Katekizam Katoličke Crkve (KKC)

ŠTO JE MOLITVA

Gospodin svaku osobu vodi putovima i načinom kako se njemu sviđa »Valja se Boga spominjati češće nego što udišemo«

https://unsplash.com/@aaronburden

Foto: Unsplash

Molitva je život novoga srca. Ona nas treba nadahnjivati svakog trena. Ali mi zaboravljamo Onoga koji nam je Život i sve naše. Stoga duhovni oci, u predaji Ponovljenog zakona i prorokâ, uporno ističu molitvu kao »spomen na Boga«, često buđenje »spomena u srcu«: »Valja se Boga spominjati češće nego što udišemo«. No, nije moguće moliti »u svako vrijeme« ako se ne moli s voljom u određene trenutke: to su po snazi i trajanju jaka vremena kršćanske molitve.

Gospodin svaku osobu vodi putovima i načinom kako se njemu sviđa. Svaki mu vjernik odgovara također po nahođenju svoga srca i izražajem svoje osobne molitve. No, kršćanska je predaja sačuvala tri poglavita izražaja molitvenog života: usmenu molitvu, razmatranje i molitvu promatranja [kontemplaciju]. Zajednička im je oznaka: sabranost srca. Ta budnost da se čuva riječ i da se ostane u Božjoj prisutnosti daje tim trima izrazima da budu jaka vremenâ molitvenog života.

Izvor:  Katekizam Katoličke Crkve, br. 2697. 2699; L. M. 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh