Duhovnost

VALOVI MILOSTI

Sotona se ne mora odviše mučiti s osobama koje se vode svojim srcem, a ne Božjom riječju Najmanje smo na oprezu onda kad nam izgleda da smo najsigurniji. Sotona se ne mora odviše mučiti s osobama koje se vode svojim srcem, a ne Božjom riječju, dovoljno je nekoliko lijepih osjećaja i dojmova i netko će upasti u zamku poput svinja iz gergezenskog kraja koje su upale u jezero, misleći da se vraća u raj. Običavamo sami sebi govoriti da nam je Bog nešto rekao, a zapravo je samo riječ o našim dojmovima ili osjećajima, htijenjima ili strahovima.

Jesi li siguran da je to bila Božja volja?

Foto: Shutterstock

 

Imamo jedan život. Ako se loše u njemu snađemo, možemo ga protratiti, zabludjeti i niz godina osjećati tugu i besmisao. Zna se dogoditi da netko u crkvi moli za dobru ženu ili dobrog muža i jednog dana u svojem srcu čuje sljedeće riječi: „Ta će osoba biti tvoj muž!“ Ili: „Ona će biti tvoja žena!“ Potom na izlasku iz svetišta nailazi na nekoga tko u njemu odjednom budi divljenje. Vidi konkretnu osobu i ponesen lijepim dojmom ili osjećajem, jednostavno, u sebi osjeti da je to prava osoba za njega. Ali nakon nekoliko godina taj muž ili žena za kojeg ili za koju je toliko molio, pokaže se egoistom, alkoholičarem, tiraninom ili emocionalnim ucjenjivačem. Ili kao netko tko nikako ne može obuzdati svoju sklonost prijevari.

U takvoj se situaciji običavamo žaliti: „Zašto mi je Bog dao takvo grozno čudovište?“ Ali jeste li sigurni da je riječ o Bogu? Odakle si znao ili znala da je riječ o Bogu?

U takvoj se situaciji običavamo žaliti: „Zašto mi je Bog dao takvo grozno čudovište?“ Ali jeste li sigurni da je riječ o Bogu? Odakle si znao ili znala da je riječ o Bogu? Je li ti to potvrdila Biblija, tvoj duhovni vođa, jesi li do toga došao vlastitim razumom ili spletom okolnosti? Pavao piše: „Ta sam se Sotona prerušuje u anđela svjetla.“  Netko će reći: „Ali molio sam za dobru ženu / dobrog muža!“ A kad je Sotona dovodio Isusa u kušnju? Nije li to bilo tijekom molitve u pustinji ili u Getsemanskom vrtu? Najmanje smo na oprezu onda kad nam izgleda da smo najsigurniji. Sotona se ne mora odviše mučiti s osobama koje se vode svojim srcem, a ne Božjom riječju, dovoljno je nekoliko lijepih osjećaja i dojmova i netko će upasti u zamku poput svinja iz gergezenskog kraja koje su upale u jezero, misleći da se vraća u raj. Običavamo sami sebi govoriti da nam je Bog nešto rekao, a zapravo je samo riječ o našim dojmovima ili osjećajima, htijenjima ili strahovima. Odabiremo prema vlastitim osjećajima ili željama, a ne prema onom što nam govori zdrav razum ili poslušnost Bogu i njegovoj riječi.

Radije vjeruj onima koji te zbunjuju, ali te navode na to da razmisliš što ćeš poduzeti. Kako je Mirjam spoznala tu nevjerojatnu poruku da će postati Majka Sina Božjeg?

Zar tvoje želje, potrebe, žudnje, zamjerke, snatrenja, osjećaji ne prigušuju toliko tvoju molitvu da ih držiš Božjom voljom? Ne slušaj unutarnje glasove koji ti laskaju. Radije vjeruj onima koji te zbunjuju, ali te navode na to da razmisliš što ćeš poduzeti. Kako je Mirjam spoznala tu nevjerojatnu poruku da će postati Majka Sina Božjeg? Odakle je mogla znati da nije riječ o vražjoj obmani? Mirjam se zbunila čuvši Gabrijelov glas, ali je razmislila o tome što znače njegove riječi. Raščlanila je svaku riječ koju je čula od njega. Skupina je metodista iz Afrike nakon gorljive pastorove propovijedi o tome kako je Isus hodao po vodi u euforičnom raspoloženju isplovila na jezero i uz povike „aleluja“ bacila se u bezdan. Utopili su se jer su svoje osjećaje držali Božjom voljom. U Propovjedniku stoji: „… ljudsko je srce puno zla, ludost je u srcima ljudi dok žive…“  Ne daj da te vodi srce, nego samo riječ Božja! Mirjam je, prije nego što je prihvatila Božju volju, provjerila je li to u skladu s riječima koje je znala iz Biblije. Gabrijel joj je izrekao riječi koje bijahu kombinacija proročkih objava. Nije povjerovala zbunjujućem osjećaju straha koji je njome ovladao, nego je vijest koju je čula podvrgnula anđeoskoj prosudbi. Vjerojatno joj je njezin duhovni vođa, Josip, sve potvrdio, jer je i on imao istovjetne snove. Najzad ju je Gabrijel uvjerio davši joj konkretni znak: Elizabeta bijaše u šestom mjesecu trudnoće premda je bila prestara da bi začela. Što god dolazi od Boga, potvrđuje se u događajima. (…)

Iz knjige „Valovi milosti“ autora p. Augustyna Pelanowskog.

VELIKA AKCIJA Do 18. prosinca 2022., knjigu možete nabaviti za 60 umjesto 100 kuna, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh