Roditelji i djeca

IZRAŽAVANJE EMOCIJA

FOTO Što kad se dijete baca po podu trgovine, plačući jer nije dobilo što želi? Pogledajte reakciju ovog oca Djeca trebaju naučiti izraziti osjećaje... Ponekad će to biti i na neprikladnom mjestu kao što je trgovački centar...

Foto: Justin Baldoni, Facebook; Unsplash, Caleb Woods

 

Na fotografiji koju je na društvenim mrežama podijelio glumac i redatelj Justin Baldoni, sa svojim ocem stoji smireno pored svoje dvogodišnje kćeri koja je nasred trgovine odlučila iskazati svoje nezadovoljstvo. I oni su joj dopustili, ne mareći za poglede drugih.

Ni jedan ni drugi nisu izgubili strpljenje, ne grde je i ne viču na nju. Samo tiho čekaju. Ne daju joj ono što ona želi, već je jednostavno puštaju da izrazi svoje emocije, u ovom slučaju nezadovoljstvo zbog toga što nije dobila što želi. Ni jedan od njih se ne stidi predstave koju djevojčica izvodi.

„Ovaj post govori o samo jednoj stvari, a to je osjećati se ugodno prilikom neugodnog. Ne postoje savršeni roditelji, ali jednu stvar koji su me moji naučili je da ne trebam biti roditelj na osnovu onoga što drugi misle. Otac me je uvijek puštao da izrazim svoje osjećaje, pa i kad se to događa na javnom mjestu i djeluje neprikladno. Ne sjećam se da je ikada rekao ‘Sramotiš me’ ili ‘ Ne plači’. Tek nedavno sam shvatio koliko je ovo bilo važno za moj osobni emocionalni razvoj. Naša djeca uče i obrađuju toliko informacija da nekada ne znaju što da rade s tim novim informacijama koje dolaze do njih.”

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh