Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Jesam li svjestan/a da vidiš svaki trud u braku i da ćeš ga nagraditi, ako ustrajem? No zašto često padnem?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Koliko puta sam pomislio/la, čemu da se trudim ako druga strana često ne vidi, ne reagira odmah, zaključim kako nema rezultata i onda odustanem. Koliko puta su mi drugi govorili, čemu se trudiš, pusti to, zavređuješ ovo, ono, imaš i ti dostojanstvo. Koliko često sam upravo takve svoje i tuđe stavove uzeo kao nešto što će me osloboditi, kao nešto što je rješenje u konačnici. I onda upadnem u zamku, i to toliko često, predam se, jer ne vidim možda rezultat kako sam očekivao/la. Time ustvari odustajem od supružnika, odustajem od braka, odustajem od onoga za što sam stvoren i često za to krivim i supružnika i tebe Bože, a toga nisam ni svjestan/a.

I što će mi moje misli, emocije i svijet sad nametnuti kao opravdanje za to da ja ne krenem i budem ustrajan/na prvi/a?

Kada mi treba vremena, kada sam u teškoj situaciji, kada trebam razumijevanje i nečiju „upornost“, kada treba supružnika, bih li volio/voljela da on/a tako postupa prema meni i odustane? I što će mi moje misli, emocije i svijet sad nametnuti kao opravdanje za to da ja ne krenem i budem ustrajan/na prvi/a? Zašto bih ja morao/la? Upravo zato da ne budem upravljan/a laži svijeta koji ne poznaje Boga i njegovu volju ni za moj život, ni za moj brak ni za Vječni život nas oboje, jer dani smo jedno drugome da kroz sve što prolazimo, i lijepo i ružno, steknemo jedno s drugim Vječni život. Pa zar nisam rekao/la u dobru i zlu? Zašto padam pod laž kako nema rezultata, ako se i odlučim truditi, kada mi Bog izričito kaže da „Tko sadi i tko zalijeva, jedno su; a svaki će po svome trudu primiti plaću. Jer Božji smo suradnici: Božja ste njiva, Božja građevina.“ (1 Kor 3,8-9)

Jesam li svjestan da sam ja pomagač, kao što mi tvoja Riječ kaže, u tome da ti spasiš moga supružnika, a samim time i mene?

Zar mislim da Bogu nije stalo do moga braka, zar mislim da sam/a mogu ili trebam voditi i spašavati svoj brak? Pitam se, jesam li uistinu predao/la svoj brak Bože tebi, jesam li priznao/la da bez tebe ne mogu, jesam li svjestan da sam ja pomagač, kao što mi tvoja Riječ kaže, u tome da ti spasiš moga supružnika, a samim time i mene? Jesam li svjestan/a da vidiš svaki trud i da ćeš ga nagraditi, ako ustrajem? Zar ne vidim da nisi ravan svijetu koji sve gleda samo preko rezultata, a kad ih nema, kada nema koristi, odbacuje nas! Zar ne činim upravo ja to, odbacujem brak, svetost zajedništva kada tako činim? Ne želim se i ne trebam osuđivati, ali gdje je moje srce, gdje sam utemeljen/a? Oprosti mi Bože što se daleko više uzdam u sebe i što očito ne poznajem tvoju ljubav i tvoje milosrđe.

Želim krenuti od ovog trena s tobom drugačije, kroz ovoj brak, kroz svoj život i molim te ispuni me Duhom Istine

Dao si mi brak i supružnika kao dar, a ja sam često nezahvalan/a. Oprosti mi! Ne želim se opterećivati greškama, ne želim se pitati zašto možda neke stvari prije nisam shvatio/la, već želim krenuti od ovog trena s tobom drugačije, kroz ovoj brak, kroz svoj život i molim te ispuni me Duhom Istine, neka Duh Istine preko mene ovoga trena blagoslovi i moga/moju supruga/u, neke obnovi temeljem našeg brak, neka slomi svaku laž svijeta i sotone koju smo prihvatili, neka temelj našeg braka bude milosrđe i ustrajnost u iskazivanju dobih djela, a ja želim biti prvi/a i ustrajati do kraja. Silno te molim da mi pomogneš u tome Gospodine! Hvala ti za moga supruga/u, baš ti hvala!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Svaki trud, napor, odricanje Bog vidi. Mnoge stvari su na Bogu da ih učini, On je taj koji u konačnici daje rezultat, jer kako sam kaže, bez njega ne mogu ništa učiniti. Zašto onda često odustajem ako ne vidim rezultat, kad mi Bog kaže da budem ustrajan i da gleda moja nastojanja? Laž vodi moje osjećaje, razabiranja, odluke i stavove, prečesto! O Bože, smiluj se meni grešniku, dolazim ti, ovakav/va kakav/va jesam i iscijeli mene i moga supružnika svojim milosrđem, otvori mi Oči!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh