Duhovnost

SV. MAKSIMILIJAN KOLBE

Kako osjetiti raj na zemlji „Unatoč našem neznanju o pravoj prirodi neba, ipak imamo mogućnost iskusiti neke od njegovih radosti ovdje na zemlji. Jedan od mojih omiljenih svetaca, sv. Maksimilijan Kolbe, objasnio je kako možemo imati to iskustvo…“

Sveti Maksimilijan Kolbe savjetuje kako osjetiti raj na zemlji

Foto: Shutterstock

 

Jeste li se ikada pitali kako je na nebu? Ja jesam. Stalno razgovaramo o tome, ali zapravo ne znamo mnogo. Znamo da ćemo vidjeti Boga licem u lice i da će naše najdublje čežnje biti ispunjene. Ali ne znamo ni približno koliko bismo htjeli znati. Dio razloga za naše neznanje moglo bi biti to da je jednostavno previše divno da bi to mogli shvatiti. Sveti je Pavao priznao da se ono što je vidio na nebu ne može opisati riječima.

„Što oko nije vidjelo, uho nije čulo, niti je u ljudsko srce ušlo, to je Bog pripravio onima koji ga ljube“, rekao je. Ostali sveci i mistici, koji su vidjeli naš vječni dom, potvrdili su apostolove riječi, uvjeravajući nas da je raj prelijep da bi se riječima opisao i da bismo ga trebali željeti više nego zemaljska blaga.

Predznak neba

Unatoč našem neznanju o pravoj prirodi neba, ipak imamo mogućnost iskusiti neke od njegovih radosti ovdje na zemlji. Jedan od mojih omiljenih svetaca, sv. Maksimilijan Kolbe,  objasnio je kako možemo imati to iskustvo. Idite na ispovijed sa iskrenošću, marljivošću, dubokom tugom zbog svojih grijeha i čvrstom željom za promjenom. Osjetit ćete iznenada mir i sreću u usporedbi s kojom će se užici ovoga svijeta činiti nebitnima.

Nastojte primiti Isusa u euharistiji uz pravilnu pripremu. Nikad nemojte dopustiti da vam duša ostane u grijehu, odmah ju očistite. Hrabro izvršavajte svoje dužnosti. Upućujte česte i ponizne molitve Božjem prijestolju, pogotovo Bezgrešnoj Djevici. Pristupajte svakom čovjeku s dobrim srcem, noseći za Boga patnje i teškoće života. Činite dobro svima, čak i svojim neprijateljima, isključivo iz ljubavi prema Bogu, a ne radi tuđe pohvale ili samohvale.

Tada ćete shvatiti što je to predznak neba, a možda ćete pronaći mir i radost čak i u siromaštvu, patnji, sramoti ili bolesti.

Vječnost počinje odmah

Realno, vječni život počinje sada. Raj i pakao potvrde su načina na koji smo odlučili živjeti svoj život. Ako odabiremo sebičnost, ponos, pohlepu, požudu i sve ono što nije Bog, imat ćemo uskoro vrlo realnu predodžbu o tome kako pakao izgleda.

Ali ako odaberemo put svetosti, odricanja, opraštanja i ljubavi, osjetit ćemo takav mir i radost te dobiti predodžbu raja. Možda mislite da ste previše grešni da bi iskusili predznak neba, ali to jednostavno nije istina. Nikada nije prekasno vratiti se Bogu. Obratite se iskrenog srca, ispovjedite se i vratite svom nebeskom Ocu koji vas voli i čeka da vas prihvati.

Izvor: The Catholic Gentleman

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh