Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Koliko često vidim svoju djecu kao one koji ne slušaju, a koliko ja slušam njih?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Koliko puta sam stavio svoje želje, poglede i umor prije kvalitetnog vremena posvećenog djeci, kada su trebala moju pažnju, kada su trebala mene, no prečesto me obaveze spriječe da dajem ono što im najviše treba, svoju ljubav, prisustvo, dodir, vrijeme koje je posvećeno samo njima. Koliko očekujem od njih da mole, shvaćaju mene, budu poslušna, shvaćaju koliko je Bog pravedan i velik, želim ih odgojiti u ljude koji će biti u vjeri, no prečesto zaboravljam da su moja djela, moja ljubav najveći i najdublji pokazatelj Božje ljubavi koju On ima za njih. Kakvu sliku Boga Oca ima dajem? Možda nesvjesno sebe stavljam kao „boga“. Koliko puta sam zbog svađe sa suprugom, neshvaćanja, ljutnje burno reagirao na njih, ne shvaćajući koliko je njima u svemu teško,  koliko često sami sebe optužuju da su oni krivi zašto se mi kao roditelji svađamo? Koliko vidim svoju djecu kao one koji ne slušaju, a koliko ja slušam njih? Koliko često ih vidim kako traže samo svoje, a ne vidim da traže mene?

Kajem se Gospodine za svaki trenutak kada sam na tvoj veliki dar, našu djecu, gledao kao teret

Koliko puta kao da ne mogu doprijeti do njih, kao da se boje, kao da nisu iskreni prema meni, otvoreni, jer se boje moje reakcije? Koliko često sam nalazio/la izlike da ih kaznim jer nisu izvršavali ono što su trebali, a koliko puta sam dozvolio/la da pogriješe, ohrabrio/la ih, objašnjavao da nije problem niti ništa strašno pogriješiti, već je bitno greške ispraviti? Možda još u srcu i svojim stavovima nosim sam/a krivu sliku iz svoga djetinjstva, pa reflektiram to, svjesno ili nesvjesno, u brak, na svoje roditeljstvo, a za to optužujem i supruga/u i djecu. Kajem se Gospodine za svaki trenutak kada sam na tvoj veliki dar, našu djecu, gledao kao teret, a ne silni blagoslov koji imamo. Pomozi mi da shvatim i vodi me u tome da našu djecu odgajam u ljubavi i pravednoj stezi, dajući im svoje vrijeme i samog/samu sebe, jer na taj način ću im najbolje pokazati koliko ih ti voliš.

Molim te da ti dotakneš srca naše djece i iscijeliš ih, da blagosloviš mene i supruga/u da u svojoj djeci vidimo Tebe

Pomozi mi da ih mogu zagrliti, onda kada mislim da to ne zaslužuju, pomozi mi da ih mogu utješiti, a ne okrivljavati, pomozi nam da im mi kao roditelji svojim međusobnim davanjem ljubavi i poštovanja dadnemo pravi primjer braka i stvori temelje za njihov sadašnji ili budući brak. Znam Gospodine da je toga bilo podosta krivo, možda mi se čini da sam neke stvari i previše zabrljao/la, ali molim te da ti dotakneš srca naše djece i iscijeliš ih, da blagosloviš mene i supruga/u da u svojoj djeci vidimo Tebe i da im podarimo bezuvjetno sebe, svoje vrijeme, da se ne damo prevariti i da se ne opravdavamo, jer time štetimo i njima, ali i sebi samima, jer ne shvaćamo da je vrijeme koje provedeno s njima spoznaja koliko nas Bog ljubi i kako to vrijeme ispunja i nas jer vršimo Božju zamisao. Pomozi nam da se djeci ispričamo za krive postupke i molimo za njihovo iscjeljenje.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Jako je bitno ispričati se djeci za krive postupke. Često smatramo kako oni shvaćaju naše određene postupke, jer gledamo sa svoje odrasle perspektive, no sjetimo se kako smo mi gledali na svoje roditelje u tim trenucima. Vrijeme provedeno s supružnikom, djecom, vrijeme je koje Bog silno cijeni, koje nas blagoslivlja i podiže, zato nas upravo sve drugo nastoji odvojiti od toga. Ali biramo sami i sami stvaramo svoj odnos sa djecom, jer ona to ne mogu, to je naš zadatak kao roditelja. Zato ne čekajmo, ne očekujmo od njih, ja trebam krenuti.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh