Duhovnost

DRVO S TRULIM KORIJENJEM

NASLJEDNA PROKLETSTVA 9 korijena otrovnih povezanosti s grijesima naših predaka. Što učiniti s njima?

9 korijena otrovnih povezanosti s grijesima naših predaka. Što učiniti s njima?

Foto: Shutterstock


 

Možemo se silno truditi živjeti drugačije nego oni koji su u našoj obitelji učinili strašna nedjela, no, oslanjajući se samo na vlastite snage, nećemo mnogo postići

Koji grijesi donose prokletstvo? Prvenstveno grijeh protiv prve Božje zapovijedi, ali isto tako i: ubojstvo, abortus, magija, nanošenje nepravde siročadi i udovicama, prostitucija, seksualne perverzije, proklinjanje potomstva, alkoholizam, narkomanija, duševne i fizičke nepravde, korištenje poganskih i sotonističkih simbola (amuleti, talismani), duhovne prakse vezane s mitološkim vjerovanjima (hinduističke, tibetanske i meditativne tehnike Istoka), spiritizam, astrologija, tarot karte, Ouija ploče, horoskopi, gatanje, vidovnjaštvo, bioenergoterapija, služenje viskom, nepoznatim energijama i primjenom pseudoterapijskih tehnika (npr. metoda Silvy ili Reiki), okultistička medicina. Napokon, grijeh koji nosi prokletstvo nad cijelu obitelj je sigurno preljub, to znači bračna prijevara. To je veliki zločin izvršen u srcu!

Grijeh koji nosi prokletstvo nad cijelu obitelj je sigurno preljub, to znači bračna prijevara. To je veliki zločin izvršen u srcu!

Zar se od takvoga nasljedstva ne treba odrezati? Samo Kristov Križ ima moć osloboditi nas od toga. Kad mu se obraćamo s molbom i molitvom da nesreće našega roda ne zasjenjuju i ne štete našoj obitelji, Isus nas, odgovarajući na naše molbe, oslobađa od toga naslijeđenog prokletstva.

Kad mu se obraćamo s molbom i molitvom da nesreće našega roda ne zasjenjuju i ne štete našoj obitelji, Isus nas, odgovarajući na naše molbe, oslobađa od toga naslijeđenog prokletstva

Izlijevajmo pred Krista svom svojom dušom molitve na tu nakanu, svjesni da nas bolesna i mračna nasljeđa naše obitelji, koje smo nabrojali, čine sličnima grani duboko svinutoj prema zemlji koja pokušava donijeti dobar plod. Bez obzira na sav trud i pokušaje rasta koje čini sâm plod, ako je grana svinuta, i plod, u konačnici, biva kažnjen tako što truli. Možemo se silno truditi živjeti drugačije nego oni koji su u našoj obitelji učinili strašna nedjela, no, oslanjajući se samo na vlastite snage, nećemo mnogo postići. Naš život će truliti.

Kada dobivamo milost novoga života u Isusu, ali istovremeno ne odrežemo staro korijenje grijeha obitelji … naše drvo života uvijek će imati dvije vrste grana

Ovdje se može vidjeti Božja moć, ruka Vrtlara koji će odrezati plod od bolesne, prema zemlji svinute grane i tek tako dobiveno sjeme posijati da nastane novo, divno drvce. Kada dobivamo milost novoga života u Isusu, ali istovremeno ne odrežemo staro korijenje grijeha obitelji: od emocionalnih navezanosti, preko prijestupa naših baka i djedova, bolesnoga načina razmišljanja, do strahova i požuda, to naše drvo života uvijek će imati dvije vrste grana. Na jednoj će rasti krasno voće milosti, a na drugoj voće grijeha! Na taj će način naš život davati dvostruke plodove. Dakako, uvijek ćemo mi ljudi biti grešni, uvijek ćemo činiti neke pogreške, ali razmjer ovih prekoračenja neće biti isti kao kada nas korijenje otrovnih povezanosti s grijesima naših roditelja i praroditelja bude hranilo iznutra, nebrojenom količinom zlih nagnuća.

9 korijena otrovnih povezanosti s grijesima naših predaka, i što s njima

  1. Vrsta tvojih kušnji može proizlaziti iz modela tvoje obitelji u kojoj si rastao: ovisno o tome je li bila cjelovita ili ne, je li u njoj bilo svađe, ili je bila možda previše brižna prema tebi i previše kontrolirala tvoje ponašanje, a možda je bila i potpuno liberalna?
  2. Nepovjerenje prema pretpostavljenima koje osjećaš, bio to muškarac ili žena, može biti produžetkom tvojih skrivenih, i ne uvijek korektnih osjećaja prema ocu, majci, bratu ili sestri.
  3. Sklonost prema agresiji može biti uzrokovana agresivnim načinom ponašanja koji si godinama viđao kod oca a ostala je utisnuta i zapamćena u tvome životu.
  4. Sklonost prema lažima i pretvaranju može biti vjernom kopijom grijeha tvoje majke ili bake.
  5. Dvostruki život koji vodiš, može biti vjerna kopija onoga, što je radio tvoj djed ili netko drugi iz obitelji, ili općenito, može to biti stil ponašanja u tvojoj obitelji.
  6. Škrtost s kojom imaš poteškoća, može biti uzrokovana stalnim strahom pred neimaštinom, jer si stalno slušao u obitelji da je novac najvažniji, ili su se roditelji, ili netko drugi iz obitelji, stalno žalili na nedostatak novca.
  7. Nečistoća, s kojom se možda i sada boriš, nije ništa drugo nego posljedica toga što jedan ili oba roditelja nisu bili u stanju pružiti ti i dovoljno pokazati svoju ljubav prema tebi jer su bili previše zauzeti sobom, svojim problemima, ili je jedno od njih otišlo, ili te odbacilo, a možda si bio toliko mažen i pažen da sada, kad njih nema, ne znaš kako svladati taj nedostatak.
  8. Oholost, ponos i bunt mogu stalno izbijati iz tebe kao korijen prkosa koji je nastao kao reakcija na prisilu koju su koristili otac ili majka u tvome odgoju. Možda gušiš u sebi ljutnju prema nepravdi s kojom si se susretao.
  9. Nezaustavljiva seksualna, ili homoseksualna iskušenja, devijacije i fantazije pune perverzija na području spolnosti, mogu imati vezu s preljubom jednoga od tvojih roditelja.

Može biti mnogo takvih korijena… Što učiniti s njima? (…)

Iz knjige „Zašto Bog dopušta patnju” autora patera Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKI POPUST! Do 31. prosinca 2019. knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 70 umjesto 100 kuna!
Besplatna dostava za narudžbe iznad 200 kn (više na www.figulus.hr).

O knjizi „Zašto Bog dopušta patnju?“

Znaš li uočiti povezanost između odbacivanja i kasnijih događaja, koji su ti omogućili duhovni razvoj? Znaš li zahvaljivati Bogu za „ljude-čudovišta”, za one koji su žderali tvoje osjećaje, gurali te na samo dno, iskorištavali te i zatvarali te u sebe? Nisi li upravo zahvaljujući njima naučio onu pravu molitvu te otkrio istinsku vezu s Bogom? Primjećuješ li da te samo životne oluje, bure, krizne situacije i događaji velike emotivne snage bude iz letargije, iz vegetirajućeg stanja i tako čine od tebe čovjeka, stavljaju tvoje noge na Božji put? Sotona, kako vidimo, ne samo da nas muči istinskim nemirima nego jednako tako i lažnim mirom. (…)

Iz knjige

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh

Želite li primati obavijesti?

Prijavite se na naš besplatni newsletter i svakog tjedna primajte najkorisnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu!

* obavezno polje

Portal Book.hr koristit će Vašu e-mail adresu isključivo za potrebe komuniciranja i prenošenja najzanimljivijih tekstova. Ako se slažete s tim, molimo Vas da to potvrdite klikom ovdje:Želite li primati obavijesti?

Prijavite se na naš besplatni newsletter i svakog tjedna primajte najkorisnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu!

* obavezno polje

Portal Book.hr koristit će Vašu e-mail adresu isključivo za potrebe komuniciranja i prenošenja najzanimljivijih tekstova. Ako se slažete s tim, molimo Vas da to potvrdite klikom ovdje: