Za cijelu obitelj

MOLITVENI ŽIVOT OBITELJI

Kako naučiti djecu da mole? Kada roditelj ima iskrenu vjeru i uživa u Gospodinu, to je zarazno!

Kako naučiti djecu da mole?

Foto: Unsplash, Klara Kulikova

Ima nekoliko stvari koje možemo učiniti da bismo bili sigurni da naša djeca mole i uče o djelotvornosti molitvenog života

Nemojte držati u tajnosti svoju molitvu

Iako molimo u skrovitosti (Mt 6, 6), djeca moraju znati da molimo. Čuo sam priču o ocu koji je bio policajac. Njegova je rutina svake večeri kad je došao doma bila da se preodjene i onda provodi vrijeme sam u molitvi s Bogom. Djeca su znala da tata razgovara s Bogom, a potom će se igrati s njima. Kakav prekrasan pristup molitvi! Dok je trebao Boga da mu pomogne u prijelazu iz dana izložena zlu i kriminalu u obiteljski život, također je pokazao i da snažan muškarac itekako ovisi o svemogućem Bogu. (…)

Molite za i sa svojom djecom

Moje istraživanje o obiteljima uključivalo je i pitanje o tome sjećaju li se djeca da su roditelji molili za njih. Odgovori su glasili: „Molio je sa mnom i za mene te je bio primjer.“ „Svi smo molili zajedno svaki dan.“ „Molili smo prije jela i prije spavanja.“ „Uvijek moli za mene i govori o Božjem putu za moj život.“ (…) Morate razviti personalizirane molitve za svako svoje dijete, što će biti puno bolje od obilnoga: „Blagoslovi, Bože, moju djecu. Amen.“

Nemojte se moliti djeci

Uvijek pazite da vaša molitva ne bude poruka djetetu što treba činiti. Uvijek se obraćajte Gospodinu, a ne svojoj djeci. To može biti suptilno, ali je svejedno manipulativno. Takvi trikovi udaljavaju djecu od molitve.
Podijelite sa svojom djecom što vam Gospodin govori u molitvama. (…) Kada susretnete Gospodina u molitvi, nemojte suzbijati uzbuđenje; neka se ono prelije na vašu obitelj (…)

Iz knjige „Ljubav i poštovanje u obitelji“, autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh