Duhovnost

IZ ŽIVOTNOG ISKUSTVA Kakav je zreli kršćanin „Zreli kršćanin je potpuno ukorijenjen u Bogu. Iz Njega crpi životne sokove... On zna da bez Njega ne može učiniti ništa.”

Kakav je zreli kršćanin

Foto: Shutterstock

 

Sve su moje nevolje imale svoj duboki smisao

Zrelost podrazumijeva plodnost.

Bog sije i daje rasti. Ali treba radnike u svome vinogradu koji rod donose i „njihov rod ostaje”.

„Ja sam pravi trs, a Otac moj vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe a svaku koja rod donosi, čisti”. Tako kaže Gospodin u Ivanovu evanđelju.

Sve su moje patnje, nevolje, poteškoće… imale svoj duboki smisao.

Gospodin me „čistio” kako bih mogla posvjedočiti da s Njime mogu sve.

Zreli kršćanin ne malakše

Kršćanin je potpuno ukorijenjen u Bogu. Iz Njega crpi životne sokove…

Moj suprug je dugi niz godina ulagao dosta truda u prehranu, smatrajući je preduvjetom dobrom tjelesnom zdravlju. Ipak se prije desetak godina našao u smrtnoj opasnosti.

„Bože, kako ću bez njegove ljubavi i potpore, kako ću sama s četvero djece, kako ću…?” Naravni čovjek u meni nakratko zdvaja. Molitva pomaže. Daje vidjeti ispravno.

Oprosti mi, Bože, moju sumnju, strah, nepovjerenje. Oprosti što sam zaboravila da si sama ljubav i dobrota. Oprosti što sam smetnula s uma da si ti Gospodar života, da sve bolje znadeš od mene i da sve više ljubiš od mene. Iskreno se kajem. Čak sam otišla i na svetu ispovijed. Želim stalno biti s Bogom, u prijateljstvu, u ljubavi. Sveta pričest daje božansku snagu…

„Zato ne malakšimo. Naprotiv, ako se naš izvanjski čovjek i raspada, nutarnji se iz dana u dan obnavlja.” (2 Kor 4,16)

Sad već mogu prihvatiti i smrt. Hvala ti, Bože, za novu snagu koja izvire iz Tebe… Potičem i bodrim djecu, članove šire obitelji koji pokazuju zabrinutost, sućut… Moje povjerenje je prenosivo… Svi su nekako mirniji. Ako mi ga, Bože, uzmeš, umnožit ćeš svoju milost pomoćnicu, ako li pak ostaviš, kazivat ću „djela Gospodnja”.

Moj muž živi i zajedno kazujemo djela Gospodnja.

Zreli kršćanin je čvrsti stup

„Sve mogu u Onome koji me jača.”

Zreli kršćanin jest stup, oslonac u obitelji, ili bilo kojem drugom zajedništvu.

Čvrstoću mu daju bogoslovne kreposti: vjera, ufanje i ljubav.

I ponovo je moja loza bila „čišćena”. Nakon dvogodišnje nezaposlenosti moj muž dobiva posao direktora u dobroj tvrtci. Izvrsna plaća, materijalna sigurnost, ugledno radno mjesto. Djeci imponira. Obitelji također.

Naskoro dolazi na potpis dokument koji se kosi s njegovim vjerskim uvjerenjem. Odbija potpisati i ostaje bez direktorskog mjesta i dobre plaće.

„Vama je odložiti prijašnje ponašanje starog čovjeka koga varave požude vode u propast i obnavljati se duhom svoje pameti u novog čovjeka, po Bogu stvorena, po pravednosti i svetosti” (Ef 4,22).

Namjesto žalosti, silno sam ponosna na svoga muža… Moj stav zrači u obitelj. Usvajaju taj način razmišljanja. Zahvaljujući vjeri u Boga, ostajemo uspravni, pogleda uprta u nebo. I Bog je ponovo intervenirao.

Nikada nismo oskudijevali nego smo imali i za potrebite.

Jedino čvrsto uporište u olujama ovoga nemirnog svijeta

Zreli kršćanin ima snagu poput lokomotive, da povuče one koji su zastali, sputani životnim poteškoćama.

Često sam u društvu s članovima obitelji koje imaju poteškoće s ovisnostima, nepovjerenjem, psihičkim bolestima.

Korijen svake ovisnosti jest silna potreba za ljubavlju. Preko kršćanina koji pije s Izvora, Bog liječi ranjene duše i daje novu nadu. Samo je snaga bezuvjetne ljubavi, Božje ljubavi, u stanju pokidati okove ovisnosti i izvesti u slobodu djece Božje. Kršćanin postaje lokomotiva… Preko njega Bog izvlači iz blata, iz bijede i vuče u novi život.

Svjetovna snaga ruši, uništava, sili, tlači. Božja snaga u kršćaninu je nježna prema potrebitom. Savija se da ga zagrli, da mu obriše suze, da ga nosi u krilu, u srcu. (Iskušala sam to mnogo puta brinući o bolesnicima, osobito onima s psihičkim poteškoćama. Često nemaju potporu u obiteljima jer su za one koji razmišljaju na svjetovan način tlaka, muka. A nesebično darivanje snagom sućutne Božje ljubavi mekša srca. Obitelj počinje svoje bolesnike drugačije doživljavati…)

„Bez mene ne možete učiniti ništa”, kaže Isus u Ivanovu evanđelju. A ja dodajem: Više me to ne brine. Odlučio si nastaniti se u mome srcu i staništa nećeš mijenjati! Hvala ti, Isuse, za toliku ljubav! Hvala ti što ti se svidjelo osposobiti me da o njoj svjedočim.

Samo ljubav, Božja ljubav, može izvući svijet iz okova sebičnosti, iz mraka zabluda, iz ruke Zloga.

Samo je snaga uskrsloga Krista čvrsto i sigurno uporište u olujama ovoga nemirnog svijeta.

Najčitanije

Na vrh