Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Kako reagiramo kad smo pod pritiskom, takvi smo zaista. Prihvaćanje te istine oslobađa moj brak i mene! Ali, kako?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Ponekad se u našem braku osjećam kao žrtva, bez nade i pomoći. I, otkada smo ušli u brak, kao da se više ne mogu kontrolirati. Moje reakcije su ustvari posljedica negativnog ponašanja i djelovanja moga supruga / moje supruge. Često sam zbog toga ljut/a, ne mogu se sabrati. Užas! Ne želim to, ali kad je on/a takav/a, reagiram negativno. Ali, kako reagiram kada me u trenucima svađe nazove prijatelj, kolega s posla, župnik? Odjednom se moj ton glasa promijeni, postanem blag/a, pričam ljubazno, ispričavam se ako je potrebno, spremno prihvaćam isprike, kontroliram se. Što se to promijeni u jednoj sekundi?

Naše ljudsko srce teži da se opravda, optužuje druge za posrtaje

Zašto „poludim“ na supružnika, ili na dijete ako, npr. nešto prolije, dok kada to isto naprave, npr. gosti, onda je sve u redu? Kako se tada mogu kontrolirati? Ili se ustvari mogu uvijek puno više kontrolirati, ali se opravdavam i ne želim se kontrolirati kad je u pitanju moja obitelj? Čak ih i optužujem da sam takav/takva zbog njih. Tko mi je važniji, koga uistinu volim? Je li mi važniji, posao, novac, kolega, ili suprug/a koji/a je u ustvari dobronamjeran/na, ali griješi kao i ja, a možda i manje od mene?

Optužujemo svog muža, ženu, djecu da sam zbog njih takvi, iako nam Božja Riječ izričito kaže da sve izlazi iz našeg srca (Mk 7,21)

Naše ljudsko srce teži da se opravda, optužuje druge za posrtaje, a slijepi smo i ne vidimo da nas to doslovno guši i zarobljava. Ali ne želimo preuzeti odgovornost za svoje posrtaje, a upravo to daje slobodu, iako nam to izgleda kao slabost. Optužujemo svog muža, ženu, djecu da sam zbog njih takvi, iako nam Božja Riječ izričito kaže da sve izlazi iz našeg srca (Mk 7,21). Kad smo pod pritiskom, razotkrivaju se „unutarnja svojstva“ naših srca? Moj/a suprug/a je „iritant“, dakle on/a ne uzrokuje da budem takav/a, nego otkriva kakav/a sam. Otkriva da sam neposlušan/na i da ne vjerujem Isusu Kristu i njegovim zapovijedima?

Daj da učim i vidim da je to put prema Istini, koja me jedina može osloboditi

Na sve načine pokušavamo opravdati svoju grešnu reakciju, bez ljubavi i poštovanja, a ne vidimo da je najvažnije da ćemo se jednog dana morati opravdati pred Bogom. A on nam daje Isusa i po vjeri u njega i preuzimanjem odgovornosti daje jedino i temeljno opravdanje.

Isuse, pomozi mi da uđem u slobodu i slijedim tvoje zapovijedi preuzimanjem odgovornosti za svoje loše, grešne reakcije. Daj da učim i vidim da je to put prema Istini, koja me jedina može osloboditi i da je to put da budem onaj zreliji i „svetiji“ u braku. Molim te da tu ne posrnem, pomozi mi!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Moj je supružnik „iritant“, i on/a ne uzrokuje da budem takav/a, samo otkriva kakav/a sam.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh