Vjera i znanost

BOŽANSKI DIZAJN

Je li Bog stvorio pčele ili su one samo vrhunski matematičari Tko može vidjeti način na koji pčele rade saće i sakupljaju med i zaključiti da je to rezultat slučaja, odnosno da iza toga ne stoji Netko, tko je sve to čudesno zamislio i stvorio?!

Foto: Shutterstock

 

Pčelinje gnijezdo se sastoji od saća na kojem se nalaze pčele i njihovo leglo. Saće je zapravo skup šesterokutnih (heksagonih) stanica ili ćelija koje su pravilno poredane jedna do druge.

Matematičari koji su ovo istraživali došli su do zaključka da je to najprikladniji geometrijski oblik za skladištenje!

Zašto saće nisu u obliku peterokuta ili sedmerokuta? Matematičari koji su ovo istraživali došli su do zaključka da je to najprikladniji geometrijski oblik za skladištenje! Ne samo da maksimalno iskorištava prostor nego tako pčele troše najmanje materijala za pravljenje saće a tim je oblikom također osigurana stabilnost saća. Ovo je oblik u koji se može uskladištiti najviše meda, i to tako da med ne iscuri jer je napravljen pod kutem od 13°, što je matematičko savršenstvo ako uračunamo i gustoću meda.

Ovo je savršen primjer inteligentnog dizajna, tj. da smo stvoreni, kako nam kaže Biblija, a ne da smo nastali slučajno.

„Vječna njegova moć i božanstvo, umom se po djelima razabire“

Nitko nam ne treba reći da nešto što je predivno dizajnirano podrazumijeva dizajnera

Apostol Pavao je prije gotovo dvije tisuće godina u prvom poglavlju svoje Poslanice Rimljanima napisao: „Uistinu, ono nevidljivo njegovo, vječna njegova moć i božanstvo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabire tako da nemaju isprike.” Dokaz za postojanje Dizajnera očito je vidljiv u stvorenom, ali često ga uzimamo zdravo za gotovo.

C. S. Lewis u svojem klasiku pod nazivom Screwtape Letters (eng. Pismo starijeg đavla mlađem) izvanredno dobro opisuje našu sklonost da zdravo za gotovo uzimamo nevjerojatan svijet koji nas okružuje. Stariji đavao, Screwtape, putem pisama savjetuje mlađeg đavla, Wormwooda, govoreći mu kako spriječiti ljude da postanu kršćani. Screwtape piše: „Uvjeravaj ga uvijek iznova o redovitosti stvari. Iznad svega čuvaj se toga da se protiv kršćanstva boriš pomoću znanosti (tu mislim na pravu znanost). Znanost bi ga bez sumnje potakla da razmišlja o istinama koje ne može ni dodirnuti rukama, ni vidjeti očima. Među modernim fizičarima ima u tom pogledu bolnih slučajeva.” Pod tim „bolnim slučajevima” đavao naravno misli na fizičare koji su bili iskreni po pitanju dokaza koje su vidjeli pa su postali kršćani.

Uslijed našeg brzog tempa života rijetko se zaustavimo kako bismo promatrali svijet oko sebe te smo stoga skloni svaku zapanjujuću pojavu ovoga prekrasnog svemira smatrati običnom

Lewis otkriva čemu su mnogi od nas skloni. Uslijed našeg brzog tempa života rijetko se zaustavimo kako bismo promatrali svijet oko sebe te smo stoga skloni svaku zapanjujuću pojavu ovoga prekrasnog svemira smatrati običnom. No, kao što smo vidjeli, svemir je sve samo ne običan. Znanost nam danas kao nikada do sada pokazuje nevjerojatno uređenje (dizajn) i nevjerojatnu složenost svemira. Ona nam pruža nov pogled na svijet, koji prečesto uzimamo zdravo za gotovo.

Astronaut John Glenn, je u svojoj sedamdeset i sedmoj godini, gledajući svemir iz svemirskoga broda Discovery, primijetio: „Gledati u ono što je stvoreno, a ne vjerovati u Boga za mene je nemoguće”. (Iz knjige „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist“)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh