Duhovnost

OPROSTITI DRUGIMA

Kako moliti za osobu za koju želimo da se promijeni Bilo koji problem možemo donijeti Bogu u svetoj misi...

Foto: Unsplash, Daniel Gutko

 

Prvo i osnovno pravilo je da se mi moramo promijeniti u odnosu na osobu koju molimo. Sebe promijeniti, znači očistiti se od svega negativnog što vidimo na toj drugoj osobi. Odlučiti oprostiti toj osobi. Za to je potrebna sućut. Oprostiti je puno lakše kada smo svjesni vlastitih slabosti, da i nama Bog treba puno toga oprostiti i da nam je već oprostio.

Trebamo se sjetiti činjenice da je druga osoba u svojoj biti dobra, jer ju je Bog stvorio, to je dijete Božje. Ta osoba reagira negativno jer je i sama izranjena, zato što je prošla kroz negativna iskustva. Ljudi nam mogu pružiti samo ono što su sami doživljavali i iskusili na sebi. Tako osoba koja je rasla u obitelji punoj ljubavi, ona će biti ispunjena ljubavi i to joj neće biti problem da to i drugima pokaže i daje. No osoba koja je doživljavala grubosti, osoba koju su tukli, kojoj su govorili da ništa ne vrijedi, koju su zlostavljali i omalovažavali je, jedino će i moći takvo ponašanje i riječi prenositi dalje jer je samo to naučila i ne zna za bolje.

Bog čeka na našu odluku za praštanje, da kažemo: Bože, hoću oprostiti

Oprostiti drugima ne možemo sami, nego je za to potrebna Božja milost. Bog čeka na našu odluku za praštanje, da kažemo: „Bože, hoću oprostiti. Ja se ne želim vezati za nepraštanje. Želim biti slobodna. Ne želim se vezati za ono negativno u toj drugoj osobi i želim biti slobodna i sretna bez obzira na ono što se među nama dogodilo. To puštam prošlosti i želim da me Bog ozdravi”.

…I tada Bog ima slobodu da promijeni tu osobu kojoj smo oprostili, jer naš grijeh i negativnost prema toj osobi nije više zapreka. Tada Bog može slobodno doći do te osobe da bi i nju obratio, da ona više nije vezana za to zlo, jer je puno gore činiti zlo nego biti žrtva zla. Po našem oproštenju u nas teče Božja milost i ozdravlja i nas i tu osobu.

Kako moliti za osobu za koju želimo da se promijeni

Prvo, u duhu toj osobi prilazimo, zajedno s Isusom, i molimo je da nam oprosti što je ne razumijemo, što o njoj mislimo negativno, što smo je ogovarali i što se vežemo za sitnice kod nje. To se često događa u braku.

Drugo, toj osobi oprostimo sve što imamo protiv nje. Možemo u duhu reći da joj opraštamo sve one grube riječi između nas, predbacivanja, tvrdoglavost, nestrpljivost, oholost. Isus traži u Očenašu da mi oprostimo; ako ne opraštamo, mi tu molitvu ne možemo iskreno moliti i Bog nam ne može oprostiti.
„Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.” (Mt 5, 23-24)
Naše srce treba biti slobodno i čisto za Boga, on tada može djelovati u nama. Ako nije tako, onda je to zapreka za Boga.

Kad smo oprostili, onda Bog nadoknađuje štetu i nama i toj osobi. Sada trebamo odlučiti da se više nikada nećemo izražavati negativno o toj osobi, nećemo o njoj ni misliti negativno, a kamoli govoriti. Trebamo odlučiti da ćemo je zavoljeti poput malog djeteta.

Svetu misu možemo prikazati ne samo za svoje slabosti, nego i za grijehe i slabosti drugih ljudi, osobito članova obitelji, ili naših prijatelja

Jednako tako je korisno da za tu osobu zahvaljujemo, da molimo Božji blagoslov za nju, molimo Isusa da tu osobu izliječi i da je oslobodi svih tih navezanosti, grijeha, ovisnosti. Molimo Boga da je ispuni svojim duhom, jer je to Božja snaga, da ona ne mora činiti to zlo. Tada Duh Sveti u njoj čini da je slobodna i da je krepost Božja nosi, da nije rob grijeha. Možemo moliti Oca nebeskog da bude njegova volja u životu te osobe, da se dogodi ono najbolje što je Bog za nju zamislio. Za drugoga se još možemo zauzeti i putem svete mise. Svetu misu možemo prikazati ne samo za svoje slabosti, nego i za grijehe i slabosti drugih ljudi, osobito članova obitelji, ili naših prijatelja. Tako svetu misu možemo prikazati i za ovisnosti, ako je netko alkoholičar, uzima drogu, agresivan je, ako psuje, mrzi, ako ne može oprostiti, ako je pun strahova itd.

Kako prikazati misu

Bilo koji problem možemo donijeti Bogu u svetoj misi. Kako? Kad idemo na svetu misu s tom nakanom, za nekoga drugoga, onda je važno da na početku svete mise prvo priznamo svoju krivicu i za nju se pokajemo, i da zamolimo Gospodina da oprosti toj osobi. Drugi korak je da na prikazanju, kad svećenik prinosi darove, taj porok stavimo na oltar, i da ga predamo pod Isusovu vlast. Isus je jači od bilo kakvog grijeha i zla. Na svetoj pričesti se pričešćujemo s nakanom da Bog tu osobu oslobodi poroka i slabosti. Iza svete pričesti izmolimo sljedeće: „Isuse, u tvoje ime i u snazi Duha Svetoga molim neka od te osobe odstupi duh alkoholizma i duh psovke, svađe.”
Na kraju svete mise zahvalimo Isusu što je potpuno oslobodio tu osobu. Zamolimo Duha Svetoga da joj da suprotnu krepost, da dođe do te preobrazbe. Ako se radi o ovisnosti, da tu osobu ispuni duh slobode. Ako je posrijedi agresivnost, molimo da se na nju spusti mir, dobrota i nježnost. Ako je bila u pitanju mržnja, da ta osoba postane puna ljubavi.

Vjerujem u dobro u tom čovjeku. Ako je Bog stvorio tu osobu, onda je sigurno da je ona u svojoj biti dobra. Ne želim gledati ono negativno u tom čovjeku. Bog je jači od svakog grijeha i slabosti u toj osobi.

>>>Prikazanje Svete mise za oslobođenje od zarobljenosti grijehom (za sebe ili druge)

Preostaje nam post i odricanje, da činimo za tu osobu nešto što nam je po naravi teško. Post, molitva i djela ljubavi Isus preporučuje kao izvor milosti koja može svaku situaciju preokrenuti na dobro.

Moliti treba nastaviti čak i onda kad se ništa ne mijenja ili nam se čini da je situacija još gora

Važno je da molimo ustrajno, da ne pitamo do kad treba moliti, nego da molimo dok se god s tom osobom ne dogodi promjena. Moliti treba nastaviti čak i onda kad se ništa ne mijenja ili nam se čini da je situacija još gora.

Kako moliti za druge – (ukratko) 6 koraka

Prvo uzmi Isusa za ruku i u duhu idi k toj osobi. Obrati joj se s imenom.

1. Oprosti ti meni – što te nisam razumjela, što o tebi mislim negativno, što sam te povrijedila, što sam te ogovarala, što te nisam uvažavala.

2. Opraštam ja tebi – opraštam ti sve tvoje uvrede, sve nepravde koje si mi nanijela, sve grube riječi, tvrdoglavost, nestrpljivost. Ne osuđujem te više. Nema više nikakve osude u meni protiv tebe. Neću više nikada o tebi govoriti i misliti negativno.

3. Dubine tog čovjeka vole mene. Moje dubine vole tog čovjeka.

4. Zavoli tu osobu – ne djela čovjeka, nego čovjeka. Stvori sućut za tu osobu, zavoli dušu tog čovjeka.

5. Zahvaljuj Bogu za tu osobu

6. Moli Božji blagoslov da se spusti na tu osobu.

Autor: prof. Tomislav Ivančić; za Book.hr priredila I. A.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh