Zanimljivosti

ČUDESNI KIP PRAŠKOG DJETETA ISUSA

Kako je pobožnost Djetetu Isusu zaustavila epidemiju Zabilježeno je da je u više navrata odanost Malom Isusu zaštitila grad Prag od epidemije

Foto: Pixabay

 

Jednu od najpoznatijih pobožnosti Djetetu Isusu predstavlja ona čudesnom kipu Praškog djeteta. To je kip koji ima fascinantnu povijest, a po pobožnosti je izvor nebrojenih čuda tijekom stoljeća.

Konkretno, zabilježeno je da je u više navrata odanost Malom Isusu zaštitila grad Prag od epidemije, piše Ateleia.

Fr. Peter Davies u svojoj knjižici „Čudesno novorođenče Isus iz Praga“ piše kako je zarazna bolest harala tim područjem, ali je iznenada prestala.

Kuga zvana „crna kuga“ bjesnila je zemljom. Neki su se razboljeli, drugi su morali napustiti samostan … U svim tim problemima kuga je napala i samog priora i dovela ga do ruba smrti. Otac Kiril nagovarao ga je da prizove pomoć Božanskog djeteta. Prior je tada obećao da će, ako se oporavi, ponuditi devet svetih misa pred kipom Svetog dojenčeta. Istog trenutka osjetio je olakšanje i za nekoliko dana potpuno se oporavio. Postao je gorljivi promicatelj pobožnosti Božanskom djetetu i dodijelio posebnu kapelu za štovanje slike malog kralja.

Ovo nije bilo prvi (ili posljednji) put da je Djetešce Isus zaštitilo pojedince, pa čak i cijeli grad. U drugoj knjižici, koju je objavio Catholic Truth Society, autor Glynn MacNiven-Johnson daje još dva primjera:

„O čudima se i dalje izvještavalo, a mnoga je zabilježio jedan od priora … (uključujući zaštitu grada od kuge), objavljujući 1749. knjigu s detaljima o njima.

Nadalje u knjizi objašnjava:

„Tijekom sedamnaestog stoljeća došlo je do izbijanja kuge u Češkoj i bolest je harala zemljom. Jedne je noći prior ugledao kapelicu kako sjaji i uplašio se da su zavjetne svijeće zapalile zgradu. Uletio je provjeriti i umjesto vatre vidio je kuglicu koju je dojenče držalo, polako se okrećući i blistajući. Sedam malih figura kleknulo je pred užarenim globusom. Dok je prior gledao, vizija je polako nestajala, a sutradan je kuga zaustavljena.“

Mnogo je drugih priča o pojedincima koji su izliječeni pobožnošću Djetetu Isusu, a ona Praškom dojenčetu i danas ostaje utjeha mnogima koji pate.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh