Razmišljamo o evanđelju

FRA ZVJEZDAN LINIĆ O DANAŠNJEM BLAGDANU

Isus će preobraziti naš život, sve ono što nas plaši i od čega bježimo Donosimo razmatranje pok. fra Zvjezdana o današnjem blagdanu: koje je značenje Isusova preobraženja na gori Tabor

Fra Zvjezdan Linić „Potrebna nam je snaga koja izvire iz poruke Isusova preobraženja“

Brdo preobraženja, Galileja. Foto: Shutterstock

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni

 

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U one dane: Povede Isus sa sobom Petra, Ivana i Jakova te uziđe na goru da se pomoli. I dok se molio, izgled mu se lica izmijeni, a odjeća sjajem zablista.

I gle, dva čovjeka razgovarahu s njime. Bijahu to Mojsije i Ilija. Ukazali se u slavi i razgovarali s njime o njegovu Izlasku, što se doskora imao ispuniti u Jeruzalemu. No Petra i njegove drugove bijaše ¬svladao san. Kad se probudiše, ugledaše njegovu slavu i dva čovjeka koji stajahu uza nj. I dok su oni odlazili od njega, reče Petar Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti. Načinimo tri sjenice: jednu tebi, jednu Mojsiju, jednu Iliji.« Nije znao što govori.

Dok je on to govorio, pojavi se oblak i zasjeni ih. Ušavši u oblak, oni se prestrašiše. A glas se začu iz oblaka: »Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!« I upravo kad se začu glas, osta Isus sam. Oni su šutjeli i nikomu onih dana nisu kazivali što su vidjeli.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje po Luki 9, 28b-36

Događaj preobraženja zbio se na brdu. Isus se s trojicom povlaštenih učenika povukao u osamu. I tu se molio. U svim važnim trenucima svoga života Isus moli. Evanđelisti govore da je Isus često i cijelu noć molio. Molitva je otvaranje srca tajni nevidljive Božje prisutnosti. To je razgovor s Bogom. To je uzdignuće duše k Bogu. Zato se u molitvi događaju divne stvari. Molitva nas preporađa, osposobljava nas za novo viđenje stvarnosti, hrani našu nadu. Dok se Isus molio, izgled mu se lica izmijeni, a odjeća sjajem zablista. To je preobraženje!

Snaga molitve (pesimisti nisu nikada realisti)

Možda nas ovaj podatak o preobraženju može najprije upozoriti na vrijednost i snagu molitve. Postoje tolike predrasude o toj tajni čovjekova duha. To nije bijeg od stvarnosti, nije zatvaranje očiju pred problemima života. Naprotiv! Molitva zahtijeva od čovjeka hrabrost i otvorenost za istinu. Molitva nas otvara istini svega što živimo i onoga što jesmo. Često smo zarobljeni tzv. stvarnostima i ne prepoznajemo više pravo lice života. Zahvaća nas pesimizam, misli su nam crne, negativne. Često ne vidimo ljude oko sebe u pravom svjetlu, nosimo u sebi mračna predviđanja. Često smo zarobljeni i negativnim mislima o sebi i promatramo se isključivo u okviru svojih neuspjeha. U takvom gledanju nema napretka. Ne možemo se izvući ako ostanemo zarobljeni samo negativnim gledanjem. To i nije pravi izgled stvarnosti. Pesimisti nisu nikada realisti. Nama vjernicima molitva može pomoći da uđemo u istinu života, a to znači i u pravu stvarnost, tj. da postanemo realni.

Po molitvi možemo osjetiti kako se pročišćava naša slika svijeta i ljudi

Molitva nas upozorava na temeljne istine koje su nas sposobne ponijeti iznad mraka naše ograničenosti. Molitvom otkrivamo da smo ljubljena djeca Božja, da nam je Bog Otac, da nismo sami i da nismo prepušteni sami sebi. Molitva nas upozorava na to da ima netko tko nas neizrecivo ljubi. Ono što je nad Isusom izrečeno, neprestana je istina i nad tajnom našeg života: Ti si sin moj ljubljeni! Ti si kći moja ljubljena! U tu nas istinu uvodi molitva. Zato nam molitva otkriva svijetlu stranu našeg života, našeg lica. Mogli bismo reći: kroz molitvu je moguće da naše lice postane bijelo kao snijeg, da se i naše haljine izmijene. To je iskustvo preobraženja koje nas može dalje nositi u život. Po molitvi možemo osjetiti kako se pročišćava naša slika svijeta i ljudi. Jer, u sebi nosimo svijet, u sebi nosimo ljude koje susrećemo, koji su nam povjereni, za koje smo odgovorni. Oni su u nama, bilo u svjetlu, bilo u tami. Kroz molitvu mogu oni u nama biti u svjetlu. Molitvom možemo zadobiti ljubav prema njima. Molitva nam može otkriti ono pozitivno i lijepo za što smo u svojoj ograničenosti tako često slijepi. Molitva može preobraziti naš odnos prema njima.

Nije li to preobraženje?! I mi trebamo već ovdje, na ovom našem zemaljskom putu, takva gotovo svakodnevna preobraženja da nas ne zarobi crnilo negativnih stvari i da ne pomislimo da je to jedina stvarnost. U svjetlu preobraženja možemo otkriti nove i prave stvarnosti, možemo otkriti punu istinu. Tada i život postaje ljepši, ulazimo u svjetlo. Potrebna su nam takva preobraženja, preobrazbe, da bismo mogli živjeti i biti u službi života. Potrebna nam je snaga koja izvire iz poruke Isusova preobraženja da bismo se mogli suprotstaviti svim crnim predviđanjima i silnicama smrti i uništenja.

Ulaz u slavu vodi preko…

Međutim, Isus ne želi da preobraženjem na Taboru zataji cjelokupnu stvarnost ljudskog života. I u preobraženju Isus, prema riječima evanđelista Luke, razgovara s Mojsijem i Ilijom o svom „izlasku“. Razgovara o svojoj Pashi, o svojem putu u Jeruzalem gdje će proživjeti ono što je ucrtano u Božji plan spasenja. Sin će čovječji mnogo trpjeti, bit će predan, ubijen, ali će treći dan uskrsnuti. U kompoziciji Lukina evanđelja to je čak i napisano u istom ovom poglavlju, nešto malo ispred izvještaja o preobraženju. To je jedno s drugim povezano. Isus mora sve to proći i tako ući u svoju slavu. Preobraženje je objava Isusove slave koju je primio od Oca. Ali, ulaz u tu slavu – vodi preko Jeruzalema. Petar bi rado ostao na Taboru. Međutim, još uvijek nisu sposobni shvatiti o čemu je riječ. Shvatit će kasnije. Čak im se dogodilo da su i zaspali na Taboru, kao što će im se to kasnije dogoditi i u Maslinskom vrtu, u času Isusova dubokog poniženja, straha muke. Sve je to duboko povezano. Apostoli će to shvatiti nakon uskrsnuća. Tek u susretu s Isusom u slavi, u tajni uskrsnuća, u ljepoti njegovih ukazanja poslije događaja uskrsnog jutra, oni će, prosvijetljeni Duhom Svetim, ulaziti u tajnu preobraženja.

I nama treba Duh Sveti da Božjim očima počnemo promatrati ono što se ima dogoditi da bismo s Isusom ušli u njegovu slavu. To je mukotrpan put svakodnevnih napora, praštanja, odluka, borbe za dobro. To je put trpljenja za istinu i za poštenje. To je put koji je prožet vjerom i nadom. Tada on postaje sigurnim putem koji ima samo jedan cilj: preobraženje! Jer u vjeri i nadi možemo iskustvo preobraženja osjetiti i na dionicama ovozemaljskog života.

Kod svake mise događa se pretvorba, preobrazba: običan kruh, naravno vino, pretvaraju se u kruh života, tijelo Kristovo, u piće duhovno, krv Kristovu. Od te tajne svijet živi

Posljednja poruka evanđelja danas jest: Njega slušajte! To je poziv da Isusa slijedimo, da njegovu riječ prihvatimo kao pravilo života. To je poziv da s povjerenjem svoj život vidimo u svjetlu ove poruke: on će preobraziti ovo naše bijedno tijelo i suobličiti ga slavnome tijelu svome! On će preobraziti ovaj naš život i suobličiti ga svojem. On će preobraziti sve ono što nas plaši i od čega bježimo, ono što nam čini bol i što ne prihvaćamo. On će to učiniti! Kod svake mise događa se pretvorba, preobrazba: običan kruh, naravno vino, pretvaraju se u kruh života, tijelo Kristovo, u piće duhovno, krv Kristovu. Od te tajne svijet živi. Neka i nas ta tajna nahrani da uzmognemo živjeti svakodnevni život u svjetlu Isusove slave i preobraženja.

Molitva: ‘Pohodi nas, Isuse!’

Bože moj, danas te molim za preobraženje. Zadivljen sam pred tajnom tvoga lica, tvojih bijelih haljina, tvoje slave. Zajedno s Petrom i ja bih htio ostati u tom prizoru i jednostavno uživati u tvojoj blizini. Isuse, dobro mi je biti ovdje, dobro mi je biti uz tebe. Tu sam siguran. Ne bojim se ničega. Divno je osjetiti tvoju slavu, tvoju dobrotu, tvoju pobjedu nad svime što čovjeku prijeti.

Znam, Isuse, da je to zasada nemoguće. Potrebno je stajati čvrsto na ovom tlu, na ovoj zemlji. Život ima svoj tijek i svoju logiku. Ne mogu pobjeći od stvarnosti. Kao što su se Petar, Ivan Jakov morali spustiti sa svete gore Tabora, tako to i od nas tražiš. Ipak, molim te, Gospodine, da mi pomogneš da bih tajnu preobraženja mogao trajno nositi u svojoj duši i da bi svjetlo preobraženja moglo raspršiti svaku tamu neposrednog svakidašnjeg života u njegovom negativnom, crnom izdanju.

Molim te za preobraženje ondje gdje se ono zaista može dogoditi. Promijeni, Isuse, moje misli. Neka postanu misli optimizma i nade. Ne dopusti da crne misli usmjere moje djelovanje, da me zaustave u životnim planovima, u nastajanju oko dobra. Promijeni me u tom dubokom prostoru gdje se u meni rađa dobro i zlo. To moraš preobraziti, podići na razinu svojih spasiteljskih misli. Preobrazi mi, Gospodine, pogled. Često gledam crno, negativno. Često u ljudima oko sebe vidim samo loše stvari. Često ni na sebi ne vidim ništa dobra, kao da mi je pogled zarobljen negativnim sadržajima. Očisti moje oči, moj pogled i preobrazi me da bih mogao sve dobro vidjeti.

Molim te, Gospodine, uđi u događaje svakodnevnog života. Molim te za preobrazbu svijeta u meni i izvan mene. Najprije pročisti moju nutrinu. Vjerujem da to možeš učiniti odmah, da je to tajna vezana uz moju otvorenost tvome pohodu, da već danas možeš u meni ozdraviti bolesnu sliku svijeta. Svijet nije samo prostor zla, nego je i tvoje stvorenje, nosi pečat tvoje ljubavi. Pored svega što u tom svijetu negativno doživljavam, vidim, čujem to je ipak remek-djelo tvoje ljubavi.

Nadalje, Isuse, molim te da preobraziš i svijet izvan mene: svijet rata pretvori u svijet mira, svijet mržnje preobrazi u svijet ljubavi. Svijet straha preobrazi u svijet sigurnosti i povjerenja! Svijet očaja i beznađa ispuni sigurnom nadom koja od tebe dolazi! Učini čudo svoga preobraženja i danas, da bi se, barem u nekim blagoslovljenim trenucima, razlilo svjetlo i sjaj tvoga lica na ovaj svijet u kojem mi živimo. Tada će biti manje mraka, manje straha, manje mržnje, manje zla. Pohodi nas, Isuse!

Iz knjige fra Zvjezdana Linića I Riječ Tijelom postala.

Izdavač: Teovizija

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh