Svjedočanstva

VJERSKI PROGON U KOMUNISTIČKOJ ZEMLJI

Koreanka o svom obraćenju: Za Boga sam čula prije nego li sam pobjegla iz zemlje, i to je bio moj prvi korak prema vjeri „U školi smo učili da je religija opijum za narod. Ipak, od djevojke koju sam upoznala prije svog bijega, čula sam priču o Bogu. To je bio moj prvi korak prema vjeri“, rekla je Mi Jin

Koreanka o svom obraćenju: Za Boga sam čula prije nego li sam pobjegla iz zemlje, i to je bio moj prvi korak prema vjeri

Za vrijeme odrastanja u Sjevernoj Koreji, Mi Jin Kang nikad nije vjerovala u Boga, sve dok joj jedna osoba nije probudila znatiželju.

„U školi smo učili da je religija opijum za narod“, rekla je Mi Jin, „Ipak, od djevojke koju sam upoznala prije svoga bijega, čula sam priču o Bogu. To je bio moj prvi korak prema vjeri.“ Mi Jin je odlučila pobjeći 2009. godine, kada je imala 40 godina.

„Kada sam pobjegla iz Sjeverne Koreje, molila sam sklopljenih ruku“, prisjeća se Mi Jin, „Postala sam dijete Božje onog trenutka kad mi je molitva koju sam molila dok sam bježala bila uslišana.“ Premda nije podijelila detalje svog bijega, mnogi uspiju pobjeći iz Sjeverne u Južnu Koreju preko mreže koju podupiru kineski kršćani.

„Željela sam biti poput svete Terezije…“

Kada je stigla u Južnu Koreju, od časnih je sestara učila o katoličkoj vjeri. Od njih je čula dosta toga o Tereziji od Djeteta Isusa. Na svom krštenju, Mi Jin uzela je katoličko ime, kako je i običaj kod korejskih katolika. Nazvala se Terezijom: „Željela sam biti poput svete Terezije, koja je živjela vjerskim životom“, rekla je Mi Jin.

Kad je Papa Franjo 2014. godine posjetio Južnu Koreju, Mi Jin ga je, na poziv korejskih biskupa, gledala iz prvog reda tijekom mise na kojoj su beatificirana 124 korejska mučenika. Mi Jin danas radi kao novinarka u „Daily NK“, te pomaže drugima da shvate kakav je život unutar granica jedne od najmračnijih zemalja svijeta.

Mi Jin posebno poziva na molitvu za Sjevernu Koreju. „Nadam se da će režim Kim Jong Una zamijeniti ekonomska demokracija, te da će se odustati od nuklearnog oružja.“ Također, izrazila je nadu za ujedinjenjem Sjeverne i Južne Koreje.

Autorica: Courtney Grogan (Catholic News Agency)

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh