Evangelizacija

Isus nas je upozorio da će sijanje biti težak zadatak Sjeme koje smo posijali može se sastojati samo u davanju ljudima hrane za njihove misli, ali može nas utješiti odlomak iz Mk 4,26-28: …čovjek baci sjeme u zemlju. Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste – sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu

Foto: Unsplash, Glenn Carstens-Peters

 

U evangelizaciji se od nas traži da sijemo sjeme, i ne samo da bismo se trebali brinuti o našem sijanju, nego trebamo biti realni u svojim očekivanjima.

Isus nas je upozorio da će sijanje biti težak zadatak

U stvari, meni je izraslo samo osam glavica kupusa od mnogo sjemenja koje sam posijala, ali ne smijemo se obeshrabriti. Isus nas je upozorio da će sijanje biti težak zadatak. Jesmo li spremni platiti cijenu ili se suviše lako obeshrabrimo zbog nedostatka trenutačnih rezultata?

Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se. Nešto opet pade u trnje, trnje uzraste i uguši ga. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod: jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk (Mt 13,4-8).

Sjeme koje smo posijali može se sastojati samo u davanju ljudima hrane za njihove misli, ali može nas utješiti odlomak iz Mk 4,26-28: …čovjek baci sjeme u zemlju. Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste – sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu.

Zato je sijanje sjemenja u ljudima vrlo važno, osobito kada su često bombardirani svakojakim trenutno popularnim filozofijama ili kada svoju moralnost crpe iz popularnih sapunica. Kao kršćani imamo važnu obvezu – reći ljudima da „postoji drugi način”.

Iz knjige „Proslijedi dalje“ autorice Michelle Moran. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti, do 18. 12. po akcijskoj cijeni od 42 umjesto 60 kuna, ovdje.

Michelle Moran bivša je predsjednica ICCRS-a (Međunarodne službe Katoličke karizmatske obnove iz Vatikana), te predsjednica Nacionalnog vijeća Katoličke karizmatske obnove u Engleskoj i Walesu. Godine 2007. papa Benedikt XVI. postavio ju je za članicu Papinskog vijeća za laike.

Michelle je, zajedno sa suprugom Peterom, jedna od osnivača Katoličke zajednice za evangelizaciju SION (1984.). Prije nego što se punovremeno posvetila zajednici SION, pet je godina predavala na sveučilištu. Godine 1988. magistrirala je pastoralnu teologiju na Cambridge Theological Federation s temom Vodstvo i služenje u katoličkim župama.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh