Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Gospodine, želim se suprugu/supruzi ispričati za svoje pogrešne postupke koji ranjavaju i našu djecu

RAZMATRANJE I MOLITVA

Gospodine, tvoja riječ mi govori. „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom. I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima.“ (Mt 18,3-5) Koliko puta smo moj/a suprug/a i ja ranili srca svoje djece međusobnim omalovažavanjem i okrivljavanjem, burnim postupcima, izgovaranjem ružnih riječi? U takvim situacijama ne samo da se nismo ponizili i shvatili što nam ti, Gospodine, poručuješ nego smo i izranili svoju djecu, a često kažemo da bismo za njih dali život. I na njih burno reagiramo, često nepravedno. Gospodine, koliko sam svjestan/na da takvim ponašanjem, svoju djecu ne samo da nismo „primili“ ispravno u srcu već da smo ih „odbili“? Jer, u tim trenucima u njihovim se srcima, iako to nama možda tako ne izgleda, podiže zid i oni se udaljuju od nas, od tebe, jer se boje, jer osjećaju nesigurnost, jer smatraju da se stvari raspadaju i da nemaju uporište. Njihov se duh malo-pomalo zatvara kako ne bi bio još više ranjen.

Tko koga treba podupirati, tko treba biti zreliji?

A kada ona burno reagiraju prema nama, neposlušno, otresito, onda smatram da su bezobrazni, nezahvalni, da traže „svoje“ bez imalo poštovanja. A gdje je moja ljubav i strpljivost? Želim si posvijestiti tko koga treba podupirati i tko treba biti zreliji! Koliko puta smo se suprug/a i ja „prepucavali“ preko djece, opteretili ih svojim grešnim postupcima „priklanjajući“ se njima, a udaljavajući se jedno od drugoga? Bijedan je to pokušaj jednog roditelja da se, ocrnjujući ili omalovažavajući drugog, prikaže u dobrom svjetlu, da pokaže svoju „pravednost“. Pa koji primjer sam im time dao/la za budućnost? Kakvu sliku braka? Kako sam se ja kao dijete osjećao u takvim trenucima? Zar zaista mislim da takvim ponašanjem slijedim tebe, Isuse? Bože, koliko sam slijep/a, koliko sam još neobraćen/a i koliko često radim suprotno onome na što me tvoja spasonosna Riječ poziva (Mt 18,3). Smiluj mi se!

Uđi u svaku takvu situaciju, blagoslovi našu djecu i oslobodi njihova srca; iskorijeni i uništi sve posljedice našeg lošeg ponašanja i odgoja

Ne samo da u tim situacijama odbijam iskazati ljubav i poštovanje suprugu/supruzi, iza kojeg stojiš ti, ne samo da ranjavam srce svoga djeteta i dajem mu krivu sliku života, braka i tebe nego i sam/a ulazim u grešne postupke, koje onda opravdavam.

Oprosti mi, Bože, kajem se od srca. Molim te iz dubine srca, Isuse, uđi u svaku takvu situaciju, blagoslovi našu djecu i oslobodi njihova srca; iskorijeni i uništi sve posljedice našeg lošeg ponašanja i odgoja. Oslobodi biće pojedinoga moga djeteta od svake krive slike o braku, životu, roditeljstvu i o tebi, ljubljenom Ocu. Iscijeli u njihovim srcima svaku gorčinu, bol, jad, tugu, nesigurnost, strah, ljutnju, osjećaj manje vrijednosti, osjećaj odbačenosti, osjećaj krivnje, svaku krivu zakletvu. Slomi svaki „zid“, svaku obeshrabrenost i izlij na njih Duha hrabrosti, radosti, života, topline, sigurnosti, odlučnosti, ljubavi, poštovanja i čvrstine. Slava ti!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Ispričaj se danas djeci za svaku takvu situaciju, kaži im da oni nisu krivi i da si postupio/la pogrešno. Stavi svoju ruku na njih i izmoli na glas ili u sebi prethodnu molitvu, više puta. I ne boj se, odvaži se i kreni, Bog želi i može sve ispraviti, ali kreni!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh