Osobni razvoj

ISPIT SAVJESTI

Kako razgovarati sa svojom dušom i osluškivati Božju volju Zašto se ne bismo ispovijedali češće? A preduvjet dobre ispovijedi je dobar ispit savjesti. Evo jednoga

Kako razgovarati sa svojom dušom i osluškivati Božju volju

Foto: Shutterstock


 

Tihi glas unutar nas – savjest

Očekivanja okoline i društva, u kojem živimo, ponekada postanu poput paučje mreže na koju se često ulovimo i ne možemo se osloboditi. Nametanje njihove volje i ideala toliko je glasno da više ne čujemo sami sebe. Ne čujemo vlastite želje. Ne čujemo tihi glas unutar sebe – savjest. Kako razgovarati sa svojom dušom i osluškivati Božju volju?

Kako provoditi ispit savjesti?

Pronađi tiho mjesto

Odi na mjesto gdje ti tvoja obitelj, televizija, telefon, internet ili posao neće smetati. Zamišljaj da si na nekom tihom mjestu, na obali jezera, na najvišem vrhu na svijetu ili u hermetički zatvorenoj sobi. To će ti pomoći da se usredotočiš na događaje svakodnevnice, zato se nemoj sklupčati i zaspati…

Prepoznaj trenutke zahvalnosti

Možeš li imenovati jedan trenutak na kojem si danas zahvalan? Zapamti kako si se tada osjećao. Zamijeti te osjećaje i jednostavno budi zahvalan na njima, znajući pritom da svi darovi dolaze od Boga.

Zatraži slobodu!

Sloboda je glavna sastavnica kršćanske duhovnosti. Kad kažemo sloboda, time ne mislimo na ono „činiti što hoću”. Težimo za slobodom od stvari koje nas često sputavaju, rastresaju ili utječu na sudove. Molimo da nas Duh Sveti prosvijetli da budemo slobodni od tih stvari, da možemo vidjeti događaje našeg života onakve kakvi jesu, a ne kako bismo mi htjeli. Molimo da ne budemo puni predrasuda prema nekome ili nečemu.

Pregledaj svoj dan!

Prisjeti se događaja kao da gledaš film. Što je bilo kada si se probudio, doručkovao, vraćao se kući s posla…? Koga si sreo? Koje osjećaje si doživio – pozitivne i negativne – tijekom dana? Zastani nad onim trenucima koji su ti značajni. To su događaji kroz koje ti Bog želi reći više – dublje preispitaj te značajne trenutke.

Razgovaraj s Bogom!

Reci mu sve što ti je na pameti. Zahvali mu na nečemu što te je utješilo. Zatraži oprost za trenutke kada nisi ispunio očekivanja. Možeš zatražiti Božju pomoć u konkretnom problemu. U svakom slučaju, to je tvoje vrijeme da budeš s Bogom. Ovo je trenutak da budemo aktivni u uviđanju kakve nas to Bog želi.

Završi molitvom Očenaša ili nekom drugom tebi dragom molitvom.

Kada?

Započni s 10 – 15 minuta na kraju dana. Tada si već proživio dan i imaš o mnogočemu razgovarati s Bogom, zahvaliti mu…

Možeš voditi dnevnik o iskustvima s ispitom. Zapiši trenutke utjehe ili suše, i kako si se osjećao. Tada možeš s duhovnikom pričati o tim događajima i/ili osjećajima.

Najbitnije

Nemoj se opterećivati detaljima: Radim li to dobro?, Jesam li zaboravio neki značajan trenutak dana?

Gospodin te ne sudi po formi. Samo moli!

Elena Jurković; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh