Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Koja mi je prva asocijacija kada pomislim na svoga supruga / svoju suprugu? Koji je moj stav srca, iskreni stav, pogled, razmišljanja…

RAZMATRANJE I MOLITVA

Koja mi je prva asocijacija kada pomislim na svoga supruga / svoju suprugu? Što mi najčešće prolazi kroz misli, srce kada mislim na nju/njega? Kako se osjećam, što zaključujem, tko je on/ona za mene? Što razmišljam kada smo zajedno? Što razmišljam kada nije uz mene? Koji je moj stav srca, iskreni stav, pogled, razmišljanja? Možda su moje misli negativne, možda smatram da je nemoguć/nemoguća, sebičan/sebična, da me ni najmanje ne cijeni. Možda razmišljam o tome koliko me je povrijedio/povrijedila, koliko mi je boli nanio/nanijela, zašto je takav/takva, zašto me ne pokuša shvatiti, zašto iz njegova/njezina srca izlazi sve to: povlačenje, grub ton, grubo ponašanje. Kao da ne želi provoditi vrijeme sa mnom u miru, kao da me namjerno obezvrjeđuje. Od presudne je važnosti da si iskreno odgovorim na ova pitanja.

Znam da pogriješi, znam da je grešan čovjek. Ali također sam svjestan/svjesna da je to moj suprug / moja supruga, da je to čovjek kojeg / žena koju sam izabrala/izabrao

Nekad su moje misli na prvu pozitivne. Tada jako dobro znam tko je on/ona, znam da je slab/slaba, znam da pogriješi, znam da je grešan čovjek. Ali također sam svjestan/svjesna da je to moj suprug / moja supruga, da je to čovjek kojeg / žena koju sam izabrala/izabrao. Znam da je to duša sjedinjena s mojom dušom, duša kojoj je potrebna moja blizina, iako se često boji tu ljubav iskazati ili to ne zna, kao što ni ja to često ne znam. To je duša za kojom čezne moja duša, to je duša s kojom želim provesti ovaj život i zaslužiti nebo, to je moj dragi suprug / moja draga supruga. To je duša koju često ne razumijem, ali pokušavam ju shvaćati i podržavati uz Božju pomoć. To je duša za koju se itekako isplati boriti, kao što sam se borio/borila prije braka i koju sam osvojio/osvojila. To je osoba koju predajem Bogu svaki dan. To je on/ona, to je duša koja treba moje mirno, nesebično, opraštajuće srce. To je duša kojoj ja želim uz Božju pomoć biti savršeni partner, iako me ponekad ne razumije i povrijedi! Kakve su moje misli, stav?

Gledam tebe, Isuse, kako stojiš kraj mene ljutitog/ljutite, žalosnog/žalosne, frustriranog/frustrirane, ranjenog/ranjene…

Ako su negativni, želim doći i iskreno moliti: „Isuse, priznajem tebi i sebi da mislim da je moj suprug / moja supruga [sebičan/sebična]! Isuse, želim se sada smiriti, umiriti, želim te pozvati u svoje srce, u svoje misli, želim te dovesti u svoj stav srca, optužbu, negativnost, u pogled da je moj suprug / moja supruga [sebičan/sebična]. Gledam tebe, Isuse, kako stojiš kraj mene ljutitog/ljutite, žalosnog/žalosne, frustriranog/frustrirane, ranjenog/ranjene, kako stojiš između mene i supruga/supruge. Isuse, ako i jest [sebičan/sebična], u tvoje mu/joj ime opraštam i odričem se tog tereta svojih misli, srca i duše koje sam nosio/nosila zbog toga što sam osudio/osudila dušu moje duše. Time sam nanio/nanijela štetu svome srcu. Koliko puta sam ja bio/bila upravo takav/takva, a ti me nisi osudio? Hvala ti, Isuse, želim biti poput tebe, odlučujem to!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Jako je bitno da budem iskren/iskrena prema sebi i da se izrazim, da kažem kako se osjećam, napose ako su osjećaji negativni, ali da s tim osjećajima dođem Isusu. Moja je odluka želim li se tog tereta riješiti ili ne, želim li biti slobodan/slobodna ili ne želim. Hvala Gospodinu što je to moja odluka i što me u tome NITKO ne može spriječiti, osim mene samoga/same. Jer ako smatram da je supružnik kriv za to što ja mogu ili ne mogu odlučiti, onda ispada da sam rob. Onda je Isus uzalud umro! To je laž i ako tako mislim, laž me vodi i često opterećujem sama/samu sebe i svoj brak, a optužujem supružnika. Da, zasigurno je i on/ona u mnogočemu kriva, ali ako za svoje loše postupke optužujem njega/nju ili postupam isto tako, po čemu sam bolji/bolja od njega/nje kada se loše ponaša?

Moli ovu kratku molitvu često, nauči ju napamet, dođi pred Isusa, iskreno i odreci se svega što te sputava, predaj mu sve. Izreci sve ono što te muči (uglate zagrade; primjer je bio za sebičnost), iskreno, za svaku situaciju posebno. Uzmi si vremena. Ako želiš, jer itekako možeš …

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh