Čitamo knjigu

KRALJ I SKROMNA DJEVOJKA

Bog nas pokušava spasiti dok istovremeno poštuje našu slobodu Taj kralj nije bio sličan nijednom drugom kralju. Državnici su drhtali pred njegovom moći. Nitko se nije usudio izustiti ni riječ protiv njega jer je imao moć da slomi sve protivnike. Pa ipak taj se moćan kralj smekšao zbog ljubavi prema skromnoj djevojci...

Foto: Public Domain Pictures, Pixabay

 

Bog nas pokušava spasiti

Možeš odbiti Krista jer je on ostavio tvoju slobodnu volju doista slobodnom. Spisatelj Philip Yancey obradio je prispodobu kršćanskog filozofa Sørena Kierkegaarda, koja će nam pomoći shvatiti kako nas Bog pokušava spasiti dok istovremeno poštuje našu slobodu. Prispodoba govori o kralju koji voli skromnu djevojku.

Na čudan način njegovo mu je kraljevsko veličanstvo vezalo ruke. Ona sigurno neće odbiti da ju on dovede na dvor, okruni je nakitom i odjene je u kraljevske haljine – njemu se nitko ne usuđuje usprotiviti – ali hoće li ga ona voljeti?

Taj kralj nije bio sličan nijednom drugom kralju. Državnici su drhtali pred njegovom moći. Nitko se nije usudio izustiti ni riječ protiv njega jer je imao moć da slomi sve protivnike. Pa ipak taj se moćan kralj smekšao zbog ljubavi prema skromnoj djevojci. Kako da joj izjavi svoju ljubav? Na čudan način njegovo mu je kraljevsko veličanstvo vezalo ruke. Ona sigurno neće odbiti da ju on dovede na dvor, okruni je nakitom i odjene je u kraljevske haljine – njemu se nitko ne usuđuje usprotiviti – ali hoće li ga ona voljeti?

Želio je ravnopravnu osobu koja će ga voljeti i koju će on voljeti

Naravno, ona će reći da ga voli, ali hoće li ga doista voljeti ili će živjeti s njim u strahu tugujući za životom koji je napustila? Hoće li biti sretna pored njega? Kako je mogao znati?  Ako se do njezine šumske kolibe doveze u svojoj kraljevskoj kočiji, s naoružanom pratnjom koja maše šarenim zastavama… To bi za nju moglo biti previše. On nije htio ropskog podanika. Želio je ravnopravnu osobu koja će ga voljeti i koju će on voljeti. Želio je da ona zaboravi da je on kralj a ona skromna djevojka i da dopusti da njihova međusobna ljubav premosti jaz između njih. „Jer samo u ljubavi nejednaki mogu postati jednaki”, kaže Kierkegaard.

…ako nas preplavi svojom moći, možda ga nećemo biti slobodni ljubiti (ljubav i moć su često obrnuto proporcionalni). A ako zadržimo svoju slobodu, možda nećemo voljeti njega nego samo ono što nam on daje

Upravo se s tim problemom susreće Bog u svojoj težnji za nama: ako nas preplavi svojom moći, možda ga nećemo biti slobodni ljubiti (ljubav i moć su često obrnuto proporcionalni). A ako zadržimo svoju slobodu, možda nećemo voljeti njega nego samo ono što nam on daje. Što Bog može učiniti?

Odrekao se prijestolja kako bi osvojio njezinu ruku

Evo što je učinio kralj:

Upravo je to Bog učinio kako bi osvojio tebe i mene!

Kralj, uvjeren da ne može uzdići djevojku ako ne naruši njezinu slobodu, odlučio se spustiti. Odjenuo se kao prosjak u iznošeni plašt koji je slobodno lepršao na njemu te je potajice prišao njezinoj kućici. To nije bilo samo maska, on je uzeo novi identitet. Odrekao se prijestolja kako bi osvojio njezinu ruku. Upravo je to Bog učinio kako bi osvojio tebe i mene! On se spustio na ljudsku razinu, štoviše spustio se na jednu od najnižih mogućih društvenih razina, na onu sluge.

nemam dovoljno vjere da bih bio ateist; Autori: Norman L. Geisler i Frank Turek

Iz knjige N. L. Geislera i F. Tureka „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist”. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh