi bilo dobro unaprijed dogovarati kupovine i požurite kući. Svratit ćete drugi put na čašicu ugodnog razgovora, ako može. Ako ne, odgodite susret na još neko vrijeme.

Autorica: Ivana Ćosić, logoterapeutkinja za Book.hr

Logoterapija je treća bečka psihoterapijska škola. Viktor Frankl je osnivač koji je dokučio smisao života i  ponovno uveo u antropološku sliku čovjeka duhovnu dimenziju. Pošto se duh ne može razboljeti, on je izvrsno uporište kada ne vidimo rješenje. Liječenje smislom je vrlo učinkovito kao i tehnike koje se primjenjuju u logoterapiji.

Ivana Ćosić, uz individualnu terapiju, pokreće novi ciklus logoterapijske edukacije i radionica.

Prijavite se na broj 091/6555 307 ili [email protected] ili https://www.instagram.com/psihoterapija.logoterapija?r=nametag.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh