Razno

IZ KNJIGE "FRANJO MEĐU VUKOVIMA"

Kakav je privatno bio Joseph Ratzinger i zašto nikada nije htio postati papa? Iza naizgled hladna držanja, nesklonosti ulaženju u kontakt s mnoštvom ljudi, krije se nježna, sramežljiva, vrlo osjetljiva osobnost, obdarena smislom za humor i radosnim temperamentom karakterističnim za njemački jug.

Papa emeritus Benedikt XVI.

Foto: Shutterstock

Joseph Ratzinger ni u jednome trenutku nije želio biti papa, nije nastojao oko toga, naprotiv, prihvatio je službu zbog osjećaja dužnosti. „Prilikom prebrojavanja odlučujućih glasova na konklavama“, prisjeća se Poupard, birač 2005., „Ratzinger je imao tužan osmijeh.“ Njemački papa taj je događaj doživio kao „približavanje giljotini“ te je u odlučujućemu trenutku zavapio Gospodinu: „Ti si me želio. Ti mi moraš pomoći.“ [1]

Joseph Ratzinger tragičan je lik. Iza naizgled hladna držanja, nesklonosti ulaženju u kontakt s mnoštvom ljudi, krije se nježna, sramežljiva, vrlo osjetljiva osobnost, obdarena smislom za humor i radosnim temperamentom karakterističnim za njemački jug. On je osoba „razoružavajuće jednostavnosti i rijetke osjećajnosti, sposobna „graditi odnose na način da se sugovornik nikada ne osjeća neugodno“, prisjeća se njegov tajnik Alfred Xuereb koji je ostao u službi pape Franje.

Radosno življenje vjere

Naravno, kao prefekt Kongregacije za nauk vjere, Ratzinger je bio krut prema teolozima reformistima. No kao papa odlučio je svjedočiti radosno življenu vjeru, kao izraz ljubavi prema Bogu i bližnjemu, a ne kao paket zabrana. To je vjera koja nikoga ne napušta u pustinjama života i koja izgubljene osobe vraća natrag „prijateljstvu s Božjim Sinom“. [2]

Bog „nije zatvoren u svojemu nebu“ kako bi s visine promatrao čovječanstvo, on je „Ti“ s kojim se može stupiti u odnos, stvarno lice „vidljivo u Isusu Kristu“.

Ponovno staviti Krista u središte kršćanskoga života, cilj je njegova pontifikata. Jer Bog „nije zatvoren u svojemu nebu“ kako bi s visine promatrao čovječanstvo, on je „Ti“ s kojim se može stupiti u odnos, stvarno lice „vidljivo u Isusu Kristu“. [3] Nekoliko dana prije ostavke Benedikt XVI. opet se vraća na koncept koji je bio srce njegova poslanja. „Želja… da vidi Božje lice svojstvena je svakomu čovjeku, čak i ateistima… mi možda nesvjesno imamo tu želju, jednostavno vidjeti tko je On… tko je za nas… ta se želja ostvaruje slijedeći Krista.“ [4]

[1] Benedikt XVI., P. Seewald, Luce del mondo, Lev 2010.

[2] Benedikt XVI., Propovijed, Inauguralna misa, 24.04.2005.

[3] Benedikt XVI., Opća audijencija, 16.01.2013.

[4] Isto.

Iz knjige „Franjo među vukovima“ autorâ Marca Politija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh