Vjera i znanost

NEMAM DOVOLJNO VJERE DA BIH BIO ATEIST

Trebamo imati mnogo vjere da ne bismo vjerovali u Boga Nije li ovo priznanje gorljivog evolucionista zapravo priznanje da postoji Bog Stvoritelj, što (makro)evolucionisti po definiciji poriču?!

Jesu li neinteligentni prirodni zakoni mogli stvoriti tako zapanjujući „stroj” kao što je ljudski mozak?!

Foto: Shutterstock

 

„Količina informacija u ljudskom mozgu izražena u bitovima vjerojatno se može usporediti s ukupnim brojem vezâ između neurona, što iznosi oko stotinu bilijuna bitova. Kad bismo te informacije ispisali na engleskom jeziku, ispunili bismo dvadesetak milijuna svezaka, upravo onoliko koliko ih je sadržano u najvećim svjetskim knjižnicama. U glavi svakog pojedinca nalazi se onoliko informacija koliko sadrži dvadeset milijuna knjiga. Mozak je zaista veliko mjesto u vrlo malom prostoru. … Neurokemija mozga je zapanjujuće živahna. To je sklopovlje stroja ljepše od bilo kojeg ljudskog izuma.”

„U glavi svakog pojedinca nalazi se onoliko informacija koliko sadrži dvadeset milijuna knjiga”

Autor ovih redaka o ljudskom mozgu je Carl Sagan – gorljivi evolucionist koji je vjerovao u spontani nastanak života te je pripomogao pokretanju SETI-ja (akronim za projekt/organizaciju: Search for Extra-Terrestrial Intelligence; eng. Potraga za izvanzemaljskom inteligencijom). Ironija leži u činjenici da je Sagan bio potpuno uvjeren kako jednostavan niz prostih brojeva dokazuje postojanje inteligentnog bića, dok poruka sadržana u prvom jednostaničnom životu, koja je dugačka poput tisuću kompleta enciklopedije to po njegovu mišljenju ne dokazuje. Trebamo imati mnogo vjere da ne bismo vjerovali u Boga!

Koliko se određenih i složenih informacija nalazi između naših ušiju

Zapravo, Sagan je vjerojatno podcijenio količinu informacija koja se nalazi u mozgu uspoređujući je s količinom koja je sadržana u dvadeset milijuna knjiga. Ipak i ta je brojka zapanjujuća. Kako biste si je predočili zamislite da se nalazite na središnjem terenu Madison Square Gardena nekoliko sati prije početka košarkaške utakmice. Jedina ste osoba u dvorani i oko sebe možete vidjeti gotovo dvadeset tisuća praznih sjedala. Koliko biste knjiga trebali naslagati na svako sjedalo kako biste u dvoranu poslagali dvadeset milijuna knjiga?

Kako biste na Madison Square Garden poslagali dvadeset milijuna knjigâ trebali biste na svako pojedino sjedalo naslagati tisuću knjigâ. Razmislimo o tome. Krov nije dovoljno visok da biste to mogli učiniti; trebali biste ga maknuti kako biste mogli na sjedala složiti tolik broj knjigâ! Eto, toliko se određenih i složenih informacija nalazi između Vaših ušiju. Sagan je doista bio u pravu kad je rekao da je mozak uistinu veliko mjesto u vrlo malom prostoru, i da je nemjerljivo složeniji od bilo čega što su ljudi ikada stvorili.

Ako inteligentna ljudska bića ne mogu stvoriti ništa slično ljudskom mozgu, zašto bismo očekivali da to uspije neinteligentnim prirodnim zakonima?

Razmotrimo činjenice. Sagan je bio svjestan da se u ljudskom mozgu nalazi onoliko informacija koliko ih je sadržano u dvadeset milijuna knjigâ. Također je shvatio da je to značajno određenije i složenije od niza prostih brojeva. Postavlja se pitanje zašto je onda smatrao da jednostavnija poruka zahtijeva postojanje inteligentnog bića, dok ona koja odgovara dužini od dvadeset milijuna knjigâ to ne zahtijeva. Saganu i njegovim kolegama darvinistima mogli bismo postaviti još jedno pitanje slične težine: Ako inteligentna ljudska bića ne mogu stvoriti ništa slično ljudskom mozgu, zašto bismo očekivali da to uspije neinteligentnim prirodnim zakonima?

Odgovor darvinistâ će obično sadržavati „prirodnu selekciju”. No je li to dovoljno da bi objasnilo nastajanje novih oblika života? Uostalom, dalek je put od jedne stanice do ljudskog mozga. (…)

Iz knjige „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist” autorâ N. L. Geislera i F. Tureka. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti po cijeni sniženoj za 40%! Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna

O knjizi „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist“

Ova će knjiga biti posebno zanimljiva onima koji kršćanstvo smatraju izmišljotinom, a svim će kršćanima poslužiti kao izvanredno sredstvo za jačanje vlastite vjere te kao izvor konkretnih argumenata i dokaza za njezinu obranu.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh