Osobni razvoj

MOLITVE KOJE ISCJELJUJU SRCE

Kako negativna očekivanja utječu na naš život Negativna vjerovanja mogu biti usmjerena protiv sama sebe, drugih ljudi, autoriteta, institucija ili Boga. Većina se ovih vjerovanja nalazi na nesvjesnoj razini te obično ne znamo da ih gajimo. Ipak, moramo se pokajati za njih.

MARK I PATTI VIRKLER Kako negativna očekivanja utječu na naš život

Foto: Shutterstock

 

Negativna očekivanja su negativni sustavi vjerovanja koji nastaju u srcu u nekom razdoblju života. Negativna vjerovanja mogu biti usmjerena protiv sama sebe, drugih ljudi, autoriteta, institucija ili Boga. Većina se ovih vjerovanja nalazi na nesvjesnoj razini te obično ne znamo da ih gajimo. Ipak, moramo se pokajati za njih.

Očito je da takve izjave stvaraju negativna očekivanja i…

Ona mogu proizlaziti iz riječi prokletstva koje je netko izgovorio nad vama ili koje ste sami nad sobom izgovorili. Možda vam je netko rekao da ste glupi ili ste sami sebi rekli da ste glupi. U obama slučajevima, riječi prokletstva mogu u vama proizvesti negativno očekivanje da se morate ponašati kao da ste glupi. Ja sam običavao izgovarati riječi prokletstva nad samim sobom poput ovih: „Nisam odličan student. Pravopis i ja se ne volimo, ne znam pisati.“ Očito je da takve izjave stvaraju negativna očekivanja i podižu negativne sile u meni.

Negativna očekivanja mogu nastati kada netko propovijeda stvari kojih nema u Bibliji, a koje prihvaćamo i po njima kasnije živimo. Ili kada vam srce probavlja negativna iskustva i iz njega stvara negativno vjerovanje. Na primjer, ako ste nešto podijelili te su vam se zbog toga narugali, možete povjerovati u laž da će se to dogoditi kad god nešto kažete.

Popis negativnih vjerovanja je beskrajan. Na primjer: „Vjerojatno neću uspjeti. Moj će brak sigurno završiti s razvodom. Nitko me ne voli. Svi su političari zli. Vlada me želi opljačkati. Pobožan čovjek ne može uspjeti u poslu. Ženama se ne sviđa voditi ljubav. Muškarce zanima samo seks.“

Vjera čini da i nemoguće postane moguće. Zato, čak i kada je malo vjerojatno da u životu neću uspjeti, bit će tako ako u to vjerujem

Negativna očekivanja aktiviraju zakon vjerovanja

Često takva očekivanja sama sebe potvrđuju jer je vrlo moguće da će vam se dogoditi ono što očekujete i u što vjerujete. Biblija jasno kaže da ćemo primiti ono u što vjerujemo.

Neka vam bude po vašoj vjeri (Mt 9,29).

Sve je moguće onomu tko vjeruje (Mk 9,23).

Vjera čini da i nemoguće postane moguće. Zato, čak i kada je malo vjerojatno da u životu neću uspjeti, bit će tako ako u to vjerujem. Kada u svoj duh posijem sud ili sustav vjerovanja koji kaže da neću uspjeti, u mome se životu aktivira više biblijskih zakona.

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Molitve koje iscjeljuju srce“ autorâ Marka i Patti Virkler. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu, u izdanju Biblioteke Vinograd, potražite po sniženoj cijeni od 80 kuna (redovna cijena iznosi 100 kuna)  ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh