Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Legalisti i moralisti zaboravljaju da je kršćanstvo milosrđe! Ono što kršćanin mora razumjeti kako bi bio milosrdan jest da nitko nije savršen u Božjim očima

Foto: Unsplash,  Marek Studzinski

 

KRŠĆANSTVO je milosrđe. Nažalost, ovo svojstvo kršćanina se često zaboravlja. Znate tko ga zaboravlja? Ponajprije legalisti.

Tko su legalisti? To su oni kršćani koji, misleći da izvana obdržavaju sve zakone katoličkog nauka, osjećaju se dužnima suditi i osuditi sve one koji su popustljivi u nekom ljudskom i božanskom zakonu. Zato nemilosrdno sude bližnjemu kojeg uhvate na djelu u nepoštivanju zakona. Ovi legalisti, s velikim duhom samozadovoljstva, ne oklijevaju reći manjkavima: „Moraš platiti!“ Očito je Bog legalista osvetljiv i vrlo represivan Bog.

A tko su moralisti? To su kršćani koji se, svjesni da vrše deset zapovijedi, osjećaju boljima od grešnika. Stav osjećanja boljim čini da kršćani, oboljeli od moralizma, preziru grešnike.

Samo Bog, koji proniče i poznaje čovjekovo srce, može suditi i osuditi čovjeka

Ono što kršćanin mora razumjeti kako bi bio milosrdan jest da nitko nije savršen u Božjim očima. Zato se ne smijemo uzdizati da sudimo bližnjega. Samo Bog, koji proniče i poznaje čovjekovo srce, može suditi i osuditi čovjeka.

Kaže Gospodin: „Milosrđe mi je milo, a ne žrtva“. Ali pazite: milosrđe nije tolerancija. Isus je preljubnici rekao: „Ne osuđujem te, ali ustani i (trudi se) ne griješi(ti) više“

Stoga, kad si u napasti da uzmeš kamen i zavitlaš ga na brata koji griješi, odmah ga baci na zemlju. Ti možda ne kradeš, ali si preljubnik. Ti možda nisi preljubnik, ali si škrt. Ti možda nisi škrt, ali si nasilan. Ti možda nisi nasilan, ali si zavidan. Ako još smatraš da si nevin, veći si grešnik od svih. Kaže Gospodin: „Milosrđe mi je milo, a ne žrtva“. Ali pazite: milosrđe nije tolerancija. Isus je preljubnici rekao: „Ne osuđujem te, ali ustani i (trudi se) ne griješi(ti) više“. Jesam li bio jasan? Amen. Amen.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh